V Afganistanu se je v več kot 17 letih izmenjalo okoli 1400 slovenskih vojakov. Zapravljena čas in trud?

17.08.2021 06:00
Pomagali so tudi pri urjenju afganistanske vojske, ki pa je v zadnjih dneh popolnoma razpadla.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pripadniki Slovenske vojske v Afganistanu
Slovenska vojska

Sodelovanje Slovenije v Natovih operacijah v Afganistanu se je začelo leta 2004, ko je naša država vstopila v Nato. Poveljnik prve brigade Slovenske vojske (SV), polkovnik Boštjan Močnik, je v Afganistanu dvakrat deloval v okviru operacije Isaf, in sicer leta 2009 in 2013. "Ko sem bil drugič v Afganistanu, smo v provinci Farah usposabljali afganistansko vojsko. Z nami so sodelovali tudi pripadniki ameriške nacionalne garde iz Kolorada, tako da je bil kontingent sestavljen iz dveh nacij. Fokus takratnega dela je bil predvsem na dvigu izurjenosti in usposobljenosti dveh afganistanskih bataljonov," razlaga Močnik, ki je bil dvakrat poveljnik slovenskega kontingenta v Afganistanu.

 

Na prvem mestu je bila varnost vojakov

Vojska, ki so jo v Afganistanu urili tudi naši vojaki, je v zadnjih dneh praktično popolnoma razpadla. "Mogoče je bilo slutiti, da bodo talibani, potem ko so lani podpisali mirovni dogovor z ZDA, prevzeli oblast, a sem upala, da bo vse to potekalo na bolj demokratičen način in z dogovori o tem, kdo bo prevzel vodenje vlade, morda celo glede volitev," poudarja obramboslovka Maja Garb z ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV). Garbova je po eni strani vesela, da v državi vsaj za zdaj ni bilo hujšega prelivanja krvi, po drugi strani pa bi si vendarle želela določen upor proti talibanom. "Se pa že zdaj vidi strah pred maščevanjem. Ne znam si predstavljati, kakšen strah je med ljudmi, ki so na kakršenkoli način 20 let sodelovali s prejšnjo oblastjo, ki ni bila nikoli zelo trdna. Predstavljam si tudi, da se vsaj delu vojakov mednarodne skupnosti, ki so bili v Afganistanu večkrat, med njimi so seveda tudi slovenski vojaki, verjetno zdita čas in trud, ko so delovali tam, nekoliko zapravljena."

"Ko sem prvič prišel v Afganistan, sem se na to temeljito pripravil. Lahko pa potrdim, da če ne drugega, doživiš kulturni šok, ker prihajaš iz popolnoma drugega okolja in iz kulture z drugačnimi vrednotami. Ne bom rekel, da si zaprepaden, si pa presenečen," razlaga Močnik. Slovenski vojaki so se po njegovih besedah za odhod v Afganistan pripravljali od šest do devet mesecev, pod Hindukušem pa je bila vedno na prvem mestu njihova varnost. "Sprejeli smo določene zaščitne ukrepe, in sicer tako v času fizičnega usposabljanja bataljonov kot v času premikov iz naše baze v bazo afganistanske vojske." Absolutne varnosti ni mogoče doseči, v Afganistanu pa po njegovih besedah ni bilo nič nenavadnega, če je v bližino njihove vojaške baze kdaj priletela kakšna raketa.

 

V 20 letih se v Afganistanu ni spremenilo nič

Usposabljanje afganistanske vojske je po njegovih besedah potekalo tako, da so "dvigovali stopnjo usposobljenosti do zadnjega vojaka v bataljonu" na področjih, kot so med drugim izvajanje streljanja, taktično delovanje, topografija ter saniteta in medicina. Slovenski vojaki so si pri delu pomagali s prevajalci, saj bi sicer zgolj z angleščino zašli v nepremostljive jezikovne ovire.

Močnik pravi, da je imel srečo, da je dvakrat delal z isto ekipo prevajalcev: "Verjamem, da so bili ti ljudje varnostno preverjeni. Ne nazadnje smo tudi sami ocenjevali kvaliteto njihovega dela. Nikoli mi ni bilo znano, da bi kdo imel kakršnekoli pripombe k njihovemu delu. To so bili mladi ljudje z univerzitetno izobrazbo, tekoče so govorili angleški jezik." Na vprašanje, ali bi članice Nata morale pomagati omenjenim posameznikom in njihovim družinam, Garbova odgovarja, da se lahko države odločijo za različne pristope glede sprejemanja omenjenih ljudi: "Glede na to, da jih je lahko strah pred maščevanjem talibanov, ti ljudje verjetno potrebujejo neko obliko pomoči. Ti prevajalci so bili absolutno potrebni in nujni."

Ob tem obramboslovka poudarja, da ji je žal, ker se v Afganistanu v zadnjih dvajsetih letih kljub velikim načrtom, idejam in upanju ni spremenilo nič. "Danes od tega ni nič. Govorili smo o postkonfliktni obnovi, o reformi varnostnega in gospodarskega sektorja, o demokratizaciji. Koliko truda, dela in sestankov je bilo v dogovorih z lokalnimi oblastmi. Za kaj? Za kaj?" se sprašuje Garbova. Ob tem dodaja, da je Afganistan dober primer tega, kaj se zgodi ob odsotnosti izhodne strategije: "Ko se mednarodna skupnost ali posamezna država kje vmeša, ne moreš potem kar vse skupaj zaključiti in reči, zdaj pa gremo, in pustiti vse za seboj. Ta prehod je zelo težko narediti. Lažje je oditi v neko državo in tam 'delati red', težje jo je pa potem zapustiti." Zadnji slovenski vojaki so Afganistan zapustili sredi letošnjega maja. Največ naših vojakov je bilo v državi leta 2011, takrat jih je bilo v dveh izmenah skupaj 179. Slovenska vojska je sicer ena redkih zavezniških sil, ki pod Hindukušem niso imele nobenih smrtnih žrtev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta