Število Adriinih potnikov na brniškem letališču se zmanjšuje

Gregor Grosman Gregor Grosman
19.06.2019 12:09

Nekdanji predsednik uprave Adrie Airways: Ni mi jasno, kaj pravzaprav misli ta lastnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bi bila Adria primorana prizemljiti letala, bi po nekaterih informacijah brez službe ostalo 500 ljudi. 
Marko Vanovšek

Zaradi številnih težav, s katerimi se sooča letalski prevoznik Adria Airways v zadnjem času, je vse več razmišljanj, ali se morda moramo pripraviti na to, da kmalu ne bo več letalske družbe s sedežem na Brniku. Hrvaški strokovnjak za civilno letalstvo Alen Šćurić je prepričan, da je preživetje družbe vprašanje naslednjih treh mesecev. "Resnično je fiasko, kakršnega v zgodovini evropskega letalstva še nisem videl. Slovenija je s prvega mesta v regiji padla na zadnje v tem letu," je sinoči povedal za 24 ur. 
Včeraj so pri Marjanu Šarcu posluh iskali tudi Adriini piloti. Po končanem sestanku so iz premierjevega kabineta sporočili, da se vlada zaveda pomena normalne letalske povezanosti Slovenije s tujino in da pristojna ministrstva iščejo dolgoročno vzdržne rešitve. Obljub ni bilo, saj država Adrii ne more več pomagati. Tudi vodja sindikata prometnih pilotov Slovenije Luka Radovic, ki je dejal, da so Šarcu predstavili njihov pogled na težave, s katerimi se soočajo, ni bil bolj konkreten. Mimogrede, Adria je samo v lanskem letu zaposlila več kot 50 pilotov, a jim le-teh še vedno primanjkuje. Je pa dogajanje pri letalskem prevozniku v lasti sklada 4K Invest bolj konkretno za 24 ur komentiral nekdanji predsednik uprave Adrie Airways Peter Grašek

Robert Balen

Nekdanji predsednik uprave Adrie Airways: Ni mi jasno, kaj pravzaprav misli ta lastnik

"Vlada precejšnja zmeda in ne razumem, kje je problem. Lastnik naj dokapitalizira firmo, plačuje račune vsem dobaviteljem, naj optimizira operacije in zadeve bodo rešene. Piloti delajo svoj posel, letala letijo. Ni mi jasno, kaj pravzaprav misli ta lastnik," je bil Grašek kritičen do trenutne situacije. "Vsak resen lastnik bo s svojo lastnino ravnal odgovorno, dokapitaliziral bo, ko bo to potrebno. Optimiziral bo operacije, ko bo to potrebno. In zdaj očitno je, ker imajo očitno težave s planiranjem posadk in planiranjem letal. Očitno preprodajajo kapacitete. Prihaja do, kar je neljubo in moteče za kupce - potnike, odpovedi letov, združevanja letov, negotovosti, ali bodo leteli ali ne. Vse to je nepotrebno. V letalski družbi se večja vzdrževanja planirajo na letni ravni tako, da je vedno neka rezerva, tako v posadkah kot v kapacitetah letal. Če jih zmanjka, se vnaprej najamejo, da se redno odpelje vse, kar je prodano v rednem in čarterskem prometu. Ta predstava je nepotrebna in me malo spominja, da lastniki podcenjujejo tudi Slovenijo, misleč da bodo že izposlovali, da bo zopet država pomagala družbi, ki je zdaj v privatni lasti. 
Mislim, da to ne bi bilo smiselno, potem ko je lastnik SDH to družbo prodal za zelo malo, praktično podaril sedanjim lastnikom. Novi lastnik je očitno dolžen precej denarja raznim dobaviteljem po Sloveniji, in če bi država dala pomoč, bi zopet plačala dolgove tega lastnika, kar ne bi bilo smiselno,"
je komentiral Grašek. 

Če bi bila Adria primorana prizemljiti letala, bi po nekaterih informacijah brez službe ostalo 500 ljudi. 
Marko Vanovšek

Adriin delež operacij na brniškem letališču se zmanjšuje

Z ljubljanskega letališča trenutno leti 12 prevoznikov. Poleg Adrie Airways tudi AirSerbia, Aeroflot, Montenegro Airlines, EasyJet, LOT Polish Airlines, Turkish Airlines, Wizz Air, Finnair, Transavia, Air France ter British Airways, so nam sporočili z družbe Fraport Slovenija, ki je upravnik letališča Jožeta Pučnika. Trenutno znaša obseg Adriinih potnikov na tem letališču nekaj več kot polovico (52 odstotkov). Še v letu 2010 je znašal 77,4 odstotka in od takrat vztrajno pada. Adria je v letu 2018 predstavljala 37 odstotkov prihodkov družbe Fraport Slovenija. Z Brnika je mogoče v letošnji poletni sezoni leteti na 27 letališč, dodatno se izvaja tudi nekaj čarterskih povezav. 

Maribor - Letališče Edvarda Rusjana - Adria Airways - prvi polet letala na liniji Maribor - London - potniki - terminal - letalo Airbus A319-111 - Gospodarstvo - Letala - Politika - Potovanja - Promet - Zračni promet -
Andrej Petelinšek
Povezave z ljubljanskega letališča v poletni sezoni 2019. 
Fraport
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta