Trček in Divjak Mirnik razočarana. Poslanec SD: Če bo NSi v koaliciji z Golobom, bom otrokom rekel, naj ...

Miha Raičevič Miha Raičevič
25.04.2022 14:26

Govorili smo z dvema mariborskima poslancema, ki na nedeljskih volitvah nista bila izvoljena v državni zbor. Razočaranja nad volilnim izidom ne skrivata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Izid volitev s stališča Koalicije ustavnega loka (KUL) in stranke SD je po besedah poslanca te stranke Franca Trčka, ki glede na rezultate ni dobil novega poslanskega mandata, slab. "Nekako razumem, da so nas ljudje razumeli kot poražence in da novega odrešitelja vidijo v Robertu Golobu," je ocenil Trček. Žalosti ga zelo slab rezultat Levice in ne veliko boljši rezultat SD. "Ta vlada bo enopartijski sistem. Na glasovanju vlade bodo imeli oboji skupaj neko manjšino. Ob takem izidu je še toliko bolj pomembno tisto, kar rad pove Milan Brglez: 'Demokracija je tudi umetnost samoomejevanja.' In tu bo to zelo pomembno; koliko se bo Golob samoomejeval, če sem zelo iskren." 

Franc Trček
Igor Napast

Sicer pa meni, da so se Mariborčani plebiscitarno odločili, da vsi v preteklem sklicu državnega zbora niso dovolj dobri za nadaljevanje mandata. "Odločitev sprejemam in pač moram živeti s tem naprej. To je politika. Ko si z eno nogo noter, si z drugo in tri četrtine zadnjice zunaj," je bil v komentarju slikovit Trček. Hkrati se zaveda, da večina ljudi ne razume "fines parlamentarizma, garanja in zabijanja z glavo v zid"

"Šel bom na Kolpo, se posvetil družini in iskal službo," pravi Trček. "Služba na faksu te ne čaka," je povedal in dodal, da je bil eden izmed treh "najbolj garajočih" poslancev v zadnjih dveh mandatih državnega zbora. "Se pa sprašujem, od kje ministri in ministrice imajo čas pisati in objavljati, če jih jaz kot navadni poslanec nisem mogel," se je Trček odzval na pripombo, da ministrica za izobraževanje Simona Kustec načeloma ob delu v vladi opravlja tudi še delo na fakulteti.

Kako vidi prihodnjo koalicijo, pa odgovarja, da stranke NSi nikakor ne vidi v koaliciji z Gibanjem Svoboda. Če pa bi se to zgodilo, bo Trček svojim otrokom predlagal: "Izselite se iz Slovenije." 

Lidija Divjak Mirnik: Sem zelo zelo razočarana

Ljudje so z množično udeležbo povedali svoje, pa pravi poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik. Razočaranja zaradi izpada stranke iz državnega zbora ne skriva. "Maribor pa je prepustil to odločitev drugim, saj se tu niso tako množično udeležili volitev, kot bi se lahko," je za Večer komentirala izide volitev. "Ljudje imajo prav. Me pa žalosti, da se ne prepozna dela, argumentirane razprave, korektnosti, borbe. To očitno zdaj v tem trenutku, ko se je pojavilo Gibanje Svoboda, ni več pomembno."  

Lidija Divjak Mirnik
Igor Napast

"Osebno sem zelo zelo razočarana," je poudarila in priznala, da si ni mislila, da se lahko zgodi kaj takega, in da je pričakovala, da bodo ljudje prepoznali "kvalitetno delo". Pravi, da so v ekipi, katere del je bila, pohvalili dobre stvari, slabe grajali in nastopali argumentirano. Priznava, da so v zadnjih dveh letih "morali večkrat grajati". Trudili so se tudi oddaljiti od populizma, ki da se je naselil tudi v državni zbor.  

V torek se odpravlja na dopust in se vrne 3. maja v službo, nato pa bo pospravila pisarno in bo, če bo ustanovna seja novega sklica DZ 13. maja, kot se predvideva, že vikend po tem spet nazaj na svojem starem delovnem mestu na Univerzi v Mariboru, kjer je bila pred poslanskim delom direktorica Študentskih domov. "Imamo še kakšne nove izzive, ki nas čakajo." Dodaja, da po izteku službe v DZ ne bo koristila nadomestila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta