(TEMA) Kampiranje je v vzponu: "Ljudje so se naveličali betona"

V Sloveniji se je število prenočitev v kampih od leta 2016 do 2017 povečalo za 21 odstotkov, lani so imeli v kampih 15-odstotno rast prenočitev. Poiskali smo nekaj manj znanih, a zanimivih kampov: Na kmetiju Šenk na Jezerskem, kamp Dolina v Preboldu, Športni park Zabovci ob Ptujskem jezeru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Ob Logarski dolini je med najbolj popularnimi kampi za aktivna doživetja v Sloveniji Menina v Zgornji Savinjski dolini.
Anze Malovrh

Kampiranje je v vzponu in popularno že zadnjih pet ali pa še kakšno leto več, pravi urednik spletne strani Avtokampi.si Klemen Hren. "Težko je reči, zakaj, zdi se, da imajo ljudje dovolj betona in želijo prosti čas preživeti v naravi, pri Slovencih, ki smo navezani na morje, to pogosto pomeni čim bližje morju," pravi sogovornik. V Sloveniji se je število prenočitev v kampih med letoma 2016 in 2017 povečalo za 21 odstotkov, lani so v kampih imeli 15-odstotno rast prenočitev, nekaj manj kot 650 tisoč turistov v kampih je ustvarilo skoraj dva milijona prenočitev.

Kmetija Šenk
Kmetija Šenk

Težave: sezonskost in dvig turistične takse

Točnega števila kampov pri nas nimamo, saj je mogoče kampirati tudi na šotoriščih in na nekaterih kmetijah, potem so tukaj še parkirišča za avtodome. Na mednarodni spletni strani Camping.info za Slovenijo ponudi 92 možnosti za kampiranje, na spletni strani Avtokampi.si trenutno beležijo 106 ponudnikov. Prav veliko novih kampov ni, pravi sogovornik: "Lani smo dobili nov majhen kamp na Vranskem, prihodnje leto naj bi dobili kamp v Lescah, ob Soči si želijo novih, a kolikor razumem, jih občina ne dovoli. Na Koroškem pogrešamo kak kamp, od Velenja do Dravograda in potem vse do Maribora ni nobenega."

Andrej Petelinšek
Postajališče za avtodome v Zabovcih, kjer bodo uredili tudi kamp
Slavica Pičerko Peklar
Miren kamp prostor tik ob stanovanjski hiši Vozličevih deluje že 56 let.
Rozmari Petek

Presenetljivo veliko Slovencev še šotori

"Kampiranje ni več za tiste, ki nimajo denarja, kot je to veljalo nekdaj, ampak za tiste, ki si tega želijo," pravi Hren in dodaja, da je v kampih prav zanimivo opazovati mlade družine ali pare, saj se včasih vidi, da je bil kampiranja navajen le en član, pa je potem prepričal še druge. Večina najprej kupi osnovno opremo s šotorom, sledi prikolica, nato kombi ali avtodom. "A Slovenci še vedno presenetljivo veliko šotorimo, najbrž zato, ker to počnemo večinoma ob morju, medtem ko Nemci ali Nizozemci večinoma kampirajo v prikolicah in avtodomih," razlaga Hren, da šotori skoraj polovica tistih Slovencev, ki kampirajo. Mobilne hišice, te rastejo predvsem na hrvaški obali, naj bi bile med Slovenci manj priljubljene, sploh v glavni sezoni so za nas predrage, koristimo jih pred sezono in po njej. V Sloveniji je zraslo kar nekaj glampingov, a teh je v primerjavi z drugimi ponudbami zanemarljivo malo, gre za majhno, ekskluzivno ponudbo.

Vodni park Radlje ob Dravi
Urška Polanc

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta