Sodniki že prihodnji teden v belo stavko

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
04.01.2024 17:16

Takšna je odločitev po dopoldanski opozorilni prekinitvi dela. In kaj so še sklenili sodniki?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodniki bodo sodili le v nujnih zadevah.
Andrej Petelinsek

Po dopoldanski opozorilni prekinitvi dela je v zgodnjih popoldanskih urah padla odločitev, da bodo sodniki stopnjevale svoje korake zaradi nezadovoljnstva z nespoštovanjem odločitve ustavnega sodišča o tem, da so njihove plače prenizke.

Na Sodniškem društvu so tako sprejeli sklepe, da bodo sodniki v času od 10. do 24. januarja 2024 izvedli "izredni protestni ukrep prilagojenega načina poslovanja, v skladu s katerim sodniki opravljajo procesna dejanja samo v zadevah, ki so nujne po zakonu". Torej bodo izvedli belo stavko. Sklenili so tudi, da se ministrico za pravosodje in predsednika vlade se pozove k odstopu. "Vse sodnike se pozove, da zamrznejo svoje sodelovanje v različnih komisijah in organih, ustanovljenih s strani izvršilne veje oblasti (delovne skupine, različne izpitne komisije, tudi za PDI in izpite ZUP, izpite za stečajne upravitelje, izvršitelje..., volilne komisije, izobraževalni dogodki CIP). Evropskega komisarja za pravosodje se obvesti o možnosti nesodelovanja sodnikov pri izvedbi evropskih volitev," je še sklep glavnega odbora Sodniškega društva. Nadalje:prouči se možnosti za vložitev kazenske ovadbe zoper nosilce izvršilne in zakonodajne veje oblasti. In kot zadnje so sklenili, da se sodni svet se pozove, da na Ustavno sodišče vloži zahtevo za določitev načina izvršitve ustavne odločbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta