"Svinje in biseri": Minister Aleš Hojs pred kriminalisti, kot pravi, se je končalo "škandalozno"

25.08.2021 14:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
John Thys/Pool

Kriminalistična policija je danes, kot smo že poročali, zaradi tvita o "svinjah in biserih" zaslišala ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Razgovor so opravili po nalogu tožilstva na podlagi suma sramotitve slovenskega naroda. Kot je minister iz vrst SDS danes pojasnil, se je razgovor zaključil precej "škandalozno": "Pa ne zaradi kriminalistov, ampak ker bi človek pričakoval, da bo tožilstvo najprej ugotovilo, ali je človek, ki je to ovadbo podal, resničen, torej ali res obstaja. Po informacijah, ki so mi jih policisti povedali, tega človeka, ki je kazensko ovadbo podal, ni." Dejal je, da od tožilstva pričakuje, da se bo začelo ukvarjati "z resnimi težavami", ki da precej bolj hromijo razvoj družbe, kot svetopisemska primerjava. Dejal je, da so kriminalisti povedali, da bodo pogledali, na kakšen način točno lahko povežejo njegov tvit s kazenskim zakonikom, ki govori o žaljenju slovenskega naroda ali manjšin: "Jaz sem povedal, da nikogar nisem, sploh pa ne slovenski narod, želel žaliti. Predvsem pa mislim, da bodo obvestili tožilstvo, da človek, ki je podal ovadbo, ne obstaja."

Spomnimo sicer, da gre v tej zadevi za tvitv, v katerem je Hojs komentiral incident z rumenimi jopiči na protivladnih protestih v Ljubljani z besedami "ne meči biserov med svinje". Na vprašanja o zapisu je pozneje odgovarjal tudi pred tujimi novinarji, ki so v Sloveniji poročali o začetku predsedovanja Svetu Evropske unije. Pojasnjeval je, da ni nobenega posameznika imenoval za prašiča, da pa bi lahko po tem, kar je slišal, nekoga označil za svinjo. In da ta oseba ni na Prešernovem trgu (kjer so bili protesti), ampak sedi visoko v birokraciji EU. "To, da sem delal vzporednice med svinjami in protestniki, je plod agende levičarskih strank in z njimi povezanih novinarjev. V Svetem pismu nikjer ta citat ne govori o tem, da se ta prispodoba oziroma to, kar je govoril Kristus nanaša na posameznika," je poudarjal danes. Zanikal je, da bi s svinjo označil koga iz Evropske komisije. Na vprašanje, ali namerava besede vzeti nazaj oziroma se zanje opravičiti, je Hojs odvrnil: "Da bi povedal, da svetopisemski rek ne velja? Tega ne morem."

Na ljubljanski policijski upravi so nam  sicer predhodno pojasnili, da na vprašanja, ki se na nanašajo na konkretne fizične osebe, skladno z zakonom o varstvu osebnih podatkov ne morejo odgovarjati. So pa potrdili, da kriminalisti na podlagi prijete prijave vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja s področja kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime, ki ga usmerja pristojno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. "Podrobnosti zaradi tajnosti predkazenskega postopka, ki poteka, ne moremo pojasnjevati," so še dodali. 

Notranji minister Hojs je sicer odgovornost za to, da bo zaslišan pred kriminalisti, kar je napovedal v torek na spletnem portalu N1, pripisal nekdanjemu državnemu sekretarju za nacionalno varnost Damirju Črnčecu. Ta se je danes že odzval s tvitom in zapisal: "Biser Hojs, ki je (ne)odstopil, spolitiziral vrh policije, nezakonito zamenjal šefa NPU, izvaja nadzore s ciljem pritiska na strokovno delo policistov." Dodal je, da gre za "poceni spin nesposobneža".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta