V družbah Taluma 197 presežnih delavcev

Srečko Klapš Srečko Klapš
14.03.2023 08:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Talumovo ugašanje proizvodnje elektroliznega aluminija bo odneslo vsaj 128 delovnih mest v Kidričevem. 
Janko Rath

V Talumu iz Kidričevega, ki ga vodi Marko Drobnič, so zaradi zaustavitve proizvodnje elektroliznega aluminija, napovedane za začetek aprila zaradi zmanjšanega obsega dela, pripravili program razreševanja presežnih delavcev: "V program, s katerim so se seznanili in ga potrdili tako sindikat SKEI - Konferenca sindikatov Kidričevo kot tudi svet delavcev in svet zaposlenih Skupine Talum, je vključenih 189 sodelavcev, od tega bo 69 delavcem ponujena sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi znotraj Skupine Talum, odpoved iz poslovnega razloga pa bo prejelo 120 sodelavcev," so danes popoldne sporočili iz Taluma.

Pojasnili so še, da bodo v programu presežnih delavcev kot temeljni kriterij upoštevali skupno delovno dobo delavca. Zagotovljene bodo pravice in finančna varnost v skladu z zakonodajo o delovnih razmerjih in pravicah brezposelnih. Ob čemer s sodelavci, ki so uvrščeni v program presežnih delavcev, že potekajo skupinski sestanki. Načrtujejo še individualna srečanja s posameznimi zaposlenimi s predstavitvijo datumov vročitev odpovedi, odpovednih rokov in drugih pomembnih informacij zanje, še pojasnjujejo.

Zaradi zaustavitve proizvodnje elektroliznega aluminija bodo dodatno zmanjšali obseg del tudi v družbah Ekotal in Talum Inštitut. Odpoved pogodbe o zaposlitvi bodo tako vročili osmim sodelavcem pod enakimi kriteriji, kot velja za Talum. Sicer je bilo v skupini Talum na današnji dan zaposlenih 1453 ljudi.

Sindikat želel izpogajati višje odpravnine, a ni uspel

 

Igor Jeza, predsednik SKEI konference sindikatov Kidričevo, nam je povedal, da jim je vodstvo Taluma sporočilo namero odpovedi pogodbe o zaposlitvi večjemu številu delavcev že v začetku februarja: "Ker je bila zaradi visoke cene električne energije predvidena zaustavitev elektrolize šele ob koncu tega leta, nas je ta novica zelo presenetila. Saj so bila zagotovila uprave, da kljub temu ne bo odpuščanj," je dejal Jeza in še dodal, da je sindikat dobil zagotovilo, da bodo na seznamu le tisti, ki bodo izpolnjevali pogoje za upokojitev in čakanje na upokojitev v času, ko so prijavljeni na borzi. Čeprav je sindikat poskušal izpogajati večje odpravnine od zakonsko določenih, uprava za to ni imela posluha, zato bodo vsi odpuščeni sodelavci dobili izplačane odpravnine skladno z zakonodajo.

"Dogovorili smo se o kriterijih, po katerih se bo naredil seznam presežnih delavcev. Sindikat je že dobil seznam presežnih delavcev in tistih, ki jih bodo prezaposlili na druga delovna mesta. Seznanjanja in obveščanja prvih že potekajo, vendar pa ima vsak sodelavec, ki je na seznamu, veliko vprašanj, povezanih s posledicami odpovedi. Preko svojih strokovnih sodelavcev jim nanje skušamo odgovoriti."

Na vprašanje o morebitnih novih odpuščanjih pa Jeza odgovarja, da je uprava Taluma sindikatu zagotovila, da novih odpuščanj ne bo, ker se bodo osredotočili na proizvodnjo produktov z višjo dodano vrednostjo: "Vendar pa bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost," je še dodal Jeza.

 

Načrtujejo novo tovarno rondelic

 

Primarno proizvodnjo aluminija - elektrolizo bodo zaustavili kontrolirano in vse tehnološke naprave ustrezno konzervirali tako, da jih bo v prihodnje vsaj še polovico mogoče zagnati. Za proizvodnjo primarnega aluminija žal niti v Sloveniji in niti v Evropi zdaj ni primernih ekonomskih pogojev, še dodajajo v Talumu. Po nerevidiranih rezultatih poslovanja naj bi Talum lani ustvaril preko 440 milijonov evrov prihodkov in imel pod črto okoli 700 tisoč evrov čistega dobička. Po ugašanju elektrolize se osredotočajo na programe z višjo dodano vrednostjo, kot so programi livarstva, rondelic in toplotnih prenosnikov. Pripravljajo tudi projekt izgradnje nove tovarne za rondelice, ki jo bodo umestili v proste zmogljivosti livarne. Že danes so največji proizvajalec rondelic na svetu, prvi so jo tudi izdelali iz 100-odstotnega recikliranega aluminija. Za cilj so si zadali proizvesti 60.000 ton rondelic in 10.000 ton drugih izdelkov z visoko dodano vrednostjo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?