Slovenske železnice sporočajo: Še to jesen prihajajo novi sodobni potniški vlaki

STA, A.L.
14.10.2020 14:41

Podjetje Stadler je danes v sistem ERA vložilo vso potrebno dokumentacijo za vključitev novih vlakov v slovenski železniški promet, so za STA pojasnili na Slovenskih železnicah. Vpogled v sistem ima javna agencija za železniški promet, ki o dovoljenih tudi odločala. Po napovedih Slovenskih železnic bodo vlaki v promet vključeni še jeseni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenske železnice in švicarski Stadler sta pogodbo za nakup prvih 26 novih potniških garnitur podpisala spomladi 2018, maja lani pa sta strani sklenili še pogodbo za nakup dodatnih 26 novih potniških vlakov.

Na slovenske železniške tire bo tako postopoma prišlo 52 novih sodobnih potniških vlakov, od tega 21 enonadstropnih in 10 dvonadstropnih električnih ter 21 enonadstropnih dizelskih vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 320 milijonov evrov brez DDV.

Testiranja novega potniškega vlaka na javni železniški infrastrukturi v Sloveniji so stekla julija letos. Novi vlaki so prva testiranja po določilih Evropske agencije za železniški promet (ERA) opravili v tujini, za uskladitev z nacionalno zakonodajo pa so morali določena specifična testiranja opraviti tudi na javni železniški infrastrukturi v Sloveniji.

Po uspešno opravljenih testiranjih bo lahko zdaj Javna agencija za železniški promet RS za železniško vozilo izdala obratovalno dovoljenje in bo mogoče z njim prevažati tudi potnike. V Slovenskih železnicah so pojasnili, da je postopek odločanja stekel danes, pričakujejo pa, da bo bodo prvi novi vlaki v promet predvidoma vključeni še to jesen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta