Slovenska košarica cenejša kot v sosednjih državah

19.09.2022 19:54

Najcenejša slovenska košarica znaša 29 evrov, najdražja je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo potrošniki za enako košarico odšteti 10 evrov več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Razkritje prvih podatkov iz primerjave cen osnovnih živil med slovenskimi trgovci, ki jih je določila vlada, ni prineslo nobenih presenetljivih razkritij, niti jasnih odgovorov. V razpredelnici, ki je objavljena na spletnem portalu https://www.nasasuperhrana.si/primerjava-cen/ se je v košarici s 15 kategorijami osnovnih živil znašlo kar 238 različnih izdelkov. Med njimi je le petina takšnih, ki jih je mogoče neposredno primerjati, ker gre za izdelek istega proizvajalca, oz. isto blagovno znamko. Iz razpoložljivih podatkov lahko ugotovimo, da je najdražja košarica v Tušu, najcenejša pa v Eurospinu. Najboljši sosed je na ravni primerljivih kategorij drugi najcenejši slovenski trgovec. Med košarico živil v Mercatorju in Eurospinu je razlika manj kot 2,5 eur, ob uporabi Pika kartice se ta razlika še zniža.

Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice, se je z besedami, da bo »čas pokazal, ali bo primerjalnik maloprodajnih cen dosegel namen«, izognila neposrednemu komentarju na račun vse bolj glasnih očitkov glede smotrnosti tovrstnega zapravljanja davkoplačevalskega denarja. Nekoliko bolj konkreten pa je bil predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič, ki je za STA ocenil, da »primerjanje cen živil, kot ga je zastavila vlada, ne more prinesti dobrih rezultatov, saj se primerjajo le maloprodajne cene, za realno sliko, pa bi na embalaži izdelka morali zapisati kakšen delež končne cene odpade na posameznega deležnika v verigi.

Cene živil, ki jih je vlada določila kot sestavni del osnovne košarice v Sloveniji, so nižje kot na Hrvaškem, Madžarskem in v Italiji. Na splošno to pomeni, da imajo slovenski kupci konkurenčno trgovsko okolje, še posebej ob dejstvu, da je na Hrvaškem BDP po prebivalcu nižji kot v Sloveniji in da je Hrvaška vlada zamrznila cene nekaterih osnovnih živil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.