Turistični vodniki: "Damoklejev meč nad nami visi že enajst mesecev"

Jasmina Cehnar
18.02.2021 06:00
Govorijo o 90-odstotnem upadu dela in na pristojna ministrstva apelirajo za bolj ciljno usmerjene ukrepe, a za zdaj posluha ni bilo, ugotavljajo v Civilni iniciativi turističnih vodnikov Slovenije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Turizem naj bi se ponovno zagnal z julijem letos, a šlo bo počasi in tudi turistični vodniki si želijo jasne izhodne strategije. 
Robert Balen

V Sloveniji deluje več kot dva tisoč turističnih vodnikov, ki so zaradi epidemije že skoraj leto dni brez dela in prihodkov iz svoje dejavnosti. Opravljena interna anketa med njimi je pokazala 90-odstoten upad vodenj v letu 2020 v primerjavi z 2019. Stiske so hude, veliko turističnih vodnikov je bilo primorano zapreti svoj espe ter oditi na zavod za zaposlovanje ali menjati poklic, lažje je tistim, ki so zaposleni preko svojega podjetja in so na čakanju na delo. "Opozarjamo, da smo turistični vodniki med najbolj prizadetimi ekonomskimi skupinami v času koronakrize, prepoved dela kot Damoklejev meč visi nad nami že enajst mesecev," pravijo v Civilni iniciativi turističnih vodnikov Slovenije, v kateri pristojne že dlje časa opozarjajo, da so ob splošni državni pomoči, za katero so hvaležni, vladni ukrepi na področju turizma premalo ciljno naravnani in jih ne dosežejo. "Ker želimo delati, ministrstvom pošiljamo razne inovativne pobude, ki so doslej naletele na gluha ušesa, nedavno pa so bili od tistih pri vrhu deležni celo norčevanja," pravi Tina Hrast iz omenjene civilne iniciative.

"Nesramnost in zavajanje javnosti"

"Samozaposleni turistični vodniki prejemajo 1100 evrov temeljnega dohodka. Ministrstvo za gospodarstvo pa bo marca razpisalo še 36 milijonov evrov spodbud za turizem in temu pravijo, da ni pomoči," se je namreč na Večerov članek, v katerem so bile povzete pobude civilne iniciative, s tvitom odzval vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik. Povzel ga je tudi predsednik vlade, med turističnimi vodniki pa je zapis sprožil pravo ogorčenje. "Ta izjava je brezmejna nesramnost in čisto zavajanje javnosti. Samozaposleni namreč v žep ne dobijo 1100 evrov, pač pa po plačilu prispevkov v najboljšem primeru 700 evrov. V okviru napovedanih spodbud za turizem v letu 2021 pa je turističnim vodnikom ciljno namenjenih samo 300.000 evrov, pa še tu si bomo denar morali razdeliti s turističnimi agencijami in javnimi zavodi," pojasnjuje Hrastova. Kot opozarja, so pristojni očitno pozabili, da so bili turistični vodniki espeji v obdobju junij-oktober, ko je velik del gospodarstva lahko dokaj dobro posloval, brez vsakršne državne pomoči, čeprav dela zanje ni bilo, saj je epidemija ustavila prihod tujih in odhod domačih turistov, škodo pa je naredila država sama.

Tina Hrast: "V sosednjih državah je bila državna pomoč neprekinjena oziroma si vsaj jasno vedel, kaj te čaka. Pri nas so jo prekinili in rekli, zdaj lahko delate. A s kom?"
Osebni arhiv

"Hrvaška je bila pod določenimi pravili odprta za vse, in je to tudi oglaševala, tako da se je vedelo, da turisti lahko pridejo. Pri nas pa so bila pravila nejasna, informacije so se nenehno spreminjale, tako da smo še za tiste rezervacije, ki bi jih lahko izpeljali, dobivali odpovedi, za kar krivimo politiko," je razložila Tina Hrast.

Obetajo si lahko 115 evrov

Turistični vodniki so izpadli pri vrednotnicah, zaradi neizpolnjevanja postavljenih pogojev pa večinoma še pri sofinanciranju obratovalnih stroškov, seveda pa tudi pri turističnih bonih, čeprav so si močno želeli in prizadevali, da bi ti zajemali tudi turistična vodenja. Edini ciljni ukrep je bil po besedah Hrastove septembrski javni poziv STO ponudnikom turističnega vodenja v vrednosti 146.000 evrov, ki pa je bil zaradi ukrepa začasne prepovedi opravljanja dejavnosti prekinjen in predčasno zaključen že oktobra, nekoriščena sredstva pa vrnjena v proračun. Tudi skupno 93,5 milijona evrov vredne razvojne spodbude na področju turizma 2021 zanje ne prinašajo pravih rešitev. Največ, 50 milijonov, bo namenjenih gorskim centrom, 36 milijonov pa likvidnosti malih in srednjih podjetij, medtem ko edini ukrep, ki naslavlja turistične vodnike, pa še to ne ekskluzivno, znaša, kot že rečeno, 300 tisočakov. "Pri 2000 vodnikih in 600 agencijah si lahko poslovni subjekt obeta 115 evrov, pa v to niti niso všteti javni zavodi, ki lahko prav tako kandidirajo," ponazarja koordinatorica civilne iniciative, ki državi predlaga povečanje tega zneska.

Izhodna strategija za turizem

Po besedah sogovornice mednarodne turistične agencije ponoven zagon turizma napovedujejo od julija letos, a šlo bo počasi. Tudi zato si v iniciativi želijo jasne izhodne strategije za turizem, ki naj se določi z interventnim zakonom, ter ciljnih ukrepov v vseh panogah turizma. Svoj apel s predstavitvijo stanja in predlogi rešitev ter protestom nad Lahovnikovo izjavo, je iniciativa poslala tudi ministrstvu za gospodarstvo. Tam pravijo, da se težkega položaja, v katerem so se znašli turistični vodniki, zavedajo, da pa je bila vendarle tudi ta poklicna skupina deležna državnih ukrepov. Na vprašanje, ali bodo tej skupini poleg splošnih pomoči in predvidenega 300.000-evrskega razpisa, prišli naproti še kako, odgovarjajo, da bo STO letos turistične vodnike kot ambasadorje slovenskega turizma še intenzivneje vključila v nacionalno kampanjo Moja Slovenija. Glede tega, kako ocenjujejo konkretne predloge civilne iniciative turističnih vodnikov, pa pravijo, da vsakodnevno prejemajo pobude in predloge različnih turističnih subjektov. "Vse ukrepe preučimo in jih posredujemo v nadaljnjo obravnavo," generično odgovarjajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta