UKC Maribor: Da so okuženi zdravstveni delavci delali z bolniki, je najslabši možni primer, ki se lahko zgodi. Ne sme se ponoviti

Andreja Kutin Lednik
06.03.2020 19:49

Okužena v Mariboru sta zaposlena v UKC Maribor in v času od prihoda iz Italije tudi na delovnem mestu, zato so v mariborski bolnišnici izvedli številne ukrepe. Okuženi iz Metlike je prav tako zdravstveni delavec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Tudi v mariborskem primeru okužbe s koronavirusom se je bolni okužil na potovanju po severu Italije. Ker gre za zaposlenega v drugi največji zdravstveni ustanovi v Sloveniji, je sprožilo preplah prav njegovo delo v času, ko še ni vedel za okužbo. "Naslednja dva dneva ni imel težav, te so nastale v sredo popoldan, od takrat naprej ni obiskoval mest, kjer je večje število ljudi. Ko je v sredo zvečer opazil, da so se pojavile težave, je odšel na vstopno točko na odvzem brisa ob 17. uri," je poročal epidemiolog iz mariborske enote NIJZ Zoran Simonovič. Bil je tudi prvi, ki so mu v na novo postavljeni vstopni točki odvzeli bris.

Zdravnica brez simptomov

Nina Gorišek, predstojnica Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor: "V sredo ob 22. uri smo bili obveščeni o primeru. Poiskali smo ljudi, s katerimi je bil v stiku. Bolnik je hospitaliziran v UKC, obolel je z blažjo klinično sliko. Ponoči smo izvedli vse posebne ukrepe in po preiskavi ugotovili, da ni bil izpostavljen noben bolnik v UKC Maribor." Ne gre namreč za zdravnika, temveč kliničnega farmacevta, ki ni v neposrednem stiku z bolniki, delal pa je na oddelku za intenzivno terapijo, zato je v domači izolaciji dvanajst njegovih sodelavcev, med njimi medicinske sestre in zdravniki. A zbolela je tudi njegova žena, ki je prav tako zaposlena v UKC, je specializantka radiologije in torej dela pri rentgenu. Bila je hospitalizirana in je sedaj v izolaciji, a imela je bistveno več stikov s pacienti. Večino teh so danes zvečer testirali, skupno število je okoli 110 ljudi. Do zaključka redakcije so bili znani izvidi 70 ljudi, ki so bili negativni. Simonovič poudarja, da tveganje za širjenje virusa predstavljajo predvsem ljudje, ki že imajo simptome, saj se virus širi s kašljanjem, s simptomi pa bolnik iz Maribora ni hodil v službo. Okužena zdravnica simptomov bolezni nima, testirali so jo zgolj zaradi povezave z okuženim.
V bolnišnici so izvedli potrebne ukrepe za zaščito bolnikov in osebja, med drugim so očistili in razkužili vse prostore, kjer se je okuženi gibal, tudi jedilnico za zaposlene. Je pa bil v UKC Maribor danes okrnjen redni kirurški program, odpadli so nenujni pregledi v infekcijski ambulanti, za nujne preglede je vzpostavljena infekcijska ambulanta na dermatološkem oddelku.

Poziv k odgovornemu ravnanju

Tudi v Metliki je okužen zdravnik, ki je potoval čez Italijo. Bolnik je trenutno v izolaciji v Splošni bolnišnici Novo mesto, bolnike in zaposlene, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom, teh je okoli 45, so že pozvali, da se javijo pristojnim službam, tudi testiranja že tečejo, zdravstveni dom pa bo odprt le za nujne primere.

Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta