Slovenija ima pripravljenih 539 postelj, število bolnikov na intenzivnih enotah narašča

A.L., M.R., STA
25.03.2020 06:55

V Sloveniji so danes potrdili 528 okužb z novim koronavirusom. Doslej je zaradi bolezni covid-19 umrlo pet ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

20.20

V Slovenijo iz Češke prispela večja količina zaščitne opreme

Na brniško letališče je iz Češke prispela pošiljka zaščitne opreme za urgentne potrebe, ki jo je prevzel Zavod za blagovne rezerve. Gre za 25.200 kirurških mask N95, 500.000 drugih kirurških mask, 5000 kosov zaščitnih kombinezonov, so za STA sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Več -> TUKAJ.
17.50

UKC Ljubljana: Manj kot bo hkrati bolnih, lažje jih bo zdraviti!

Zdravnica Mateja Logar z infekcijske klinike v UKC Ljubljana se je zahvalila vsem državljankam in državljanom, ker se držijo navodil. "Na srečo in ker se držite teh navodil smo upočasnili potek okužbe. Vemo, da ne moremo preprečimo vseh okužb. Manj kot bo hkrati bolnih ljudi, lažje jih bo zdraviti," je dejala na popoldanski novinarski konferenci vlade o razmerah v državi. 
17.45

​Šter: V tujini je še več Slovencev, možnosti za njihovo vrnite je vse manj

Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je pojasnil, da je operacija vračanja več kot 350 srbskih državljanov, ki so se med vračanjem v domovino zaradi zaprtih hrvaške in srbske meje, obtičali v Sloveniji, še v teku. V tujini je še precej Slovencev, ki se želi vrniti v domovino.​ Več -> TUKAJ
16.40

Gantar: V Sloveniji trenutno pripravljenih več kot 500 postelj

Popoldne je minister za zdravje Tomaž Gantar tvitnil, da je za zdravljenje pacientov z boleznijo covid-19 v slovenskih bolnišnicah pripravljenih 539 postelj. Po potrebi se ta zmogljivost lahko poveča na do tisoč postelj. "Danes jih je bilo zasedenih 72. Za intenzivno nego imamo trenutno na razpolago 56 postelj, danes je zasedenih 15," je še dodal. 
{twitter}https://twitter.com/tomazgantar/status/1242820439619112963{/twitter}
16.30

V ljubljanskem UKC bo za zdravljenje bolnikov s covidom-19 na voljo 48 respiratorjev

V UKC Ljubljana bodo imeli za zdravljenje bolnikov s covid-19 na voljo 48 respiratorjev. Trenutno jih uporabljajo deset, dodatnih 26 so že pripravili, 12 pa jih še bodo, je povedal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Skupaj je sicer na vseh oddelkih v ustanovi 138 respiratorjev. 
15.45

(VIDEO) Število bolnikov s koronavirusom na intenzivnih enotah narašča

Število hospitaliziranih zaradi covida-19 v slovenskih bolnišnicah narašča. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes v intenzivni enoti 10 bolnikov, v UKC Maribor štirje, v celjski bolnišnici pa en. Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike je sicer ocenila, da je trend zaenkrat relativno ugoden. Več -> TUKAJ.
15.05

Okužbe z novim koronavirusom v vse več domovih za starejše občane

Podatki o okužbah z novim koronavirusom prihajajo iz vse več domov starejših občanov. Danes do potrdili okužbe v enoti Naklo v domu starejših Preddvoru in v enoti Bokalce v Domu starejših občanov Vič-Rudnik v Ljubljani. Naraslo je tudi število okuženih v šmarskem domu upokojencev.
14.45

Tudi zobozdravniki opozarjajo na pomanjkanje zaščitne opreme

V zdravstvenih domovih, ki so v času epidemije novega koronavirusa vstopne točke za nujno zdravstveno oskrbo, opozarjajo na pomanjkanje osebne varovalne opreme. Če je ne bo dovolj, bodo morali prenehali delati, so na primer sporočili za Maribora. Drugih večjih težav v ambulantah za zdaj ne opažajo, saj večina bolnikov upošteva protokole naročanja. Več -> TUKAJ.
14.40

Zahtevajo kazenski pregon neznanih storilcev v ukinjenem kriznem štabu

Boris A. Novak, Darko Štrajn in Blaž Zgaga so vložili zahtevo "za kazenski pregon neznanih storilcev v Kriznem štabu RS, ki so 14. marca 2020 na svojem uradnem Twitter računu namesto navodil za boj zoper epidemijo koronavirusa, kar naj bi bila naloga tega organa, poobjavili sporočilo z očitnim namenom osebne in poklicne diskriminacije štirih intelektualcev ter javnega spodbujanja k sovraštvu, nestrpnosti in nasilju. Pričakujemo, da bodo sodni in drugi državni organi storili svojo zakonsko dolžnost, mediji pa informirali javnost o tej za pravno varnost državljank in državljanov pomembni zadevi". Več -> TUKAJ.

Robert Balen

Tudi občine od države pričakujejo določeno pomoč in ukrepe

Državne ukrepe za omilitev posledic epidemije koronavirusa pričakujejo tudi občine. Pričakujejo, da jim bo država pomagala pri povečanih stroških, med katerimi je plačilo vzgojiteljev. Hkrati pa upajo, da država ne bo ustavila investicij in da se bodo tudi pravila glede črpanja evropskih sredstev zrahljala.
Jeseniški župan Blaž Račič je v torek prek Združenja občin Slovenije (ZOS) na vlado naslovil poziv s konkretnimi predlogi ukrepov, ki se navezujejo na delovanje lokalne skupnosti in ki bi jih vlada lahko vključila v interventni zakon. Med drugim je predlagal oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za samostojne podjetnike, mikro in majhna podjetja oziroma da se to plačilo zagotovi iz državnega proračuna.
14.20

Nekatera podjetja zaposlene že poslala na čakanje, druga čakajo na dopolnitev ukrepa

Nekatera podjetja v Sloveniji so zaradi zmanjšanega obsega poslovanja, ki je posledica epidemije novega koronavirusa, že začela uporabljati institut čakanja na delo, druga pa še čakajo, kakšna bo končna oblika tega ukrepa. Vlada je namreč ta teden napovedala še obilnejšo pomoč gospodarstvu. Ponekod se medtem želijo čakanju na delo izogniti.
13.55

Spletna aplikacija bratov iz Radelj ob Dravi: Vizualizacija in napoved širjenja koronavirusa

Da si lahko javnost ustvari čim širšo sliko o koronavirusu, njegovemu širjenju in dejanski resnosti nastale situacije, v kateri smo se znašli, sta 31-letna brata dvojčka iz Radelj zagnala neprofiten projekt. Več -> TUKAJ.
13.50

Vzroki za nasilje v Mercatorjevih trgovinah: Omejeno število kupcev in nestrpnost zaradi prednosti starejših, nosečnic in invalidov

Novi koronavirus je med ljudmi sprožil tudi pravi "boj za preživetje". Trgovine so polne, police tu in tam prazne, iz Mercatorja so minuli vikend poročali celo o nasilju. Kupce so ob tem, kot že mnogokrat, pozvali k strpnosti, ohranjanju medsebojne razdalje in upoštevanju omejitve števila oseb v trgovini. In opozorilo, ki ga preko medijev nenehno sporočajo predstavniki oblasti - hrane je dovolj! Već -> TUKAJ. 

Fptpgrafija je simbolična.
Robert Balen

Minister zagotavlja: Socialna pomoč zagotovljena tudi v krizi

Sistemi socialnih pomoči so vzpostavljeni tako, da bodo nemoteno delovali tudi v času krize zaradi novega koronavirusa, je danes poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj. Posamezniki v stiski lahko zaprosijo za izredno socialno pomoč, vanjo bo v primeru družin vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok otrokov v šolah. Več -> TUKAJ.
13.40

Na prehodih z Avstrijo kljub mejnim kontrolam ni težav

Na mejnih prehodih z Avstrijo so bile opolnoči v okviru državnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa vzpostavljene kontrolne točke, kjer preverjajo zdravstveno stanje tujcev, ki vstopajo v Slovenijo. Zaenkrat kaže, da zaradi tega ni težav pri prehajanju meje.

Mejni prehod Vič.
Sašo Bizjak
Mejni prehod Vić.
Sašo Bizjak

V celjski bolnišnici se zdravi 6 bolnikov s koronavirusom

Iz celjske bolnišnice so sporočili, da se trenutno pri njih zdravi 6 bolnikov, od tega 1 bolnik v enoti intenzivne terapije. Stanje bolnika na respiratorju je stabilno. Med zaposlenimi niso imeli novih potrjenih okužb. Do sedaj so potrdili okužbo enega zdravstvenega delavca, ki je v samoizolaciji.
13.10

Dostava in materinski dan nekoliko ublažila poslovanje cvetličarn

Ukrep zaprtja trgovin je v zadnjih dneh močno vplival tudi na poslovanje cvetličarn. Poleg prodaje strankam imajo težave tudi z nabavo cvetja. Tisti bolj prilagodljivi sicer stanje rešujejo s spletnim naročanjem in dostavo na dom, kot vsako leto pa se je spet povečalo povpraševanje vsaj za materinski dan.
13.05

Hojs: V tem trenutku predlog o podelitvi izrednih pooblastil vojski umaknjen

Na torkovi seji se je vlada dogovorila, da iz dnevnega reda umakne predlog notranjega ministra Aleša Hojsa o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila. Minister se bo o aktivaciji pogovoril s poslanskimi skupinami. Nekatere pogovore je že opravil, drugi so predvideni do konca tega tedna.

Aleš Hojs.
Robert Balen

Zabeležili doslej največji skok števila okuženih v Sloveniji

V zadnjem dnevu smo zabeležili doslej največji skok števila okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji. Novih okužb je 50, pred tem pa je bil največji porast 13. marca, in sicer za 45. Skupaj je okuženih zdaj 528, število smrtnih žrtev pa se je povzpelo na pet.
12.00

Okuženi tudi v domu starejših v Preddvoru in domu Bokalce Vič v Ljubljani

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je na novinarski konferenci sporočil, da se z Golnika v dom starejših v Metliki vračajo trije oskrbovanci, ki nimajo več znakov okužbe. Potrdil je, da do okuženi tudi v domu starejših v Preddvoru in domu Bokalce Vič v Ljubljani. 
11.55

Sindikat trgovine za določitev dodatka za delo v nevarnih pogojih

Sindikat delavcev trgovine je podpisnikom kolektivne pogodbe dejavnosti poslal pobudo za določitev dodatka za delo v nevarnih pogojih v višini vsaj 500 evrov za polni delovni čas, saj so vsakodnevno izpostavljeni možnosti okužbe s koronavirusom. Delavce je pozval, naj razmislijo, ali so še pripravljeni delati v okolju, ki jim ga nudijo delodajalci.
"V času, ko je Slovenija v primežu interventnih ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa in terja veliko mero solidarnosti in žrtvovanja, veliko mero tveganja nosijo tudi trgovke in trgovci v maloprodaji, v vsakodnevnem neposrednem stiku s strankami," so zapisali v pobudi za sestanek in začetek pogajanj o kolektivni pogodbi, ki so jo iz sindikata danes poslali medijem.
11.50

Zvečer iz Varšave nov evakuacijski let Slovencev

Ponoči se je v Slovenijo prek Prage iz Filipinov vrnila skupina desetih Slovencev, je zjutraj za TV Slovenija povedal vodja konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Iz Prage jih je pripeljalo slovensko vojaško letalo. Predvidoma zvečer pa bo iz Varšave poletelo letalo s slovenskimi državljani, ki se bodo tam zbrali, je napovedal.
Letalo bo iz Varšave proti Ljubljani lahko odpeljalo 50 ljudi, ki se vračajo iz različnih lokacij. "S Poljaki smo dogovorjeni, da lahko počakajo na varšavskem letališču, da se jih nabere za 50-sedežno letalo. Prihajajo pa iz srednjeazijskih do južnoameriških držav. Ljudi smo seznanjali, da bo iz Varšave opravljen prevoz domov, ker je sicer individualno iz Varšave nemogoče priti," je povedal Šter.
Pojasnil je, da je v tujini še precej slovenskih državljanov. "Vedno znova smo presenečeni, ker jih ne zmanjka."
11.30

Potrjenih pet smrtnih žrtev, okuženih 528 ljudi

V domu za starejše v Šmarju pri Jelšah je danes umrl oskrbovanec, pri katerem so potrdili okužbo z novim koronavirusom. To je peta žrtev zaradi covida-19 v Sloveniji, kjer so od torka našteli 50 novih primerov okužb. Skupaj je tako potrjenih 528 okužb, je sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. Med okuženimi je tudi 73 zdravstvenih delavcev. Po naših informacijah je v domu starejših v Šmarju pri Jelšah okuženih 26 oskrbovancev in šest zaposlenih.
"V naslednji dneh pričakujemo porast števila bolnikov. Vrha epidemije danes še ne moremo napovedati," je v izjavi za medije pojasnil minister. Opozoril je, da se situacija lahko hitro poslabša, če ne ne bomo strogo upoštevali vseh navodil in ukrepov.
Danes zjutraj je bilo po Gantarjevih besedah hospitaliziranih 72 bolnikov, od teh jih 14 zdravijo na intenzivni negi.
V slovenskih bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj. Po potrebi se to število na račun dodatnega zmanjševanja ostalega programa lahko poveča do tisoč. Na razpolago je trenutno 56 postelj na intenzivni negi.
Za naslednji mesec zdravstveni sistem razpolaga tudi z zadostnimi količinami zdravil, v teku pa so tudi postopki nabave za dodatna zdravila, je zagotovil Gantar. Opomnil pa je, da poti nabav niso neomejene.
{twitter}https://twitter.com/MinZdravje/status/1242762347925639168{/twitter}
11.10

Dodatnih ukrepov, povezanih z omejevanjem gibanja, za zdaj ne bo 

- Potrebe po dodatnem zaostrovanju omejitev gibanja v Sloveniji ni, ljudje so stvar vzeli resno
- Policija opravila več kot 5000 nadzorov zbiranja na javnih mestih, manj kot dva odstotka ugotovljenih kršitev
- V tem trenutku predlog o podelitvi izrednih pooblastil vojski umaknjen, pred tem pogovori s poslanskimi skupinami

"Najvažneje je, da ostanemo doma"

lada v prihodnjih nekaj dneh ne vidi potrebe po dodatnem zaostrovanju omejitev gibanja na občine, je na današnji novinarski konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. Na ministrstvu spremljajo tudi informacije o izvajanju odloka. Kršitev je malo, kar kaže na to, da so prebivalci omejitev zbiranja na javnih površinah vzeli resno, je dejal.
Policija je opravila okoli 5000 nadzorov javnih mest in drugih krajev zbiranja. Na policiji prejemajo tudi prijave občanov, teh je bilo nekaj čez 30. Kršitev odloka je malo, policisti kršitev zaznajo v dveh odstotkih vseh opravljenih preverjan. Ob tem minister Hojs pričakuje, da bo število kršitev še padalo.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1242757187610587136{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1242759320237981696{/twitter}
Hojs je izpostavil, da državljani spoštujejo odlok in so razmere vzeli resno. Spomnil je tudi na razmere v sosednjih državah. Na Hrvaškem sprejemajo podoben ukrep omejitve gibanja, ki sicer omejuje tudi gibanja izven občin. Ukrepe omejitve gibanja pa so sprejeli tudi v Italiji.
"V Sloveniji tega vsaj v naslednjem dnevu, dveh ali treh ne načrtujemo. In v kolikor bo tudi v naslednjih dneh stopnja zavesti, zrelosti nacije na takšnem nivoju, kot je bila do sedaj, verjamem, da nam tega ne bo treba vpeljati," je povedal.
Prebivalce je ponovno pozval, naj ostanejo doma. Spomnil je tudi na možnost gibanja, a dodaja, naj rekreacija poteka na primerni razdalji in ne v skupinah. Prednost pa naj imajo starejši, je dodal Hojs.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1242758776660340736{/twitter}
10.20

Gledališča z občinstvom ostajajo v stiku prek spleta

V času, ko so gledališča zaradi pandemije koronavirusa primorana imeti vrata zaprta, jih večina ponuja alternativne spletne vsebine na svojih straneh ter na družabnih omrežjih in platformah. Nekaj gledališč predstave iz arhivov objavlja na svojih YouTube kanalih, več gledališč je ponudilo tudi branja dramskih igralcev.
V SNG Drama Ljubljana na svojem YouTubu kanalu ponujajo posnetke svojih uspešnic. Po posnetku predstave Majakovskega Misterij buffo v režiji Aleksandra Popovskega, ki je bila na ogled v začetku tedna, bodo v petek ob svetovnem dnevu gledališča prikazali posnetek burleske Ko sem bil mrtev po nemem filmu Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree. Posnetek, objavljen ob 20. uri, bo opremljen z angleškimi podnapisi. Ponovitev predstave bo v soboto.

Boris Vugrinec

Konvoji za Srbijo na pot izpred športne dvorane Ježica

Zveza Srbov Slovenije je pozvala vse Srbe, ki so na ozemlju Slovenije, želijo pa v Srbijo, da najkasneje do 11. ure pridejo do športne dvorane Ježica v ljubljanskih Savljah. Od tam bodo vozili organizirani konvoji preko Hrvaške v Srbijo. Po ocenah slovenskih oblasti je v Sloveniji zaradi zapor meja zaradi koronavirusa obtičalo okoli 400 Srbov.
9.50

PZS poziva k zaprtju naravnih plezališč

V Planinski zvezi Slovenije so zaradi epidemije novega koronavirusa pozvali planinska društva, odseke in druge skrbnike naravnih plezališč, ki tega še niso storili, da jih do nadaljnjega zaprejo, obiskovalce pa k doslednemu upoštevanju ukrepov. Le z odgovornim ravnanjem pripomoremo z zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšamo tveganje za nesreče.
Planinska zveza Slovenije (PZS) na splošno poziva vse planince, alpiniste, plezalce, turne smučarje in kolesarje ter druge obiskovalce in ljubitelje gora, naj se glede na trenutne razmere odpovejo vsem aktivnostim na prostem, ki bi lahko botrovale nepotrebnim nesrečam in še dodatni obremenjenosti reševalnega in medicinskega osebja.
Prav tako se zaradi številčnih obiskov plezališč ogroženi počutijo tudi domačini, saj je velika možnost prenosa okužbe z dotikanjem površin, kamor spadajo tudi plezalni oprimki, kompleti, vrvi v plezališčih, ograje ter klopce, so opozorili v PZS.
6.50

Ministri bodo predstavili prvo celovito oceno stanja glede ukrepov za zajezitev epidemije

Vlada je na večerni seji obravnavala prvo celovito oceno stanja po izvedenih ukrepih za upočasnitev in zajezitev epidemije covid-19, več o njej bodo danes na novinarski konferenci povedali ministri vlade Janeza Janše. Premier je v torek napovedal, da bodo preučili, kaj od morebitnih dodatnih ukrepov omejitev gibanja bi bilo še smiselno sprejeti. Janša je že v torek dejal, da bo to prva celovita ocena ukrepov, potem ko so doslej imeli delne preglede in približno realne ocene o tem, kako učinkoviti so ukrepi.

Twitter/Žana Vertačnik

Slovenec v Južni Koreji: Od januarja so testirali okoli 320.000 ljudi, tudi s testom, ki ga v desetih minutah opravite v avtomobilu

Dr. Blaž Križnik, arhitekt, sociolog, ki že desetletje živi v Seulu, o Južni Koreji in tamkajšnjem spopadanju z nevarnim virusom. "Raziskave verjetno potekajo, a o tem ne slišim veliko. Več se govori o podjetju, ki je že sredi januarja, preden je virus sploh prišel v Južno Korejo, začelo razvijati novo metodo za hitro testiranje. Ko so se kasneje pojavili prvi primeri okužbe, je vlada novo metodo nemudoma odobrila in tako pravočasno vzpostavila učinkovit sistem testiranja." Več -> TUKAJ. 

Koronavirus: Če ne delaš, nimaš nič

Obrtniki in podjetniki iz Maribora, Celja, s Ptuja in Raven na Koroškem o krizi, v kateri so se znašli, tudi o bojazni, da se kljub napovedani pomoči vseeno ne bodo pobrali. Posel nam je šel res dobro, naročil in gostov smo imeli ogromno, zdaj pa ne vemo, ali bomo preživeli naslednji mesec, na robu solz pove lastnica priljubljene mariborske Pohorske kavarne Iris Potočnik Massa. Prav vseh 42 zaposlenih so s 15. marcem poslali domov na čakanje, odpustili za zdaj niso še nikogar. Več -> TUKAJ.
6.30

(INTERVJU) Branko Meh: "Stanje kritično, a ukrepi v pravo smer"

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je zadovoljen s predlaganimi ukrepi vlade: "Upam, da bodo tudi prihodnji v prid državljanom in obrtnikom ter podjetnikom". Več -> TUKAJ.

Večer

Koronavirus: Šole bodo do nadaljnjega zaprte

Vse bolj postaja jasno, da šole in druge izobraževalne ustanove ne bodo zaprte le dva tedna, ampak dlje. Do kdaj? Točnega odgovora na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport nimajo. "Dokler bodo trajale izredne razmere. Tega žal nihče ne ve, ve samo mati narava," je včeraj na nacionalnem radiu razlagala ministrica Simona Kustec. Za zdaj velja, da šole ostajajo zaprte do nadaljnjega oziroma do prvega trenutka, ko bo zdravstvena stroka ocenila, da bomo varni, če se vrnemo v klasično obliko življenja, je izpostavila Kustečeva.  Več -> TUKAJ.
6.15

Koronavirus: Socialne oskrbovalke posebej izpostavljene

Posebej težko je te dni delo oskrbovalk pri pomoči na domu, ki se soočajo še s pomanjkanjem zaščitne opreme. Največjo težavo na terenu jim predstavlja pomanjkanje zaščitne opreme (plaščev, mask), pri delu namreč potrebujejo zaščitno opremo v celoti. "Ne glede na to, kdo naj bi jo nam zagotavljal ..., sploh je ni možno kupiti. Zdaj so se pojavili ponudniki, pri katerih so maske zelo drage." Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta