Vandalizem: Dekanjo FDV najprej obiskal neznan mlajši moški, zakrita oseba kasneje poškodovala sliko

Larisa Pukšič
26.02.2020 14:24

Mirovni inštitut: "Dejanje, katerega vizualne posledice govorijo same zase, razumemo ne samo kot napad na umetniško delo, ampak tudi kot napad na žensko seksualno emancipacijo. Naši sodelavki dr. Vlasti Jalušič izražamo odločno podporo."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poškodovana slika na ljubljanski fakulteti za družbene vede.
Larisa Pukšič

V ponedeljek zvečer je na ljubljanski fakulteti za družbene vede neznanec s sprejem uničil sliko umetnice Vlaste Jalušič, ki je pripravila razstavo v sodelovanju z Galerijo FDV. Vodstvo fakultete vandalizem močno obsoja, a so hkrati zadovoljni, saj je razstava sprožila burno debato v družbi, kar je tudi njen namen.
V času informativnih dnevov, ki so potekali v sredini februarja, je dekanjo fakultete Moniko Kalin Golob obiskal neznan mlajši moški, ki je zahteval, da se sliko do naslednjega ponedeljka umakne, saj naj bi bila neprimerna. "Pojasnila sem mu, da gre za projekt Galerije FDV, ki s svojimi razstavami sooča družbena vprašanja z jezikom umetnosti in znanosti, da je razstava takšna, kot jo je postavila slikarka, in da imamo na fakulteti polnoletne osebe, zato ne štejem, da bi bilo to kakorkoli sporno," je povedala Kalin-Golobova in dodala, da vandalizem močno obsojajo, še posebej, ko se ta vrši nad umetnostjo.
Ker je od tega dogodka do ponedeljkovega incidenta minilo skoraj slaba dva tedna, je poudarila, da ju nikakor ne smemo povezovati z istim človekom. Poleg tega je bila oseba, ki je sliko poškodovala, zakrita. "To, kar piše v tvitu, da je ista oseba poškodovala sliko, ne drži, ker ne vemo, ali je šlo za isto osebo. Ta, ki jo je poškodovala, je bila namreč pokrita s kapuco," je Kalin-Golobova komentirala tvit njihovega docenta Mirta Komela, ki je zaokrožil med uporabniki twitterja. Za nobeno od oseb se zaenkrat ne ve, ali sta bila študenta fakultete. O prijavi na policijo bo odločala avtorica razstave, ki je v tem primeru oškodovanka. Kot je potrdila dekanja, fakulteta tukaj nima besede, odločili pa so se, da slike nikakor ne bodo odstranili z razstave.
{twitter}https://twitter.com/mirt_komel/status/1232548454536183809{/twitter}
Original slike Sanje ribičeve žene je nastal leta 1814 v konservativni japonski družbi. Sliko tiskano na les je ustvaril japonski umetnik Kacušika Hokusai in spada v žanr šunge (japonska erotična umetnost). "Slika je stara 200 let, kar govori o tem, da so nekatere teme večne in spolnost je zagotovo ena izmed njih. Umetnica je pred postavitvijo razstave opozorila, da je to slika, ki je v preteklosti, pred vandalsko reakcijo, sprožila žgoče debate. Dogodek nam odpira prostor, da razmislimo, zakaj je prišlo do tega odziva, kako je mogoče, da ga na mnoge druge slike na razstavi ni bilo," je povedala vodja Galerije FDV redna profesorica  Aleksandra Kanjuo Mrčela.

Larisa Pukšič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta