Sodelovanje z Ukomom, razrešitev Gorščakove, zaposlovanje na zaupanje, varnostni incident ... Kaj želijo nadzorniki pridobiti od generalnega direktorja?

31.08.2021 11:49
Nadzorni svet zanima sodelovanje RTV Slovenija z vladno službo za komuniciranje v sklopu predsedovanja Svetu EU, ozadje razrešitve direktorice TV Slovenija, zaposlovanje ožje ekipe generalnega direktorja, varnostni incident … Objavljamo sklepe nadzornega sveta s seje, ki je generalni direktor Andrej Grah Whatmough ne priznava.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Nedavna seja nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija, o sklicu katere obstaja več pravnih mnenj in na kateri je bil izvoljen nov predsednik Danilo Tomšič, še naprej odmeva, tokrat glede objave sklepov.

Kot je znano, je predsednik nadzornega sveta dolžan najkasneje v roku treh dni od seje objaviti sklepe v internem glasilu RTV Slovenija oziroma na intranetu, a kot je slišati na Kolodvorski, tega še vedno ni storil. Nekateri ob tem opozarjajo, da naj bi za blokado objave poskrbel generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough, ker na podlagi pravnega mnenja odvetniške pisarne Čeferin ne priznava niti zadnje seje nadzornega sveta, ki se je zaradi tega prejšnjo sredo tudi ni udeležil, niti novega predsednika. Včeraj smo vprašanji, kje lahko najdemo sklepe nadzornega sveta in zakaj niso nikjer objavljeni, poslali na RTV Slovenija, vendar odgovorov še nismo prejeli.

Smo se pa obrnili tudi na predsednika nadzornega sveta. "Sklepi Nadzornega sveta RTV Slovenija so javni, tako kot je javno delovanje celotnega RTV Slovenija. Sklepi se po poslovniško določeni proceduri objavijo v internem glasilu, vam pa v prilogi posredujem kopijo," nam je sporočil Tomšič. In kakšne sklepe je sprejel nadzorni svet javnega servisa pod novim predsednikom?

Podpis pogodbe
Katja Kodba/RTV Slovenija
Andrej Grah Whatmough in Natalija Gorščak
Adrian Pregelj

Nadzorni svet RTV Slovenija nalaga generalnemu direktorju tudi, da pripravi poročilo o postopku razrešitve direktorice Televizije Slovenije Natalije Gorščak. "Priloži naj mnenje pravne pisarne o izvedenem postopku ter svojo in izjavo pripravljalca/cev razrešitve, da je postopek izveden v skladu z zakoni in pooblastili," piše v sklepu. In še: "Nadzorni svet RTV Slovenija generalnega direktorja opozarja, da so očitki v razrešitvi direktorice Televizije Slovenije nedopustni, saj je Poročilo o poslovanju zavoda za leto 2019 potrdil nadzorni svet v času, ko je bil predsednik nadzornega sveta, in sicer na 22. redni seji, 26. februarja 2020, s sklepom 22.3.4. Nadzorni svet RTV Slovenija nalaga generalnemu direktorju, da do prihodnje seje odbora za kadrovske in pravne zadeve pripravi poročilo o tveganjih zavoda ob napovedanem sodnem varstvu direktorice Televizije Slovenije."

Robert Balen

V zadnjem sklepu pa nadzorni svet nalaga generalnemu direktorju, da posreduje poročilo o varnostnem incidentu, "ko so bile z internim dokumentom javnega zavoda RTV Slovenija (mnenje Odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji o skladnosti sklica seje Nadzornega sveta RTV Slovenija) seznanjene druge medijske hiše". "Poročilo naj vsebuje ugotovitve o poteku varnostnega incidenta, odgovorne osebe za kršitev zaupnosti, izvedene disciplinske sankcije in sprejete preventivne ukrepe za preprečevanje podobnih varnostnih incidentov," lahko še preberemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.