Včeraj 285 okužb. Med vikendom v bolnišnico 81 obolelih. Slovenija je na evropskem zemljevidu ena od dveh zelo zaskrbljujočih

Vanessa Čokl
27.09.2021 09:51
Bolnišnično zdravljenje potrebuje 426 obolelih. Razmere v naših bolnišnicah so zdaj primerljive s tistimi sredi maja. Kaj epidemiologi priporočajo v zvezi s tretjim odmerkom cepiva?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po 1440 testih PCR so v nedeljo pri nas potrdili 285 okužb s koronavirusom, to pomeni, da je bilo pozitivnih 19,8 odstotka oziroma slaba petina.

Opravili so še 7320 hitrih testov. V državi je zdaj aktivnih 13.494 primerov. 

Bolnišnično zdravljenje potrebuje 426 obolelih. V soboto in nedeljo je bilo novih sprejemov v bolnišnice skupno 81. Samo včeraj 46. Na intenzivnih oddelkih se zdravi 108 obolelih. V nedeljo je za posledicami koronavirusa umrlo 6 ljudi.

Razmere v naših bolnišnicah ta čas so primerljive s tistimi sredi maja, so sporočili na vladni tiskovni konferenci, in se za zdaj ne izboljšujejo.

Na vzhodu Evrope so krivulje slabše

Po besedah epidemiologinje iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Kranju Irene Grmek Košnik vzhodna Evropa izstopa po visoki krivulji okužb in precej nižjem deležu cepljenih, vključno s starejšimi starostnimi skupinami. Četrti val epidemije pa kljub vsemu teče drugače od prejšnjih, in to zaradi pogoja PCT in cepljenja. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je do 24. septembra registrirala 230 milijonov potrjenih primerov okužb in 4,7 milijona smrti. Po predvidevanjih strokovnjakov pa je smrti zaradi koronavirusa v resnici dva- do trikrat več, je povedala. 

Epidemija je po kontinentih dosegla ogromne razsežnosti. V ZDA 89 milijonov okužb, v Evropi 69 milijonov. Za to obdobje WHO poroča o 2,2 milijona smrti v ZDA in 1,3 miiljona v Evropi.

Po 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev je Evropa rdeča, Slovenija pa temno rdeča. 

Se pa število okužb v zdaj najbolj prizadeti starostni skupini, to je od 15 do 24 let, še naprej zmanjšuje. Stabiliziralo se je tudi pri mlajših od 15 let.

V letošnjem 37. tednu (evropski podatki se zbirajo z manjšim zamikom) je stanje v Evropi ocenjeno kot nizko zaskrbljujoče, vendar pa izstopata dve državi, ki sta označeni kot zelo zaskrbljujoči. Ena je Slovenija, je povedala Grmek Košnikova. Najbolj kritično je trenutno v Litvi.

Tretji odmerek po šestih mesecih

O tretjem odmerku cepiva: ni še registriran. So ga pa v Sloveniji rizičnim skupinam priporočali že avgusta. Cepljenje odraslih je ključno za cepljenje otrok, je povedala epidemiologinja iz NIJZ. Tretjo dozo cepiva epidemiologi vsekakor priporočajo za oskrbovance v domovih za starejše, ki so bili prvič cepljeni že v začetku letošnjega leta, in starejšim od 70 let ter rizičnim skupinam. Prostovoljno pa vsem pod pogojem, da je od zadnjega cepljenja minilo šest mesecev.

S prvim odmerkom se je v zadnjih 14 dneh pri nas cepilo več kot 88 tisoč ljudi. Počasi, a vendar lepo napredujemo, je ocenila Grmek Košnikova. In da bo bomo kmalu iz pandemije, ko bo covid-19 postal sezonska bolezen. Ostaja pa, zato da se ne zgodi kaj izrednega in da omogočimo vzdržnost zdravstvenega sistema, še naprej upoštevati zaščitne ukrepe s cepljenjem na prvem mestu, je opozorila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta