Slovenija je na koronavirus pripravljena: Koliko nam v resnici lahko pomaga zaščitna maska?

Asja Lednik
11.02.2020 10:44

Slovenija je pripravljena za primer novega koronavirusa. Izdelana so priporočila za potnike, ki se vračajo z ogroženih območij, za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti, vzpostavljena je tudi laboratorijska diagnostika za potrditev virusa v najkrajšem možnem času, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Kitajske oblasti so s položajev odstavile dvojico vodilnih zdravstvenih uradnikov v provinci Hubei, ki jo je izbruh novega koronavirusa najhuje prizadel. Krepi se namreč pritisk javnosti glede ukrepanja odgovornih v zvezi z epidemijo, ki je po zadnjih podatkih na Kitajskem terjala življenja 1016 ljudi, 42.200 je okuženih, danes poroča STA. 
S položaja sta se v skladu s ponedeljkovo odločitvijo komunistične partije v provinci morala posloviti partijski vodja zdravstvene komisije v Hubeiju Zhang Jin in njena direktorica Liu Yingzi, današnje poročanje državne televizije CCTV povzemajo tuje tiskovne agencije. Gre za najvišja uradnika, ki sta v zvezi z ukrepanjem glede izbruha novega koronavirusa od decembra lani izgubila položaj. Glede na poročanje medijev je bilo sicer odstavljenih že več sto ljudi, izvedene so bile tudi številne preiskave, še piše STA.

V Gorenju uvedli preventivne ukrepe

Več kot tisoč mrtvih in več deset tisoč okuženih. Kakšno pa je stanje pri nas? Kako ukrepati, če sumimo, da imamo koronavirus? "Če ste potovali po Kitajski (predvsem v Vuhan, provinca Hubei) in ste po vrnitvi v Slovenijo ali že na povratku zboleli s kašljem, vročino in težkim dihanjem (občutkom pomanjkanja zraka), ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi ljudmi, pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in povejte, da ste nedavno potovali v Vuhan ali bili na Kitajskem ter ste zboleli. Preden zakašljate ali kihnete, pokrijte usta in nos z robčkom ali zakašljajte in kihnite v zgornji del rokava in ne v svojo dlan. Skrbno si umivajte roke (z milom in vodo), po potrebi tudi razkužujte," svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tam povedo, da ljudje v pogovoru z zdravnikom izvedo, kakšno je njihovo zdravstveno stanje. "Zdravnik bo presodil, če potrebujete ambulantni pregled, predpis zdravil ali pa napotitev v bolnišnico."
Na NIJZ svetujejo, da zboleli, ki je predhodno bival na Kitajskem, ne hodi na delo oziroma v kolektiv, dokler vzrok bolezni ni pojasnjen oziroma okužba s koronavirusom izključena. Tako so, denimo, v Gorenju, ki ima kitajskega lastnika, ob epidemiji novega koronavirusa uvedli nekatere preventivne ukrepe. Zaposleni, ki se v teh dneh s Kitajske vračajo v Velenje, se morajo ravnati po navodilih, ki pred prihodom v službo predvidevajo 14-dnevno prehodno obdobje. Po prihodu v Slovenijo morajo ostati v svojih domovih in spremljati svoje zdravstveno stanje. Če se v tednu, dveh pojavijo kakršnikoli simptomi, se morajo javiti pristojni zdravstveni ustanovi, sicer pa se bodo lahko v 14 dneh vrnili nazaj v službo, so potrdili za STA. Preventivni ukrepi sicer veljajo za vse Gorenjeve podružnice po Evropi. Kot pojasnjujejo na NIJZ, so se v Gorenju pred odločitvijo o posebnih ukrepih posvetovali z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Slovenija je za primer koronavirusa pripravljena

Verjetnost, da se koronavirus pojavi tudi v Sloveniji, obstaja, pravijo na NIJZ. "Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) ocenjuje tveganje za pojav kot srednje visoko za Evropo. Slovenija je pripravljena za primer novega koronavirusa. Izdelana so priporočila za potnike, ki se vračajo z ogroženih območij, za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti, vzpostavljena je tudi laboratorijska diagnostiko za potrditev virusa v najkrajšem možnem času. Pomembno je, da pri obravnavi morebitnih pacientov zmanjšamo tveganje nadaljnjega prenosa na najnižji možno raven," sporočajo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta