(SPREMLJAMO) Včeraj pozitivnih 28,5 odstotka testiranih, številke slabše kot pred tednom dni

A.L., STA
12.12.2020 10:24
V Sloveniji so v petek po vladnih podatkih ob 6127 testih potrdili 1744 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 43 covidnih bolnikov, skupaj doslej več kot 2000. V bolnišnicah se je zdravilo 1276 bolnikov s covidom-19, 193 na intenzivni negi. Premier Janez Janša je ob tem na Twitterju pozval ljudi, naj se držijo vseh veljavnih ukrepov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

V petek je bil tako delež pozitivnih testov 28,5-odstoten, kar je za pol odstotne točke več kot v četrtek, ko so ob 6453 testih potrdili 1813 koronavirusnih okužb, umrlo pa je 49 oseb s covidom-19.

V bolnišnicah se je v petek zdravilo osem bolnikov več kot v četrtek, na intenzivni negi pa so bili v petek trije manj. Po vladnih podatkih so v petek iz bolnišnic odpustili 121 covidnih bolnikov.

Rezultati izpred tedna dni kažejo, da so takrat potrdili 1636 novih okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 6344 testov, delež pozitivnih testov je bil tako 25,79-odstoten. To pomeni, da so današnje številke slabše kot pred tednom dni.

Sloveniji so doslej skupaj potrdili 95.481 primerov okužb z novim koronavirusom, število umrlih oseb s covidom-19 pa se je v petek povzpelo na skupaj 2041.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno aktivnih 21.150 koronavirusnih okužb, kar je 147 več kot dan prej. Povprečje novih okužb v zadnjih sedmih dneh po podatkih sledilnika za petek znaša 1526, kar je za en odstotek več kot dan prej.

Janša je ob tem na Twitterju poobjavil poziv avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza in pripisal, da poziv in prošnjo ponavljajo po vsej EU. "Moj poziv vsem ljudem v naši državi: držite se vseh veljavnih ukrepov! Tudi če se številke znižajo, je raven številk previsoka in razmere še zdaleč niso rešene. Pandemije še zdaleč ni konec," je prevedel poziv Kurza.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

10.30

V novem protikoronskem zakonu tudi pomoč za gasilce

Prostovoljna gasilska društva so bila v letu 2020 zaradi ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom prikrajšana za pomemben vir finančnih sredstev, ki jih sicer zberejo na prireditvah in s prostovoljnimi prispevki. Ta izpad jim bo deloma nadomestil sedmi protikoronski zakon, ki naj bi ga DZ potrdil še letos.

Osnutek sedmega protikoronskega zakona je vlada sprejela v sredo, dokončno pa bo o njem odločala v kratkem ter ga takoj nato poslala v sprejem v DZ.

Med številnimi novimi ukrepi za blažitev posledic epidemije covida-19 bo zakon predvidoma prinesel tudi pomoč za prostovoljna gasilska društva. Iz državnega proračuna se jim bo glede na kategorijo kot nadomestilo izpada sredstev izplačalo pomoč v višini od 2000 do 4500 evrov. Še dodatnih 1000 evrov pa lahko pričakujejo tista, ki imajo v lokalni skupnosti status osrednje enote, je razvidno iz osnutka zakona.

10.15

Oktobra in novembra po ocenah nacionalne raziskave z novim koronavirusom prekuženega od 4,16 do 4,40 odstotka prebivalstva

Na Martinovo je imelo v krvi merljivo količino protiteles proti novemu koronavirusu vsaj 87.188 prebivalcev Slovenije, oziroma 4,16 odstotka. Tako kaže ocena raziskovalcev Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo v končnem poročilu Nacionalne raziskava o razširjenosti bolezni covid-19 v Sloveniji.

Nacionalna raziskava, ki so jo opravili med 20. aprilom in 10. novembrom, je potekala v dveh fazah. V spomladanskem testiranju so prisotnost virusa ugotovili pri dveh od 1366 sodelujočih, ki so pristali na bris nosnega dela žrela. Medtem so na podlagi testiranja vzorcev krvi ugotovili protitelesa pri 41 preiskovancih oz. 3,11 odstotka sodelujočih.

Na podlagi seroloških testov, ki so pokazali protitelesa, so v začetku maja, ko so prvič predstavili preliminarne rezultate, sklepali, da je v stik z virusom prišel vsak 30. prebivalec Slovenije oz. 66.000 oseb ter da je s 95-odstotno gotovostjo moč oceniti, da je prekuženega od dva do štiri odstotke prebivalstva.

7.45

Vladni predstavniki danes na ločenih delovnih posvetih z direktorji zdravstvenih zavodov in predstavniki gospodarstva

Vladni predstavniki se bodo danes na dveh ločenih delovnih posvetih srečali z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov ter predstavniki gospodarstva. Srečanji naj bi pripomogli k oblikovanju pristopa, ki ga namerava vlada ubrati pri nadaljnjem obvladovanju epidemije, spregovorili pa naj bi tudi o investicijah kot delu načrta za okrevanje.

7.30

Pisma s covid fronte: Služba, družba in tabuji

Že več dni nisem nič napisala, me kar malo srbijo prsti. Pisanje te očitno zasvoji. Pa tudi terapevtsko je, na čisto drugačen način se soočaš s svojimi mislimi, s svojimi željami in strahovi, če jih napišeš na papir, kaj šele, če se odločiš razkriti jih vesoljnemu svetu. Več --> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta