Švarc Pipan bo zaradi nakupa stavbe na Litijski predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva

L. M., MAT, STA, A.L.
18.01.2024 12:31

Usoda pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki se sooča z očitki o spornem nakupu nove sodne stavbe v Ljubljani, bo odvisna predvsem od stranke SD. Bo ministrica s svojimi pojasnili prepričala strankarske kolege?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naši viri v SD ocenjujejo, da bo ministrica težko preživela afero.
Robert Balen

Predsednik vlade Robert Golob je od pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan in državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu Igorja Šoltesa na današnjem jutranjem sestanku zahteval poročilo o odgovornosti vseh, ki so sodelovali pri pripravi pogodbe za nakup nove sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Golob omenjeno poročilo pričakuje še danes, je prvi poročal portal 24ur.com. Ministrica je po seji vlade dejala, da ni šlo za nikakršen ultimat, ampak da je premier zgolj izrazil pričakovanje, da bodo pojasnili, kako je na ministrstvu tekel postopek nakupa prostorov, kdo je vodil posamezne faze in kdo se je pod njih podpisoval. "To poročilo bomo pripravili. Večino teh informacij smo medijem že posredovali, tako da pravzaprav ne gre za nič novega," je dejala ministrica iz vrst SD in dodala, da se bosta s premierjem nato pogovorila o nadaljnjih korakih.

Ministrica: Imam občutek, da imam  premierjevo podporo

Švarc Pipan je ob robu seje vlade najprej dejala, da trenutno ne razmišlja o odstopu in da še uživa Golobovo podporo. "V tem trenutku je moj cilj priti stvari do dna, da se zaščiti davkoplačevalce in proračunski denar. Še vedno upam, da bosta tako izmera kot cenitev pokazala, da nakup vendarle ni bil negospodaren," je povedala Švarc Pipan, ki se brani pred očitki, da je ministrstvo stavbo na Litijski preplačalo za šest milijonov evrov. Prodajalec, gre za podjetnika Sebastjana Vežnaverja, je namreč s svojim podjetjem Rezidenca Rajski vrt stavbo iz stečajne mase leta 2019 kupil za 1,7 milijona evrov, ministrstvu pa jo je konec lanskega leta prodal za 7,7 milijona evrov. Po seji vlade je ministrica na vprašanje, ali še uživa premierjevo zaupanje, odgovorila, da "ima občutek, da ima podporo predsednika vlade".

Robert Balen

Usoda ministrice bo po oceni naših virov odvisna predvsem od stranke SD. Predsednica stranke Tanja Fajon, ki je še v nedeljo zagotavljala, da ima Švarc Pipan absolutno zaupanje stranke, je po seji vlade v družbi generalnega sekretarja stranke Klemna Žiberta in gospodarskega ministra iz kvote SD Matjaža Hana brez izjave odkorakala mimo novinarjev. Kakšno stališče bodo v primeru Švarc Pipan zavzeli v SD, še ni jasno. O tem, ali ministrica še uživa njihovo podporo, bodo danes popoldne na sestanku razpravljali tudi poslanci SD. Znotraj stranke je sicer mogoče zaslediti ocene, da bo Švarc Pipan težko preživela afero in da se v primeru novih razkritij lahko zgodi, da se bo morala kmalu posloviti z ministrskega položaja.

Viri iz SD: Švarc Pipan se bo težko ubranila pod plazom kritik

Naši sogovorniki, ki želijo ostati neimenovani, dopuščajo možnost, da so Švarc Pipan afero podtaknili njeni politični nasprotniki, a ob tem dodajajo, da bi morala Švarc Pipan pri poslu, vrednem več milijonov evrov, od pristojnih služb na ministrstvu zahtevati dodatna pojasnila. Minister si ne more privoščiti, da o takšnih zadevah ni obveščen, oziroma da je preveč aroganten, da bi se pozanimal o tem, je mogoče slišati v SD. Nekateri pravijo, da Dominika Švarc Pipan ni slaba ministrica. Verjamejo, da v poslu z zgradbo na Litijski cesti ni imela slabih namenov, a da se bo težko ubranila pred plazom kritik. Če ostane na položaju, bo na vse njene nadaljnje odločitve padla senca dvoma, kar lahko škodi tako stranki kot vladi, je slišati iz vrst druge največje koalicijske stranke.

Dominika Švarc Pipan je del svoje odgovornosti prenesla na ljudi v stranki, je dejala Fajon.
Robert Balen

O očitkih na račun ministrice Švarc Pipan so se po navedbah koordinatorke Levice in ministrice za kulturo Aste Vrečko danes pogovarjali tudi na rednem koalicijskem sestanku pred sejo vlade. "Danes morajo biti določeni odgovori dani koaliciji," je dejala Vrečko in ponovila, da pojasnila ministrice pričakujejo tudi v Levici. Minister za finance Klemen Boštjančič pa je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je potrebno najti odgovor, ali je bil nakup res ekonomičen ter ali so bili postopki, ki so se vodili, ustrezni: "Nekatere dosedanje ugotovitve kažejo, da obstoječi postopki oziroma zakonodaja očitno ni bila najbolj optimalna."

Švarc Pipan je danes dejala, da je ministrstvo v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi sprejelo več ukrepov, med drugim izvajajo tudi notranjo revizijo. Kot je pojasnila, sta se ministrstvo in državno odvetništvo dogovorili, da bo odvetništvo angažiralo geodeta, ki bo naredil novo izmero objekta, ob tem pa bodo angažirali tudi sodnega cenilca: "To je največja možna mera neodvisnosti te cenitve, ki se jo da zagotoviti." Ministrica je med drugim dejala, da so Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) prejšnji teden v celoti posredovali dokumentacijo v zvezi z nakupom: "Seveda pričakujem, da bodo pristojni organi, torej NPU in drugi organi preiskovanja in pregona, ustrezno razčistili, ali je v ozadju kakršenkoli sum kaznivega dejanja."

Državno odvetništvo: Nismo pristojni za podajo mnenja o gospodarnosti nakupa

V okviru notranje revizije po navedbah ministrice preverjajo pravilnost postopka nakupa, ki je tekel pri strokovnih službah na sekretariatu. Švarc Pipan pričakuje, da bo revizija kmalu zaključena, po njej pa bodo naročili tudi neodvisno zunanjo revizijo. Po njenih besedah je Vežnaver v skladu z aneksom h pogodbi, ki ga je ministrstvo sklenilo naknadno, obvezan vrniti sorazmerni del kupnine, če se ugotovi, da je bila kvadratura prostorov nižja, kot je v resnici. Če bi cenitev pokazala bistveno nižjo ceno, bodo poskušali uveljaviti najmanj bistveno znižanje kupnine ali celo razdor pogodbe na podlagi čezmernega prikrajšanja.

Ljubljana. Seja Vlade. Vlada. Dominika Švarc Pipan
Foto: Robert Balen

Državno odvetništvo je ob svojem prvem pregledu dokumentacije po besedah ministrice izrazilo uvodno mnenje, da nakup ni bil negospodaren iz vidika cene prostorov. "Vprašanje seveda je, ali je prišlo pri cenitvi do kakšnih prirejanj," je poudarila ministrica. Na državnem odvetništvu so v zvezi z ministričino izjavo pojasnili, da za podajo mnenja o gospodarnosti nakupa nepremičnine niso niti pristojni niti jih na ministrstvu za to niso zaprosili. Švarc Pipan bo sicer, če ne bo prej odstopila, v parlamentu doletela interpelacija. V opozicijski SDS ji namreč očitajo "nedvomno objektivno odgovornost" pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov na Litijski cesti. Zadevo preverjajo tudi kriminalisti NPU. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal Vežnaver.

Pooblaščena cenilka Breda Zorko je stavbo, preden jo je leta 2019 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Kot so pred tednom dni razkrili v oddaji Tarča na TVS, je cenilec Anton Rigler, ki je podpisan pod zadnjo cenitvijo stavbe ob prodaji ministrstvu za pravosodje, novinarjem dejal, da slednje ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe. Pri obeh cenitvah se bistveno razlikuje površina stavbe. Leta 2017 je imela stavba po izmerah Zorko 4.600 kvadratnih metrov površine, od tega je nekaj več kot 2.700 kvadratnih metrov uporabnih površin za pisarne. V drugi cenitvi je bila navedena za okoli dva tisoč kvadratnih metrov večja uporbna površina stavbe. Ministrstvo je kupnino plačalo dan po podpisu pogodbe konec decembra. Kupoprodajna pogodba sicer še ni notarsko overjena. Vežnaver je namreč šele v tem tednu plačal davek na promet nepremičnin, ki je pogoj za overitev pogodbe, vendar pa to že omogoča vpis lastništva v zemljiško knjigo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta