V Izraelu cepljen že vsak tretji

Vojislav Bercko
23.01.2021 06:00
Izrael je trenutno z velikanskim naskokom najbolj precepljena država na svetu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi v Izraelu se je cepil premier Benjamin Netanjahu. 
 
Epa

Prvi se je pred kamerami cepil premier Benjamin Netanjahu. Alfa in omega izraelske politike je 19. decembra lani, ko v Evropski uniji še nismo niti odobrili cepiva proti koronavirusu, zavihal desni rokav in prejel prvi odmerek BioNTech-Pfizerjevega cepiva. S tem je želel sodržavljanom, ki so preklinjali zaradi že tretjega skoraj popolnega zaprtja države, pokazati, da je cepljenje varno in naj mu sledijo. No, vmes pa nabrati še nekaj političnih točk pred spomladanskimi predčasnimi volitvami.

Izrael je trenutno z velikanskim naskokom najbolj precepljena država na svetu. Do včeraj naj bi prvi ali pa že drugi odmerek prejela več kot tretjina Izraelcev.

Samo v četrtek so proti covidu-19 cepili 224.000 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej, je sporočil izraelski zdravstveni minister Juli Edelštajn. Prvi odmerek cepiva je doslej prejelo 2,4 milijona Izraelcev, 850.000 pa tudi že drugega. V Izraelu z okoli devetimi milijoni prebivalcev cepljenje proti covidu-19 poteka izjemno hitro. V Nemčiji, ki ima devetkrat več prebivalcev, je prvi odmerek prejelo 1,3 milijona ljudi, samo 78.000 pa jih je dobilo tudi drugega, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Nemčija je sicer cepljenje začela približno en teden za Izraelom.

Kje je skrivnost tako velike precepljenosti? Kot zmeraj pri Izraelcih se to ne ve povsem natančno. Izraelska vlada je resda že zgodaj naročila zadostne količine cepiva. S proizvajalcem cepiva Pfizer pa se je poleg tega dogovorila, da mu bo v zameno za cepivo zagotovila zdravstvene podatke. Cepivo nabavljajo še pri drugih farmacevtih. Strokovnjaki menijo, da je k uspehu cepilne kampanje pripomogla tudi visoka stopnja digitalizacije izraelskega zdravstvenega sistema. Toda glede na pregovorno izraelsko iznajdljivost ni nemogoče, da so pri tem prav tako stavili na solidarnost judovske skupnosti širom po svetu in zaobšli ustaljene nabavne poti.

A tudi v Izraelu se soočajo s težavami. Številne ultraortodoksne judovske skupnosti se požvižgajo na vse ukrepe, v soseskah, kot je jeruzalemska Mea Šerim, pa običajno živijo večje družine na manjšem prostoru in se lahko virus hitreje širi. Poleg tega ne spoštujejo omejitvenih ukrepov za zajezitev virusa, sinagoge so polne, številni pa iz verskih razlogov zavračajo cepivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta