Štefanec še na višjem sodišču izgubil proti Sedlarjevi

Aleš Kocjan
20.03.2019 14:19

Po zavrženju ovadbe zoper nekdanjo namestnico Almo Sedlar in prvostopenjski sodbi delovnega in socialnega sodišča za Borisa Štefaneca in KPK še hladen tuš na višjem sodišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šef KPK Boris Štefanec in njegova nekdanja namestnica Alma Sedlar, od katere je več let terjal izginulo gotovino, pri čemer je nenehno obstajal sum, da jo je ukradla nekdanja računovodkinja.
Robert Balen

Višje delovno in socialno sodišče je po naših podatkih zavrnilo pritožbo Borisa Štefaneca in KPK na lanskoletno prvostopenjsko sodbo v zvezi z izginulo gotovino na KPK, ki jo je Štefanec terjal od svoje nekdanje namestnice Alme Sedlar. Delovno in socialno sodišče je že lani na prvi stopnji deloma zavrnilo, v preostalem delu pa zavrglo tožbo, ki jo je leta 2016 vložila KPK zoper Sedlarjevo zaradi izginule gotovine v višini 1.130 evrov gotovine, ki jo je na začetku njene kratke kariere v senatu KPK prejela kot akontacijo za službeno pot v Pariz, a denarja na potovanju ni porabila. Gotovino je po vrnitvi iz Pariza vrnila računovodstvu komisije, kar nedvoumno ugotavlja tudi sodišče, denar pa je izginil. Ali ga je odtujila nekdanja računovodkinja Vesna Belec, ki je kmalu po tem zaradi več podobnih in potrjenih ekscesov tudi sporazumno zapustila komisijo, še danes ni jasno. Med pričanjem na sodišču je Belčeva to možnost zanikala, čeprav je sum najprej padel prav nanjo. Kljub temu je Štefanec ovadil Sedlarjevo, a je tožilstvo kazensko ovadbo zavrglo. In navkljub temu dejstvu ter več indicem, da je imela računovodkinja Belčeva na svojem računu več izvršb, je Štefanec tožil svojo nekdanjo namestnico. Tožbo je najprej izgubil na prvi stopnji, sedaj pa še na drugi, saj je višje sodišče pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo prve stopnje. Sodba je sedaj pravnomočna in čakamo komentar KPK, ki prvostopenjske sodbe septembra lani ni komentirala, ker sodba še ni bila pravnomočna.

Štefanec se je opiral na neverodostojno pričo

Omeniti še velja, da je sodišče po pričanju nekdanje računovodkinje Belčeve, ki jo je na KPK zaposlil Štefanec, nato pa z njo brez posledic sporazumno prekinil delovno razmerje, v prvotopenjski sodbi zapisalo, da je "ne more šteti za verodostojno in resnicoljubno pričo". Višje sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje "natančno in argumentirano obrazložilo razloge za to, da ni sledilo izpovedi priče Vesne Belec". Zato je sodišče na podlagi zaslišanj različnih prič zaključilo, da je Sedlarjeva komisiji vrnila denar. Kot je ugotovilo sodišče že na prvi stopnji, Sedlarjeva komisiji ne dolguje ničesar, KPK pa Sedlarjevi dolguje potne stroške in dnevnice vse od leta 2014, povrniti pa ji mora tudi stroške v višini 1.254,53 evrov. Ker v pravdi ni uspela, je KPK dolžna sama kriti tudi svoje stroške postopka.

Namesto finančnice je preganjal svojo namestnico

Spomnimo, da Štefanec sprva po ugotovljenih nepravilnostih v računovodski službi zoper Belčevo ni sprožil nobenih internih postopkov, temveč ji je dovolil sporazumno prekiniti delovno razmerje. Pozneje je KPK tudi zaradi medijskih objav nekdanjo računovodkinjo ovadila, a je tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov pregon opustilo, šef komisije pa je, namesto da bi sam nadaljeval pregon zoper nekdanjo finančnico, v tem našel razlog za preganjanje svoje takratne namestnice Sedlarjeve, ki nima potrdila o tem, da je denar v resnici vrnila. Sodišče v sodbi ugotavlja, da je bilo zahtevati od Sedlarjeve, da naj zahteva oziroma ima potrdilo o prejemu gotovine, "najmanj nekorektno", saj komisija sploh ni imela urejenega blagajniškega poslovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta