Urška Klakočar Zupančič ni več podpredsednica Svobode, iz stranke sta izključena Mojca Šetinc Pašek in Robert Pavšič

L. M., MAT
24.10.2023 13:40

Poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek in svetovalec predsednice državnega zbora Robert Pavšič sta izključena iz stranke Gibanje Svoboda, je po današnjem zasedanju organov stranke sporočil premier Robert Golob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Golob je poudaril, da so bile vse odločitve organov stranke sprejete soglasno.
Robert Balen

Premier in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je po zasedanju izvršilnega odbora in sveta stranke povedal, da so iz največje vladne stranke soglasno izključili poslanko Svobode Mojco Šetinc Pašek ter nekdanjega poslanca LMŠ in tesnega sodelavca predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič Roberta Pavšiča. Klakočar Zupančič je danes zaradi "preobremenjenosti" in iz osebnih razlogov odstopila z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda. Na tem mestu jo bo nasledila poslanka Svobode Sara Žibret. Klakočar Zupančič še naprej ostaja predsednica državnega zbora in uživa polno podporo stranke. Premier Golob je poudaril, da so bile vse odločitve na organih stranke sprejete soglasne: "To največ pove, koliko so resnične govorice o razkolu v stranki."

"Ko začneš zabijati avtogole, v ekipi nimaš več kaj iskati"

Golob je v povezavi z izključitvijo Šetinc Pašek in Pavšiča poudaril, da so določeni posamezniki delovali izrazito v škodo stranke, koalicije in vlade. "Nekdo, ki ne verjame v to, da je potrebno igrati za svojo ekipo, ampak ves čas igra za neko drugo, v naši ekipi nima kaj iskati. Natančno se ve, na kateri gol je treba streljati. Ko začneš zabijati avtogole, takrat v ekipi nimaš več kaj iskati," je dejal Golob in dodal, da sta bila Šetinc Pašek in Pavšič o izključitvi iz stranke že obveščena. Na vprašanje, kaj je dejanski razlog za njuno izključitev, pa je odgovoril, da je v javnosti v zadnjem času krožil "cel kup zlonamernih dezinformacij" o dogajanju v stranki. Kot ga je bilo mogoče razumeti, Šetinc Pašek in Pavšiču očitajo, da sta v javnost plasirala neresnične informacije, ki so nato prišle do medijev. "Poglejte si današnje pisanje medijev in današnjo realnost," je dejal Golob.

Urška Klakočar Zupančič je odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda.
Robert Balen

Spomnimo, v medijih so se včeraj pojavile informacije, da naj bi premier Golob na četrtkovi seji poslanske skupine zahteval, da Klakočar Zupančič odstopi s funkcije predsednice državnega zbora, ker na glasovanju v državnem zboru ni podprla njegovega predloga za razrešitev zdaj že nekdanje kmetijske ministrice Irene Šinko. Več naših sogovornikov, ki želijo ostati neimenovani, nam je to danes zanikalo z besedami, da prejšnji teden o odstopu Klakočar Zupančič sploh niso razpravljali. Slednja ostaja na funkciji predsednice državnega zbora, je pa danes odstopila z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda. Kot je pojasnila, se je za umik iz najožjega vodstva stranke odločila zato, ker si ne želi, da bi bila funkcija predsednice državnega zbora povezana z lansiranjem političnih razkolov. "Tudi zato, ker mi ta funkcija vzame ves moj čas, sem podala odstopno izjavo in se umaknem s funkcije podpredsednice stranke," je dejala Klakočar Zupančič.

Mojca Šetinc Pašek pravi, da ne ve, zakaj so jo izključili iz stranke.
Državni zbor/Matija Sušnik

"Pri rekonstrukiciji vlade je odprto vse"

Nova podpredsednica stranke je postala poslanka Žibrat. "Verjamem, da bo s to dodatno močjo, s to pomladitvijo predsedstva, če temu lahko tako rečemo, stekla boljša komunikacija med poslansko skupino in stranko," je poudaril Golob. V stranki so po njegovih besedah danes začeli tudi s postopki evidentiranja kandidatov za evropske volitve, opravili pa so tudi razpravo o delu koalicije in rekonstrukciji vlade. Na vprašanje, ali se bo odločil za zmanjševanje števila ministrstev, je Golob odgovoril, da se bo na to temo takoj po praznikih sestal s koalicijskimi partnerji iz SD in Levice. "Pri rekonstrukciji vlade je odprto vse. V tem trenutku smo na začetku, ker ta proces šele odpiramo," je dejal predsednik vlade. Če se bo izkazalo, da je treba spremeniti organizacijo vlade in radikalno zmanjšati število ministrstev, bomo v to šli, je poudaril Golob in dodal, da so v zadnjem letu ugotovili, da lahko medresorsko usklajevanje večjega števila ministrstev postane "cokla" za učinkovito delovanje vlade.

Nova podpredsednica Gibanja Svoboda je postala poslanka Sara Žibret.
Robert Balen

Golob je po zasedanju organov stranke komentiral tudi izjave nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je včeraj stopila pred preiskovalno parlamentarno komisijo, ki se ukvarja s sumi političnih pritiskov na delo policije in drugih organov. Bobnar je bila v svojem nastopu pred komisijo kritična do Goloba, med drugim je ponovila, da je slednji kot premier dejal, da si njegovo zaupanje lahko povrne s tem, da iz policije odpusti določenega uslužbenca. Golob je njeno včerajšnje zaslišanje komentiral z besedami, da je Bobnar povedala samo eno resnico, vse ostalo pa da je bilo "ogromno natolcevanje". "Edina resnica, ki jo je povedala, je, da sva se maja dogovorila, da ima eno samo nalogo – da očisti policijo janšistov," je poudaril Golob in dodal, da obstajajo priče in dokazi, ki bodo potrdili, kje vse je Bobnar prikrojila resnico.

Kadrovski bazen Gibanja Svoboda je očitno vse bolj skromen. 
Robert Balen

Na vprašanje, ali bodo nadzorniki Darsa po aferi s podkupninami razrešili prvega moža družbe Valentina Hajdinjaka, je premier odgovoril, da to ni vprašanje zanj oziroma njegova naloga, je pa v povezavi z omenjenimi medijskimi razkritji dejal, da je "skrajni čas, da se ljudi spomni, kaj so imeli pred to vlado". Spomnil je, da je urad za preprečevanje pranja denarja v času prejšnje vlade Janeza Janše pregledoval bančne račune vplivnih posameznikov, med drugim soprog politikov, komentiral pa je tudi posnetke, ki so jih razkrili na POP TV in ki kažejo, kako naj bi doktor davčnih utaj Rok Snežič prejemal podkupnino za pomoč pri sklenitvi posla z Darsom. Denar so dobesedno "basali" v žepe, omenjeni posnetki natačno povedo, kakšne vrednote živijo še danes, se je ob svoje politične nasprotnike obregnil Golob.

Golob z Jankovićem odkorakal z novinarske konference

Večji del današnjega dne je sicer minil predvsem v znamenju špekulacij, ali se bo Klakočar Zupančič morala posloviti s položaja predsednice državnega zbora in kaj se dogaja znotraj Gibanja Svoboda. Razmere v največji vladni stranki je po seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice komentiral gospodarski minister Matjaž Han iz vrst SD, ki je dejal, da mu je iskreno žal za to, kar se dogaja v Gibanju Svoboda. "Ta trenutek nimamo ne časa ne privilegija, da se vlada ukvarja sama s sabo, ampak se moramo ukvarjati s problemi, ki so se nakopičili," je dejal Han. "Sem pa žal v 20-letni zgodovini že prevečkrat videl, kako so velike stranke, ki so nastale na nek način čez noč, imele podobne težave," je dejal Han in dodal, da imajo tudi v SD kdaj težave.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je državnem zboru dejal, da dogodki iz zadnjih dni zagotovo odpirajo vrsto novih pa tudi starih vprašanj in s tem tudi določeno mero zaskrbljenosti. "Tako da v Levici zagotovo pričakujemo, da se bomo v vseh teh zadevah, ki nedvomno vplivajo na koalicijo kot celoto, čim prej pogovorili, prva možnost je seveda že takoj jutri na koalicijskih usklajevanjih pred sejo vlade," je dodal vodja poslancev Levice.

"Lahko bi sklepali, da je še katera dama v Svobodi doživela takšen klic"

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je poudarila, da je treba stranki Svoboda pustiti, da v svojih vrstah razčistijo, kdo je kdo in kdo še uživa zaupanje predsednika vlade. "Na zaslišanju smo od bivše ministrice Bobnar slišali, da zna groziti in da zna biti zelo konkreten v smislu, ko te ne rabim več, te vržem čez ramo in te pozabim. Lahko bi sklepali, da je še katera dama v Svobodi doživela ali pa še bo doživela takšen klic, vendar bodo oni morali to razčistiti med seboj," je dejala Čadonič Špelič in dodala, da se premier očitno boji pametnih in samozavestnih žensk. "Pri tej vladi nas ni več ne more presenetiti. To je očitno nadaljevanje padanja domin, danes padajo eni, jutri drugi," je še poudarila poslanka opozicijske NSi.

Oglasil se je tudi poslanec SDS Žan Mahnič, ki je Klakočar Zupančič v petek pozval k odstopu z mesta predsednice državnega zbora in se pri tem skliceval na odločitev kranjskega sodišča, da z objavo na družbenih omrežjih ni žalil Klakočar Zupančič. "Me veseli, da sem s svojimi argumenti, zakaj mora Urška Klakočar Zupančič odstopiti, prepričal tudi predsednika vlade Roberta Goloba. Hvala za podporo!" je na družbenem omrežju X zapisal Mahnič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta