Tudi varuh človekovih pravic obsodil nestrpnost in nasilje na sobotni Paradi ponosa v Mariboru

STA, Va
18.09.2023 15:49

Petra Svetino skrbi vse več podpihovanja nasilja v različnih segmentih družbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Središče Maribora v soboto.
Sašo Bizjak

Predsodki, diskriminacija in izključevanje zaradi spolne usmerjenosti, spolne identitete in drugih osebnih okoliščin so nesprejemljivi, je Peter Svetina poudaril ob srečanju s predstavniki društva Parada ponosa in nekaterih drugih nevladnih organizacij.

"Zaskrbljen sem, ker opažam vse več podpihovanja nasilja v različnih segmentih družbe. Toleranco do drugih smo odrasli dolžni ozaveščati že pri najmlajših in tudi z lastnim zgledom, da nam skrb za druge ni tuja. Pomembno je, da v različnih segmentih družbe, vsak na svojem področju, gojimo kulturo strpnosti, spoštovanja in vključevanja," so v sporočilu za javnost po srečanju Svetine s predstavniki Društva Parada ponosa, Amnesty International Slovenije, Društva DIH - Enakopravni pod Mavrico in Zavoda Transfeministične Iniciative TransAkcije v uradu varuha povzeli njegove besede.

Svetina je prav tako kot nesprejemljivo označil, da kateregakoli posameznika oziroma katerokoli skupino odrivamo na rob družbe in ne upoštevamo njihovih z ustavo zagotovljenih pravic. Ob tem so v uradu še spomnili, da varuh človekovih pravic tudi v svojih letnih poročilih že štiri leta ponavlja priporočilo, naj pristojni pripravijo predlog zakona, ki bo urejal pravno priznanje spola. "Žal naše priporočilo ostaja neuresničeno, delo medresorske delovne skupine pa poteka prepočasi. Pričakujem, da odgovorni čim prej pripravijo predlog zakona in s tem omogočijo, da se bodo lahko vse posameznice in posamezniki v družbi počutili sprejete," je še izpostavil Svetina.

Po sobotni Paradi ponosa v Mariboru je, kot je znano, skupina mlajših moških v središču mesta pretepla aktivista Renata Volkerja, ki je zato moral poiskati pomoč na urgenci. V drugem primeru pa naj bi bili neznanci zmerjali nekega drugega moškega in vanj metali jajca.

Takšno ravnanje so že v nedeljo ostro obsodili najvišji predstavniki države, med njimi predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob, danes pa tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in mariborski župan Saša Arsenovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta