V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva bodo odločali o zaostrovanju, možna tudi stavka

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
24.01.2022 12:29

Irena Ilešič Čujovič: "Siti smo praznih obljub!" Razlog za odločanje o zaostrovanju je, da se kljub dogovoru še niso nadaljevala pogajanja o odpravi plačnih anomalij za del zaposlenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fizioterapevti so nezadovoljni, saj še vedno čakajo na višje plače.

Robert Balen

Dogovor med vlado in sindikati zdravstvene nege in socialnega varstva, sklenjen novembra lani, določa, da se bodo pogajanja o nadaljnji odpravi plačnih anomalij, ki niso bile odpravljene v prvem delu pogajanj, začela najkasneje 15. januarja. Ker do tega ni prišlo in ker je tudi vlada pretekli četrtek sprejela zgolj pogajalska izhodišča za pogajanja z zdravniki, bo republiški odbor Sindikata zdravstva in socialnega varstva (ZSVS) jutri odločal o nadaljnjih aktivnostih. "Vključno s stavko," pravi predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič"Siti smo praznih obljub. Če se pogajanja ne bodo začela, bomo primorani v stavko, saj je del našega članstva, ki se mu plače niso izboljšale, nezadovoljen."

Konec lanskega leta so se za štiri do 24 odstotkov plače dvignile več kot 30.000 zaposlenim v zdravstveni negi in socialnem varstvu, še vedno pa ostaja širok nabor delovnih mest, ki dviga plač niso bila deležna. Med njimi Irena Ilešič Čujovič našteje fizioterapevte, delovne terapevte, zaposlene v laboratorijski diagnostiki in zaposlene v plačni skupini J. Predsednica ZSVS pravi, da se bodo, tako kot so v pogajanjih delovali enotno, tudi tokrat dogovarjali z drugimi sindikati s področja zdravstvene nege in socialnega varstva za skupni nastop.

Slavica Mencinger, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi, pravi, da bodo sami, tudi zato, ker imajo zaradi epidemije nekoliko okrnjeno ekipo, in če povabila na pogajanja ne bo, z odločanjem o morebitnih zaostrovanjih počakali do prihodnjega tedna. Podobno meni Aleksander Jus, predsednik Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva. "Z ministrstva za zdravje smo dobili obvestilo, da se bodo pogajanja začela v petek, 28. januarja. Če se to ne bo uresničilo, bomo razmišljali o nadaljnjih ukrepih."

Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer pretekli teden napovedal, da naj bi vlada tako za zdravnike kot zdravstveno varstvo in socialno varstvo pogajalska izhodišča sprejela na četrtkovi seji, a so bila izhodišča nato sprejeta le za zdravnike.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta