Šole naj bi zapirali le lokalno. In še to le ob drastičnem širjenju okužbe v okolju

11.08.2021 18:15
Uvedba PCT-pogoja za dijake postopno, hitri testi za zaposlene v izobraževanju, zdravstvu in socialnem varstvu bodo plačljivi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osnovnošolci v zadnji triadi in dijaki naj bi šolsko leto začeli s samotestiranjem. 
Robert Balen

V Sloveniji je bilo danes potrjenih 248 novih okužb, rast števila okuženih v zadnjih dneh pa nakazuje, da smo na začetku eksponentne rasti okužb. S tako rastjo bi že čez dva tedna lahko imeli 500 na novo okuženih dnevno in bi se jeseni lahko znašli že v rdeči fazi, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Slednje zagotovo ni najboljša napoved tri tedne pred začetkom šolskega leta, vendar pa bodo, po besedah državnega sekretarja, na ministrstvu za zdravje v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje naredili vse, da bodo šole ostale odprte, saj si zaprtja, kot smo ga imeli lani, ne smemo več privoščiti. "Če se bo okužba drastično širila, bomo šole zapirali lokalno, generalno jih bomo poskušali imeti odprte," pravi Vindašar. Kot ključen ukrep za omejevanje širjenja okužbe vidi cepljenje, h kateremu je doslej pristopilo bistveno premalo ljudi, da bi lahko obvladovali epidemijo; z dvema odmerkoma je cepljenih le 40 odstotkov populacije. Tudi zato bodo okrepili mobilne ekipe, družinskim zdravnikom so naročili, naj paciente nad 70 let starosti aktivno vabijo na cepljenje, s posebnim dopisom pa bosta starejše od 50 let k cepljenju povabila minister za zdravje Janez Poklukar in direktor nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, medtem ko so okrožnico z vabilom k cepljenju dobili zaposleni v vzgoji in izobraževanju, kjer naj bi se jih po nekaterih podatkih cepila le polovica.

Ravnatelji: denarja za plačevanje testov nimamo

Ob cepljenju je preverjanje PCT-pogojev (prebolelost, cepljenje, testiranje) v vseh dejavnostih - v izobraževanju, zdravstvu, socialnem varstvu, kulturi, športu in javnem življenju nasploh - edini ukrep, ki lahko zagotavlja varna okolja in odprto družbo, pravi Vindišar. To pomeni, da bodo morali vsi tisti, ki ne bodo cepljeni ali ne sodijo med prebolevnike, po 24. avgustu vsakih 48 ur na hitri test, ki bo plačljiv. Tudi za zaposlene v izobraževanju, zdravstvu in socialnem varstvu. Stroške bo moral pokriti delodajalec, hitrih testov ne bo treba plačevati le hospitaliziranim, prebivalcem domov za starejše, tistim, ki se ne smejo cepiti iz zdravstvenih razlogov, zapornikom in azilantom.

A ravnatelji, ki so delodajalci v primeru šol, so jasni. "Denarja za plačevanje testov nimamo," pravi ravnateljica in predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Fani Al Mansour, ki ne razume, zakaj podobno kot dijakom tudi učiteljem ne dovolijo, da bi se samotestirali. "Če zaupajo dijakom, zakaj ne bi tudi učiteljem?" A zdaj je že jasno, da bo samotestiranje dijakov najbrž kratkotrajno. Po besedah Vindišarja bodo šolsko leto v srednjih šolah dijaki, ki se niso cepili, res začeli s samotestiranjem, tako kot bo to veljalo za učence zadnje triade, a če se bo epidemiološka slika poslabšala in bomo v rdeči fazi, bodo tudi pri dijakih primorani iti v PCT-sistem, kot je to predlagala strokovna skupina za covid pod vodstvom Mateje Logar. Ob tem odgovorni s Krekom na čelu pozivajo tudi mlade, naj se gredo cepit, saj beležijo kar nekaj primerov mladih pacientov z resnimi postcovidnimi zapleti. Poleg tega pa se je v tokratnem valu trend okužb s starostne skupine nad 40 let preselil v starostno skupino med 15 in 24 leti, in prav ti, tako Krek, četudi v večini lažje prebolijo covid, okužbe prenašajo na starše in stare starše.

Še ta teden odlok

Da je cepljenje najboljši ukrep za omejevanje širjenja okužbe, se strinjajo tako ravnatelji kot glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) Branimir Štrukelj, a obenem poudarjajo, da sami ne morejo nadzorovati, kdo med dijaki izpolnjuje PCT-pogoje in kdo ne. "Za to nismo pooblaščeni, pa tudi kadra za kaj takega nimamo," pravi ravnateljica Al Mansourjeva in še poudarja, da ima že zdaj, ko je pred prihajajočim tednom - takrat se začnejo popravni izpiti - od profesorjev zahtevala izpolnitev PCT-pogojev, težave. "Sindikalni zaupnik me je opozoril, da za kaj takega nimam zakonske podlage, odgovorov pristojnih pa ne dobim." Da bo še v tem tednu izdan odlok, ki bo od zaposlenih v izobraževanju že s prihodnjim tednom zahteval izpolnjevanje PCT-pogojev, so nam odgovorili pristojni. Ob tem pa se zastavlja tudi vprašanje, kaj bo z dijaki, ki PCT-pogoja ne bodo izpolnjevali. Slednji, je razumeti odgovorne, bodo morali pri pouku sodelovati na daljavo. Medtem so predstavniki študentov že pristali, da se bo novo študijsko leto, tako Vindišar, začelo ob upoštevanju PCT-pogojev, k čemur je oblast pozvala tudi rektorska konferenca. Sicer pa so ravnatelji in sindikalisti najbolj zgroženi nad dejstvom, da kljub številnim opozorilom še danes ne vedo, kako bo potekalo novo šolsko leto, saj so se na ministrstvu za izobraževanje zavili v molk. Do 24. avgusta, ko naj bi jim bilo vendarle pojasnjeno, po katerih modelih naj bi tekel pedagoški proces.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta