Testiranje za delavce migrante bo samoplačniško

Tomaž Ranc
05.02.2021 18:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Z ministrstva smo danes, v petek, prejeli dopis, ki pa je take narave, da ta trenutek še ne vem, kako se bomo organizirali, saj so opredelili, da v tem primeru delavcev migrantov ne gre za množično prostovoljno testiranje, ampak da naj se to organizira kot tržna dejavnost. Nas pa ljudje kličejo in prihajajo, a žal ne vemo niti, koliko ljudi bi se testiralo, kdaj bi potrebovali potrdila in podobno. Danes smo sicer opravili 87 hitrih testov za delavce migrante na množičnem prostovoljnem testiranju in jim nato na njihovo željo izdali potrdilo," je dejal direktor Zdravstvenega doma Ravne Stanislav Pušnik. Če bo to dejansko tržna dejavnost, bo za to potrebno plačilo, a cena storitve še ni določena.

Stanislav Pušnik: "Že zdaj se nam pozna večji obisk na hitrem testiranju in ljudje nas kličejo zaradi avstrijskega ukrepa. Organizirali se bomo, ko bomo vedel več." 
Karin Potočnik

In kaj to pomeni za prihodnji teden, saj Avstrija ukrep uvaja s sredo, 10. februarja? "V ponedeljek od 11. do 13. ure bomo, ne glede na to, da je praznik, opravljali redno obvezno testiranje in dajemo ta termin na razpolago, medtem ko bomo to prostovoljno testiranje preučili s tržnega vidika, ko bomo videli, kak je interes, koliko jih je in kdaj bi se želeli testirati. Ne moremo pa kar na pamet organizirati testiranja, na primer ob nedeljah od 14. do 18. ure, pa potem ljudje ne bi ne hodili ne plačevali, saj lahko to opravijo tudi v Avstriji, skratka, veliko je še nedorečenosti. Mi imamo ekipe tako ali tako zasedene zaradi šolnikov, kličejo že zaradi trgovin, kadrovskih rezerv pa nimamo. Že ko nam en človek manjka, se nam podre sistem," je še dejal Pušnik, a da se bodo potrudili, ko bo znanega kaj več. Dodal je še, da kolikor ve, še niti Avstrijci niso natančno definirali, ali bo negativen test potreben za prehod čez mejo ali v podjetje. Ljudje pa sprašujejo tudi župana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta