Uroš Kuzman: "Tarnanje je poligon za komedijo"

Saša Britovšek
10.02.2021 15:40
Velenjski komik in doktor matematike, v preteklih mesecih tudi domači učitelj, spletni ustvarjalec in na dom priklenjen vzorni mož pripravlja Koronavizijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Boljkovac

Prihaja izbor za "korona popevko leta", spletni glasbeni dogodek, kjer bo komik Uroš Kuzman združil svoj talent za pesnjenje, komedijo in voditeljske sposobnosti.

 

Projekt je nastal v sodelovanju z Mestno občino Velenje, kjer so želeli glasbenikom ponuditi vsaj virtualni oder za nastop v obliki videospotov, saj jim pravega ne morejo.

"Velenje je vedno imelo veliko posluha za kulturo tako ljubiteljsko kot profesionalno. Ob začetku leta je tako mestna občina pozvala lokalne ustvarjalce, naj manko nastopov nadomestijo s tem, da pripravijo katero od spletnih proslav ob državnih praznikih. Sam sem v tem prepoznal odlično priložnost za pripravo evrovizijske parodije, s katero sem želel predvsem povezati različne žanre in izvajalce. Na koncu smo sicer ocenili, da vsebina ni najbolj primerna za Prešernov dan, vendar pa so na občini vseeno predlagali, da predstavo pripravimo in jo v mesecu kulture poklonimo ustvarjalcem ljubiteljske kulture." Šestintridesetletni profesor matematike se je tako lotil dela, pisal je tekste, začinjene s frustracijo malega človeka v trenutni zdravstveni krizi. Petim lokalnim glasbenim zasedbam je pomagal nato z napisanim besedilom pripraviti priredbo znane skladbe in videospot, v katerem potarnajo o temah, ki so nam trenutno vsem blizu: šola na daljavo, zaprtje gostiln in tehničnih trgovin, zaprtje občinskih meja, obrazne maske. Uroš pravi, da je v teh nenavadnih časih čutil dolžnost, da kot komik poskuša ljudi vsaj malo spraviti v dobro voljo. Frustracije in hrepenenja, ki jih imamo v tem trenutku, so odličen poligon za komedijo.

Predstava Profesor Kuzman mlajši na daljavo
 
Arhiv Siti teatra Btc

Za naziv koronavizijska popevka leta se bodo potegovali glasbeniki iz Šaleške doline. Najbolj znano ime je Ansambel Smeh, ki ima kljub mladosti že kar dolgo zgodovino ustvarjanja narodno-zabavne glasbe. Potem pa so tu še nekateri manj znani akterji – dueta Pod.piko in Urban & Katarina, rokerji The Hišn' band in energični solist Joži Doberšek.

"Da se ne bo kdo počutil opeharjenega, rade volje priznam, da dogodek ne bo potekal v živo, saj bi bilo prepletanje tako velikega števila nastopajočih pravi izziv. Smo pa pri snemanju vseeno sledili osnovnim standardom in vsako skupino zase posneli pred zelenim ozadjem, tako da bodo njihovi videospoti animirani. Za to bo poskrbelo lokalno podjetje 2Night, d.o.o." Koronavizijo si seveda lahko v petek zvečer ob 20. uri na youtube kanalu Mestne občine Velenje ogledamo tudi tisti, ki nismo Kuzmanovi someščani.

 

Urška Boljkovac

A v obdobju zadnjega leta je tudi on, tako kot številni med nami, imel vzpone in padce, se soočal z negotovostjo, skrbjo. "V prvem valu epidemije sem čutil veliko nelagodja, na trenutke celo pritiska. Marsikdo mi je takrat rekel: To, kar se sedaj dogaja, bo pa super za stand up, a ne? Ampak v resnici ni tako. Zaskrbljen težko produciraš duhovite stvari. Šele poleti sem počasi spet začutil kreativni potencial. Iz meseca v mesec je naraščal vse do dne, ko so nam zaprli teatre. Ampak, veste, česar ni, si moraš sam ustvariti! Karantenčice, Koronavizija, predstava Profesor Kuzman na daljavo … Vse to delam zato, ker pogrešam občinstvo in smeh publike."

Smeha v živo res ni dobil v zameno, a vse ostalo je bilo menda zelo podobno. Svoji publiki se z duhovitimi posnetki javlja tudi preko družabnih omrežij, ta pa se mu odzove s komentarji, nekateri pošljejo SMS ali spletno pošto. Tu in tam ga kdo ustavi na ulici in mu čestita. "Če odmislim adrenalin, ki se pretaka v žilah ob nastopu v živo, je tudi ta 'oder' boljši kot življenje brez publike, pa čeprav smo v stiku le na daljavo," Kuzman upa, da se bodo teatri kmalu znova odprli, saj ima vedno več idej, ki bi jih želel postaviti na oder.

Uroš Kuzman je običajno res veliko na poti, če ne v Ljubljano, kjer na fakulteti predava matematiko, je na stand-up turneji od Lendave do Pirana. Od jeseni naprej pa se je tudi njemu življenje zožilo na domače stanovanje, družno in bližnjo okolico.

"Zabavna in naporna izkušnja. V drugem valu sem med službo za šolanje otrok namreč skrbel jaz in včasih je bilo kar težko preklopiti – od seštevanja do poštevanke, pa nato med integrale in odvode na fakulteti in spet nazaj k računanju na prste. Vseeno moram reči, da mi je epidemija dala nekaj družinskega miru, ki sem ga v preteklih letih kar malo pogrešal. Več smo bili skupaj, manj je bilo obveznosti. Vseeno pa sem bil zelo vesel, ko sem konec januarja zadel starševski 'hat trik' - oba otroka sem imel v prvi triadi in še živel sem v rdeči regiji. Od takrat se malo lažje diha, a se ne bi branil tudi kakega nastopa, službene obveznosti ali poti na drugi konec Slovenije. Saj veste, po štirih mesecih z družino je vsak izgovor dober, če lahko greš malo ven iz bajte."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta