Varstveni dodatek se ne bo znižal

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
25.09.2019 17:58

Ministrstvo za delo je po današnjem sestanku s koalicijskimi poslanci umaknilo vse predvidene varčevalne ukrepe iz interventnega zakona. Zaplete se lahko še pri pokojninah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Usklajevanje pokojnin - koliko in kdaj, je za vlado in stranke vselej občutljivo vprašanje, ki vpliva tudi na politične točke.
Robert Balen

"Vesela sem, da so vsi predlogi ministrstva za delo umaknjeni iz zakona o uravnoteženju proračuna in da se bo denar iskal drugje," je po današnjem vnovičnem sestanku s poslanci koalicijskih strank povedala ministrica Ksenija Klampfer. Varčevanja pri varstvenem dodatku, ki naj bi se občutno znižal, tako ne bo. Tudi drugačnega upoštevanja premoženja pri dodeljevanju otroških dodatkov ne. Znižalo pa se ne bo niti plačilo za uro osebne asistence. Zdaj je na potezi finančno ministrstvo, ki bo moralo najti denar drugje. Od 20 do 30 milijonov evrov, kolikor bi po grobih ocenah ministrice Klampferjeve privarčevali pri sociali. Tako imenovani interventni zakon naj bi namreč vlada po neuradnih informacijah sprejela že v ponedeljek, na dopisni seji.

V zraku še izredna uskladitev pokojnin

A zaplete se lahko še pri pokojninah. Prvak Desusa Karl Erjavec je namreč že napovedal, da Desus zahteva izredno uskladitev pokojnin v prihodnjem letu, zato bodo na proračun za leto 2020 vložili dopolnilo. "To seveda lahko povzroči nemir v koaliciji in tudi v vladi," je priznal, saj so se v koaliciji dogovorili, da amandmajev ne bodo vlagali. "Glede na to, da je takšna odločitev izvršnega odbora, ki ga je podprl tudi svet stranke, pa bo morala poslanska skupina pač to storiti," je pojasnil ravnanje stranke, ki jo vodi.

Ministrica Ksenija Klampfer: "Denar se bo iskal drugje."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta