Teršek ni bil izvoljen za ustavnega sodnika, Jurša o dogajanju na koalicijskem vrhu

Ž.V.
16.06.2020 12:30

Državni zbor je danes glasoval o predlogu, da se za novega ustavnega sodnika imenuje Andraž Teršek, ki je bil edini kandidat. A je za imenovanje prejel premalo glasov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andraž Teršek
Nik Jevšnik/STA

Na današnjem tajnem glasovanju so poslanke in poslanci zavrnili Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika. Za izvolitev bi namreč potreboval 46 glasov v državnem zboru. Njegovo kandidaturo je podprlo 42 poslank in poslancev, 38 jih je bilo proti, 8 glasovnic pa je bilo neveljavnih. 
Po glasovanju je Teršek dejal, da se zdaj vrača k svojemu običajnemu delu, neizvolitve pa ne spremlja z razočaranjem. "Človek ni žrtev, zato ker ga ne izvolijo, žrtve so ljudje, ki živijo na robu družbe," je povedal.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1272890671976849410{/twitter} 
Po tem, ko je v dneh po predstavitvi kandidatur pri predsedniku države Borutu Pahorju kazalo, da bo Teršek vendarle prejel zadostno večino, za izvolitev je potreboval najmanj 46 glasov, pa je bilo do zadnjega nemogoče zagotovo napovedati izid. Teršku, ki je za ustavnega sodnika kandidiral že leta 2018, nato pa od kandidature odstopil, so podporo eksplicitno napovedali v SD, Levici, SNS in LMŠ, nazadnje pa še v SAB. Negotova je bila podpora koalicijskih partnerjev, tudi v oziru današnje izjave vodje poslancev DeSUS Franca Jurše, ki je novinarjem v državnem zboru dejal, da je bilo o podpori kandidatu govora na koalicijskem vrhu preteklo sredo. Jurša je potrdil, da je predsednik vlade Janez Janša na srečanju poudaril pomen glasovanja o ustavnih sodnikih, je pa vodja poslancev upokojenske stranke dejal, da Janša "posebnih pritiskov na ostale poslance" ni izvajal. Za SDS in NSi je bilo jasno, da glasov Teršku ne bodo namenili, medtem pa so različne informacije prihajale iz SMC. Vodja poslancev Janja Sluga je predhodno napovedala, da bodo Terška podprli, neuradno pa danes iz stranke niso zagotavljali enotne podpore. A Sluga je danes po glasovanju dejala, da so v SMC izjemno razočarani, ker kandidat ni dobil glasov. "Mi smo jasno povedali, da smo ga podpirali in tako smo glasovali," je zatrdila. O domnevnih pritiskih na koalicijskem vrhu pa je dejala, da so bila "precej glasna". "Pritiske smo doživljali z vseh strani, ne samo na Brdu," je dejala. 
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1272898575140298753{/twitter} 
Poleg Terška je sicer predsednik države Borut Pahor kot kandidatko za omenjeno mesto predlagal še vrhovno sodnico Barbaro Zobec, a je ta kmalu po predstavitvi kandidature odstopila. Pahor je danes po glasovanju v državnem zboru na Twitterju že napovedal, da bo nov postopek izbire kandidatov za novega ustavnega sodnika izvedel najpozneje v 14 dneh.
{twitter}https://twitter.com/BorutPahor/status/1272889086223794176{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta