Včeraj 50 okužb. Teden dni pred evropskim potnim listom je Slovenija zelena, za potovanja pa "neizmerno mnogo situacij"

23.06.2021 10:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija opozarja, da so procedure na meji na vsak način daljše, kot so bile pred epidemijo. 
Andrej Petelinšek

Situacija z epidemijo se pri nas izboljšuje, tudi status Slovenije pri drugih je zdaj takšen, to pomeni, da je zelena država, je na tiskovni konferenci vlade povedal vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Ne pa pomeni to, da nam ni treba biti več pozoren, preden se odpravimo čez mejo, je opozoril. Vsakdo mora narediti tisto, kar more, da bo ohranjal svoje in zdravje vseh nas. Kdor ne more dokazati, da je to storil, lahko računa na dodatne obveznosti, da bo torej moral pri prehajanju mej, če ni cepljen, opravljati test. Potoval bo, ampak težje, pravi Šter, tudi zato, ker je "neizmerno mnogo situacij", kaj v kakšni državi velja za prečkanje meje. 

Izpostavil je Južno Ameriko, Indijo, Južnoafriško republiko. Tu je covidska situacija še naprej težka. Iz Južnoafriške republike na primer ta čas ne morejo potovati niti študenti, da bi opravili študijske obveznosti.Še vedno niso možna turistična potovanja v ZDA ...

Čez sedem dni evropski covidski potni list 

"Čez kratkih sedem dni bomo začeli izdajati digitalno potrdilo. Ta zeleni potni list bo na območju Evropske unije omogočil precej preprost način prestopanja meje," pravi Šter. Ta trenutek na svetu ni veliko držav, ki bi se bile uspele dogovoriti tako kot v EU, je poudaril.  

O naši soseščini pa Šter takole: vse omogočajo vstop z dokazili o cepljenju. Če se kdo na primer iz Slovenije zdaj odpravi v Makedonijo, je na tej poti ves čas v tranzitu in z urejenimi dokumenti ne bi smel imeti težav z vstopom v ciljno državo, je razložil. Nekateri potniki so javljali težave z zadostnostjo cepilnega kartončka po besedah Štera samo v BiH, kar vodja konzularne službe MZZ pripisuje zastoju s cepljenjem v tej državi in s tem nevajenosti na cepilno potrdilo kot standard.    

Policistu se bo pokazala zelena ali rdeča barva

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak pravi, da so policisti na meji že opremljeni s čitalci zelenih potnih listov. Policist bo skeniral potrdilo in zelena ali rdeča barva mu bo signalizirala, ali  digitalna koda oziroma natisnjeno potrdilo ustreza. Opozarja pa Pečjak, da so procedure na meji na vsak način daljše, kot so bile pred epidemijo. Vse, ki načrtujejo potovanja, opozarja, da morajo sproti preverjati epidemiološko situacijo in status držav na covidskem zemljevidu. Tudi Slovenija zdaj države in/ali njihova območja, upoštevajoč okužbe, deli na zelene, oranžne, rdeče in temno rdeče, od tega so odvisni pogoji za vračanje v Slovenijo. Bodo pa tudi, ko dobimo evropska zelena digitalna potrdila, slovenski policisti na meji sprejemali še tudi vsa druga ustezna potrdila, začenši s cepilno kartico.       

V bolnišnicah 83 obolelih

Po 2038 pri nas včeraj opravljenih PCR-testih so potrdili 50 okužb s covidom-19. Delež pozitivnih testov je bil 2,5 odstotka, je objavil Sledilnik, potem je podatke na twitter dala še vlada.

Opravili so tudi 17.715 hitrih testov. 

Bolnišnično zdravljenje potrebuje še 83 obolelih, s pomočjo respiratorja jih diha 27.

Tudi zadnji dan ni minil brez smrti. Za posledicami virusa je umrla ena oseba. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta