Varnost in omrežje 5G: ZDA blokirajo Kitajce v Sloveniji

Uroš Esih Uroš Esih
15.06.2020 06:15

Ministrstvu za zunanje zadeve se mudi s podpisom skupne deklaracije o varnosti omrežij 5G med ZDA in Slovenijo. S sporazumom so zelo slabo seznanjeni koalicijski partnerji, še manj pa opozicija, ker razprava na odboru za zunanje zadeve za zdaj ni predvidena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proti prevladi kitajskega podjetja Huawei na področju strateške tehologije 5G se ZDA borijo na diplomatskem parketu, tudi v Sloveniji. 

V zadnjem tednu je na relaciji med lobističnimi in političnimi koluarji začel krožiti osnutek bilateralnega sporazuma med ZDA in Slovenijo. Gre za skupno izjavo Slovenija-ZDA o varnosti omrežij 5G, ki je generična po vsebini, saj je zelo podobna tistim, ki so jih do sedaj ZDA sklenile s Poljsko, Romunijo, Estonijo in Litvo. Tej vzhodnoevropski skupini naj bi se po pričakovanjih ZDA kmalu kot peta pridružila še Slovenija.
Besedilo sporazuma, ki na ministrstvu za zunanje zadeve čaka na podpis, določa, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje. Pri ponudniku se je treba pozanimati o njegovi transparentnosti lastništva, spoštovanju pravic intelektualne lastnine in ali so zavezani zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja. Vsebinsko je izjava uperjena proti velikim kitajskim telekomunikacijskim podjetjem, predvsem podjetju Huawei, ki se pospešeno pripravlja tudi za vstop na slovenski trg. Za kitajske telekomunikacijske gigante v grobem velja, da imajo tehnološko in cenovno prednost pred zahodno konkurenco na področju tehnologije 5G.

Američani lobirajo, vlada molči

Na MZZ smo naslovili vprašanje, kdaj načrtuje podpis omenjenega sporazuma, ali je vsebina sporazuma usklajena med ministrstvi in s koalicijskimi partnerji in ali bodo poslali sporazum v obravnavo odboru za zunanje zadeve državnega zbora. Odgovorov na konkretna vprašanja nismo dobili, so pa z MZZ potrdili, da je namen sporazuma "tudi v prispevku k izpolnitvi zaveze, ki so jo v zvezi s kibernetsko varnostjo decembra 2019 v Londonski deklaraciji zveze Nato sprejeli šefi držav in vlad". Izpostavili so tudi prejšnjo vlado, ki je decembra 2019 podprla tako imenovano orodjarno ukrepov za omejevanje tveganj na področju kibernetske varnosti omrežij 5G, v skladu s katerim je Evropska komisija državam članicam naložila nalogo, da sprejmejo tehnične in strateške ukrepe za zagotovitev varnosti in odpornosti sistemov 5G.

Opozicija razklana glede Kitajcev

O sklicu OZP na temo sporazuma ZDA-Slovenija za zdaj v LMŠ ali SD ne razmišljajo. V delu opoziciji prevladuje tudi razmišljanje v stilu: "Bolje Američani kot Kitajci pri vprašanju 5G." Najbolj izdelano mnenje imajo za zdaj pri Levici. "Skupna deklaracija predstavlja v prvi vrsti odmik od zunanjepolitičnih praks, ki so se tradicionalno naslanjale na zahodnoevropske države. S to deklaracijo nas zunanji minister Anže Logar še bolj očitno pošilja v nedrje višegrajske skupine," je povedal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec.
Pa še: "Čeprav se lahko strinjamo z zadržki glede možnih varnostnih tveganj in uporabe tehnologije za povečevanje represivnih pristopov, ne moremo nikakor reči, da takšnih tveganj pri popolni predanosti ZDA ni. Žal se tudi na tem področju kaže servilnost trenutne vlade do severnoatlantskih zaveznikov in podrejanje njihovim geopolitičnim interesom v vojni s Kitajsko."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta