V ponedeljek posveti pri Pahorju, glasovanje o mandatarju predvidoma prihodnjo sredo

STA, Va
17.05.2022 11:44

Novo predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič je sprejel predsednik republike. Govorila sta o postopkih za oblikovanje vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bor Slana/STA

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednik republike Borut Pahor sta na svojem prvem srečanju v predsedniški palači ocenila, da bi lahko bilo glasovanje o mandatarju Robertu Golobu že prihodnjo sredo. Ta četrtek bodo namreč znani vodje poslanskih skupin, ki jim bo predsednik v petek poslal vabila na posvete v ponedeljek, 23. maja.

Pahor, ki mandatarja za sestavo nove vlade v tem postopku predlaga, je povedal, da sta se s predsednico državnega zbora pogovarjala o njunih obveznostih v času oblikovanja nove vlade, potrudila se bosta, da bodo postopki čimbolj učinkoviti.

Pahor je dejal, da je z istimi kriteriji sodeloval z vsemi predsedniki DZ in različnimi sklici parlamenta, tudi z vladami in predsedniki vlad. "To mi je omogočilo, da sem v desetletni karieri predsednika republike vzpostavil visoke stopnje medsebojnega zaupanja," je poudaril. Upa, da bo to veljalo tudi za sodelovanje z Urško Klakočar Zupančič.

"Mislim, da morajo institucije DZ, vlada in predsednik republike ter institucije pravne države delovati nemoteno in se obzirno obnašati," je dejal Pahor. Dodal je, da morajo biti te institucije med sabo tudi kritične, ampak z zadržanostjo in upoštevajoč njihovo neodvisnost.

Klakočar Zupančič je dejala, da se tudi ona iskreno veseli tvornega sodelovanja s Pahorjem. "Kolikor sva se uspela spoznati, mislim, da deliva iste vrednote in vzajemno spoštovanje," je dejala. Zato je prepričana, da bosta spoštljivo in odgovorno sodelovala v dobrobit državljank in državljanov ter vseh, ki živijo v Sloveniji. "Postavljeni smo za to, da jim omogočimo kvalitetno življenje," je dejala.

V pravni državi veljajo pravila o delitvi oblasti in njihovi neodvisnosti, pravi Klakočar Zupančič, a da se vzajemno lahko nadzorujejo. Glede časovnice oblikovanja nove vlade pa je dejala, da se bodo trudili ujeti napovedani datum, in poudarila, da ni vse odvisno le od institucij, ampak tudi od okoliščin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta