V šmarskem domu upokojencev okuženih 60 varovancev in 13 zaposlenih

STA, M.R., A.L.
31.03.2020 06:56

V Sloveniji sta po zadnjih podatkih potrjena 802 primera okužb z novim koronavirusom, opravljenih je bilo prek 22 tisoč testiranj. Umrlo je 15 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

22.40

Enotna cena testa za covid-19 je 65 evrov, skoraj pol nižja kot v Nemčiji, pri dobavah ni večjih zamud

Naredili bomo vse potrebno, da bomo skupaj zagotovili najpomembnejše - poskrbeli za zdravje vseh, opisujejo sodelovanje in prilagajanje v laboratorijih, ki že skoraj mesec dni v času globalne pandemije virusa covid-19 vsakodnevno presegajo, kar se zdi mogoče. Več -> TUKAJ.
22.30

Vladna večina klonila pod amandmaji

Kljub naglici, ki spremlja sprejemanje mega protikoronskega paketa pomoči prebivalstvu in gospodarstvu, naposled vendarle dodaten dan za obravnavo okoli 200 amandmajev k zakonu. Več -> TUKAJ.
22.20

Iz Lizbone v Ljubljano letalo s Slovenci, Hrvati in Čehinjo

Iz Lizbone v Ljubljano je danes poletelo letalo s 16 državljani Slovenije, 20 državljani Hrvaške in eno češko državljanko, je nocoj sporočilo zunanje ministrstvo. Nekateri se vračajo iz Latinske Amerike, drugi iz Portugalske, so še dodali.
Ali jih ob pristanku v Sloveniji čaka obvezna karantena, zunanje ministrstvo v tvitu ni navedlo. Ta je bila obvezna za vse, ki so pred dnevi prišli iz Madrida, ki pa spada med visoko tvegana območja za okužbo z novim koronavirusom. Potnike prvega letala so namestili v hotelu v Velenju, potnike drugega pa v hotelu v Postojni.
22.00

Vlada s predlogom za podelitev izjemnih pooblastil vojski

Vlada je danes potrdila besedilo predloga za podelitev izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje in ga poslala v obravnavo v DZ, so za STA povedali v vladnem uradu za komuniciranje. Poslanci bi lahko o predlogu, na katerega so pripombe podale tudi poslanske skupine, odločali že v četrtek skupaj s protikoronskim zakonom. Več -> TUKAJ.
19.35

Protikoronski zakon: Policijsko sledenje telefonom črtano

Za 24 ur so želeli poslanci opozicije (tak je bil predlog Matjaža Hana iz SD in Luke Mesca iz Levice) preložiti obravnavno interventnega protikoronskega zakona na odboru za finance, razlog za to pa naj bi bila v prvi vrsti sporna člena zakona, ki določata uporabo policijskih pooblastil v času epidemije koronavirusa. S predlogi sicer niso uspeli, a že kmalu po pričetku seje odbora je koalicijska stranka SMC preko twitterja sporočila, da je iz zakona umaknjen 104. člen. Ta bi policistom dovoljeval, da bi brez ustrezne odredbe sodišča preko mobilnih naprav sledili posameznikom. Več -> TUKAJ.
19.25

V Ljubljani zapirajo še ZD Črnuče

V sredo bodo v Ljubljani zaprli še zdravstveni dom (ZD) Črnuče, so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana. Že prej so morali začasno zapreti ZD Polje, ZD Jarše in ZD Rudnik.
V Zdravstvenem domu Ljubljana so poudarili, da so v v zaprtja manjših enot primorani zaradi trenutne epidemiološke situacije, saj zaradi kadrovskega primanjkljaja ni več mogoče zagotoviti triaže na vhodu za usmerjanje pacientov.
18.40

Osebna prijava začasnega prebivališča do nadaljnjega ni možna

Prijave začasnega prebivališča osebno ali preko pooblaščenca do nadaljnjega ni več mogoče opraviti, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Na voljo ostajajo štiri elektronske poti.
Obvestilo ministrstva je pomembno v luči odloka, ki je bil uveljavljen v ponedeljek in državljanom prepoveduje gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča.
18.25

Direktor Klinike Golnik: Osrednja bitka s koronavirusom v Sloveniji poteka v domovih za starejše

V domovih za starejše je bojišče, kjer se bije bitka z novim koronavirusom v Sloveniji, in od tega je tudi odvisno, kako bo epidemija potekala, je v današnji izjavi opozoril direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman. Vse napore zato usmerjajo v te kritične točke, da bi zajezili širjenje okužbe.

V šmarskem domu upokojencev zaradi okužbe s koronavirusom umrlo že 6 stanovalcev

V domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je s koronavirusom po podatkih, ki so nam jih poslali iz Regijskega štaba Civilne zaščite Zahodnoštajerske regije, trenutno okuženih 60 varovancev in 13 zaposlenih. Od tega je 5 hospitaliziranih stanovalcev v celjski bolnišnici. Zaposleni so v domači izolaciji, varovanci pa v izoliranem delu doma. Več -> TUKAJ.
18.00

Okuženi s koronavirusom morda kršil karanteno: Z vikenda v piranski občini klical reševalce, stanje se mu je močno poslabšalo

V Zdravstvenem domu Lucija so dopoldne prejeli klic na pomoč od moškega, ki je bil na testu pozitiven na novi koronavirus in je morda kršil karanteno z odhodom na vikend v piransko občino, poročajo Primorske novice. Zaradi poslabšanja zdravja so ga morali z vikenda z rešilcem odpeljati na izolsko urgenco, od tam pa infekcijsko kliniko v Ljubljani. Več -> TUKAJ.
17.45

UKC Ljubljana: Doslej 34 pacientov z boleznijo covid-19 obravnavali s telemedicino

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana za pomoč pri obravnavi pacientov z boleznijo covid-19 uporabljajo tudi sistem telemedicine, po katerem so do zdaj obravnavali 34 pacientov. Več -> TUKAJ.
17.25

DZ naj bi ukrepe zaradi epidemije potrjeval šele v četrtek

DZ v sredo še ne bo potrjeval zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa. Plenarna seja naj bi bila v četrtek, a le, če se bo skozi obsežen vladni predlog ukrepov in množico vloženih dopolnil do tedaj uspel prebiti odbor DZ za finance.
Vlada je predlog zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo javnosti predstavila v nedeljo popoldne. Nič prej ga niso prejeli v poslanskih skupinah, zato so v Levici, LMŠ in SD že v uvodu današnje seje odbora predlagali, naj se poslancem omogoči dovolj časa za preučitev in torej obravnavo preloži za en dan.
17.20

V zadnjih petih dneh v Slovenijo pripeljali 86 respiratorjev

Vladni govorec Jelko Kacin je na popoldanski novinarski konferenci dejal, da so v zadnjih petih dneh v Slovenijo pripeljali 86 respiratorjev. V prihodnjih dneh jih pričakujejo še veliko več. "Pri nakupu je pomagalo podjetje Gorenje Hisense. Na Kitajskem so odprli skladišče za zbiranje zaščitnih sredstev in druge opreme, ki jo bomo vozili neposredno na Brnik."
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1245004954340864004{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1245006834265702401{/twitter}

17.05

Iz dijaškega doma na Litostrojski izselili stanovalce

Iz dijaškega doma Srednja šola tehniških strok (SŠTS) Šiška na Litostrojski so danes izselili vse stanovalce, ki so še bivali v objektu. Po pojasnilih ministrstva za izobraževanje gre za študente. Po zagotovilih ravnateljice doma Darinke Martinčič Zalokar nihče izmed študentov ni izrazil potrebe po dodatni namestitvi, ker ne bi imel kam iti.
Na izselitev iz dijaškega doma je opozorilo gibanje Kje bomo pa jutri spali? Stanovalce naj bi tako v ponedeljek obvestili, da morajo v roku 24 ur izprazniti prostore, napovedali so izklop vode in zamenjavo ključavnic.
17.00

(VPRAŠANJA in ODGOVORI) Grem lahko na vrt ali v trgovino v sosednjo občino? Lahko obiščem partnerja v sosednji občini?

Ministrstvo za notranje zadeve je odgovorilo na nekatera vprašanja, ki se državljanom zastavljajo ob odloku o prepovedi gibanja zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča. Na nekatere odgovore na vaša vprašanja, ki smo jih posredovali ministrstvu, še čakamo. Več -> TUKAJ.
16.55

Na terenu z mariborskimi redarji: Katere javne površine so zaprli, katere (še) ne

Mariborska občina je ob zaprtju priljubljenih stopnic na Kalvarijo s trakovi zaprla tudi neuradni pasji park v Parku mladih pri Srednji šoli za oblikovanje. Za zdaj drugih lokacij in poti ne bodo zapirali. Več -> TUKAJ.
16.45

Velenje: Še devet potnikov z znaki koronavirusa

V velenjskem hotelu Paka, kjer je v 14-dnevni izolaciji nastanjenih po novih podatkih 43 slovenskih potnikov, ki so prileteli iz Madrida, so danes brise vzeli še devetim potnikom, ki kažejo blago simptomatiko na virus covid-19. Več -> TUKAJ.

Hotel Paka v Velenju, arhivska fotografija. 
Sašo Bizjak

Bralna značka je lahko podaljšana do zaključka šolskega leta

Mednarodni dan knjig za otroke, 2. april, je na nekaterih šolah rok za zaključek bralne značke. V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ko šolanje poteka od doma, v Društvu Bralna značka Slovenije tistim, ki bralno leto zaključujejo aprila, predlagajo, da roke za opravljanje bralne značke podaljšajo do zaključka šolskega leta.
Branje za bralno značko se vsako leto začne na dan zlatih knjig, 17. septembra, na obletnico rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka (1890-1970). Kot je pojasnila generalna sekretarka Društva Bralna značka Slovenije Manca Perko, pa že v običajnih okoliščinah šole po Sloveniji z bralno značko zaključujejo v različnih terminih, odločitev o tem je prepuščena mentorjem.
15.55

Največji skok okužb zaznali v Ljutomeru 

Do konca ponedeljka so po najmanj en primer okužbe z novim koronavirusom zabeležili že v 132 občinah po državi (v nedeljo v 129 občinah), po dva ali več primerov pa so potrdili v 81 občinah (v nedeljo v 79). Najbolj, za šest, je število okužb tokrat poskočilo v Ljutomeru, v Horjulu je bilo pet dodatnih okužb.
15.50

V celjski bolnišnici je bilo danes zjutraj hospitaliziranih 15 bolnikov

Število umrlih z boleznijo covid-19 se je v Sloveniji, kjer so opravili 22.474 testiranj, tako povzpelo na 15.
V ponedeljek je bilo hospitaliziranih 119 oseb, od teh jih je 28 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi.
V celjski bolnišnici je bilo danes zjutraj hospitaliziranih 15 bolnikov, trije v enoti intenzivne terapije. Enega so odpustili v domačo oskrbo, so zapisali na Twitterju.
{twitter}https://twitter.com/CeljeSb/status/1244932583848321025{/twitter}
Na kliniki za infekcijske bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 50 bolnikov. V intenzivni enoti je 14 bolnikov s covidom-19, dva so že ekstubirali. Kot je ocenila Tadeja Kotar z infekcijske klinike, je to tudi "zaradi izjemno dobrega dela intezivistov in celotne ekipe". Izpostavila je še, da o novem virusu vsak dan vedo nekaj več.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1244956442265821185{/twitter}
15.45

V zavetiščih za brezdomce stroga higiena, ponekod uredili začasne sanitarije

Zavetišča za brezdomce v trenutnih izrednih razmerah zaradi novega koronavirusa ne sprejemajo novih ljudi, znotraj njihovih zidov pa vladajo stroga higienska pravila. Za tiste, ki so ostali na cesti, se občinske službe in humanitarne organizacije trudijo, da bi jim priskrbele vsaj hrano, ponekod pa tudi tuše, saj so javne sanitarije zaprte.
"Brezdomci so v teh časih še posebej ogroženi, saj je njihovo zdravstveno stanje že tako ali tako slabše in bi bilo soočenje z virusom zelo težko," je za STA povedal Darko Bračun iz Nadškofijske karitas Maribor.
15.30

Na odboru živahna razprava o ukrepih za pomoč ob epidemiji

Člani odbora DZ za finance izmenjavajo stališča do predloga zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo. Predlagane ukrepe podpirajo, vendar bi v opoziciji želeli več časa za obravnavo. Mnogi opozarjajo na možnost zlorab in breme za javne finance, predlagajo tudi še nove upravičence.
Predlog zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo prinaša za skupaj tri milijarde evrov vredne ukrepe, namenjene pomoči tako poslovnim subjektom kot posameznikom. S sprejemom se mudi, saj naj bi veljali že od 1. aprila dalje.
15.15

Večja donacija zaščitne opreme Hisensa že v Rojah

V skladišče civilne zaščite v Rojah je danes prispela donacija medicinske zaščitne opreme, ki jo je Sloveniji doniral kitajski lastnik velenjskega Gorenja Hisense. Podjetje je med drugim podarilo 200.000 zaščitnih mask in 2000 kompletov zaščitnih oblek, pomagal pa je tudi pri nakupu 46 medicinskih ventilatorjev, ki so še na poti.
{twitter}https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1245013328155607043{/twitter}
15.10

Stanje v UKC Maribor

Iz UKC Maribor so preko Twitterja sporočili, da je tam do tega trenutka skupno število hospitaliziranih pacientov 32, od tega je 9 pacientov v intenzivni enoti – vseh 9 je intubiranih (respirator).
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1244973540052537347{/twitter}
14.40

V ljubljanskem kliničnem centru 50 bolnikov

V UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 50 bolnikov s COVID, od tega 14 v intenzivni enoti, dva bolnika pa sta ekstubirana. Dr. Tadeja Kotar z infekcijske klinike je povedala, da je "to tudi zaradi izjemno dobrega dela intezivistov in celotne ekipe". V UKC Ljubljana spremljajo tudi potek bolezni v tujini, berejo članke in strokovno literaturo. Bodisi na področju poznavanja bolezni, zdravljenja, spremljanja, načina obravnave bolnikov, diagnostike. 
{embed_youtube}https://youtu.be/h-rtEmVtQ7g{/embed_youtube}
14.00 

Tomaž Gantar ostal brez državnega sekretarja: Andrej Možina odhaja

Andrej Možina je odstopil z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, so potrdili na ministrstvu za zdravje. "Gre za njegovo osebno odločitev," so potrdili poročanje Dela. Več -> TUKAJ.
13.00

V UKC Maribor prispelo 10 novih repsiratorjev

V UKC Maribor so danes že prevzeli 10 respiratorjev, ki so prispeli s Kitajske, je na na Twitterju zapisal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Še deset jih bo dobil UKC Ljubljana, sicer pa naj bi bilo na poti v Slovenijo še več respiratorjev, dodaja Kacin.
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1244987683451080705{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1244699525660512256{/twitter}
11.05

15 žrtev koronavirusa v Sloveniji

Na Golniku je včeraj za posledicami okužbe s koronavirusom umrl starejši moški, je povedal govorec vlade Jelko Kacin. Pozneje je pojasnil, da je poleg njega umrla še ena oseba včeraj, danes pa še dve. Skupaj so tako včeraj in danes umri štirje ljudje. Bolnik, ki je umrl na Golniku, naj bi imel tudi druge pridružene bolezni. "Ne potrebujemo novih dokazov o tem, v kako resni situaciji smo," je še dodal. 
Včeraj do polnoči so potrdili 46 novih okužb s koronavirusom. Skupaj sta bili tako potrjeni 802 okužbi. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih šest bolnikov z boleznijo covid-19. Samo včeraj pa je bilo vzetih 1125 brisov, skupaj do zdaj 22.474. 
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1244925999822880769{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1244928619048251394{/twitter}
Upokojence je Kacin prosil, naj preložijo dvig danes izplačanih pokojnin in naj se nasploh izogibajo zaprtih prostorov.
9.45

Med nastanjenimi v karanteni v Postojni dva okužena

Med 43 Slovenci, ki so po prihodu iz Španije nastanjeni v karanteni v hotelu Epic v Postojni, sta dva okužena z novim koronavirusom. Povedal regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk pravi, da je bilo 40 brisov negativnih, pri enem pa bo potrebno odvzem ponoviti. "Glede na to, da je bila za vse osebe uvedena stroga karantena, da nimajo praktično z nikomer nobenega stika, z njimi prihajajo v stik le zdravstveni delavci, ni nevarnosti, da bi se okužba širila v lokalno okolje," je povedal Curk. Nastanjeni v hotelu so zaprti v sobah, hrano in ves ostali pribor za higieno jim puščajo v vrečkah pred vrati.
Tako ni tveganja, da bi se virus širil znotraj karantene, saj ostajajo povratniki iz Španije v svojih sobah in nimajo stikov eden z drugim, je še povedal Curk.

Povratniki iz Španije so nastanjeni v hotelu Epic v Postojni.
Robert Balen

Direktor Nijz Eržen: Omejevanje na občine ni bilo potrebno, nepotrebno je tudi razkuževanje večstanovanjskih stavb

"Stvari se dobro odvijajo. Večina ljudi je že prejšnje ukrepe vzorno spoštovala. In zdaj so zaradi nekaj posameznikov, ki se jim to ni zdelo pomembno, ukrepi še bolj zaostreni za vse. S strokovnega vidika take poteze ne morem zagovarjati," je za Mladino povedal vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje primarij prof. dr. Ivan Eržen. Več -> TUKAJ.
6.55

Šola: Na daljavo tudi športni dan

Pouk na daljavo poteka v skladu s potrjenim šolskim koledarjem, z njim učenci in učitelji nadomeščajo običajno delo v razredu, zato šolskega leta ne bo treba podaljšati. Več -> TUKAJ.

CUDV: Virus jih je prestrašil, a bodo zmogli

V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) so se na razmere odzvali hitro in sprejeli stroge ukrepe že pred več kot tremi tedni. Pripravljen imajo plan B za primer, če bi se pojavila okužba. Več -> TUKAJ.

Zaščitne maske: V Miklavžu za vse občane, v Rušah za starejše od 65 let

Kakšni so odzivi v Mariboru in okoliških občinah na vladni ukrep o obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. Več -> TUKAJ.

Razkuževanje: Naj država določi ceno razkužil

Najceneje tam, kjer se bodo etažni lastniki uspeli sami dogovoriti za čiščenje, a ta hip manjka razkužil, zunanjim izvajalcem pa kadrov. Več -> TUKAJ.

Marifarm: Prva okužba, zaposleni prestrašeni, delo se nadaljuje

Po okužbi ene od sodelavk nekateri zaposleni v mariborski farmacevtski družbi opozarjajo, da jih vodstvo ni zaščitilo dovolj; uprava je prepričana, da je za zaščito zaposlenih naredila vse potrebno. Več -> TUKAJ.

Vlada danes predvidoma o predlogu za podelitev izrednih pooblastil vojski

Vlada bo po pričakovanjih notranjega ministra Aleša Hojsa na današnji dopisni seji dokončala predlog za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ki predvideva podelitev izrednih pooblastil vojski za varovanje južne meje. DZ bi lahko o predlogu, na katerega so pripombe podale tudi poslanske skupine, odločal v sredo skupaj s protikoronskim zakonom.

Dezinfekcija klopi v Kranju. (Fotografija je simbolična)
Robert Balen

Zajeten paket ukrepov za pomoč ob epidemiji pred odborom za finance

Odbor DZ za finance bo na današnji seji za potrditev na sredini plenarni seji pripravil predlog zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo. Ukrepi v zajetnem zakonskem besedilu so vredni tri milijarde evrov, s sprejemom pa se mudi, saj naj bi veljali že od 1. aprila dalje.
Prvi del predlaganih ukrepov izboljšuje socialni položaj ljudi. Po predlogu bo država izplačala poseben solidarnostni dodatek širokemu naboru upravičencev - od delavcev in upokojencev do samozaposlenih, študentov, družin in prejemnikov denarne socialne pomoči. Če je vlada kakšno skupino državljanov spregledala, jo bo vključila v drugi paket ukrepov, ki ga je že začela pripravljati, je v nedeljo dejal premier Janez Janša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta