Slaba banka za 800 tisočakov prodaja potniško letalo, s katerim so se prevažali slovenski politiki

Gr.G.
18.03.2021 11:34
Cessna Citation 560XL je trenutno parkirana na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zbira zavezujoče ponudbe za nakup reaktivnega poslovnega letala Cessna Citation 560XL (registrska oznaka S5-ICR), ki ga je v preteklosti uporabljala tudi naša vlada. Interesenti za nakup manjšega reaktivnega letala, v katerem je prostora za osem potnikov in dva člana posadke, pa se morajo zavedati, da letalo trenutno ni v letečem stanju, zaradi česar ga ni mogoče testirati v zraku. Parkirano je na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, so zapisali v vabilu. 

Letalo, ki je nekoč prevažalo slovenske politike, je naprodaj za 800.000 evrov brez DDV, ponudbe pa bodo zbirali do 12. aprila 2021. Za vpogled v dokumentacijo, ki je zaupne narave, bodo morali interesenti potrebno predhodno podpisati izjavo o nerazkrivanju informacij, tako imenovani NDA. DUTB ima letalo v posesti in trenutno zanj nima sklenjene najemne ali druge pogodbe, prodaja in kupuje pa se po načelu "videno - kupljeno", brez garancije za morebitno jamčenje kasneje nastalih napak. Interesenti morajo plačati varščino za resnost ponudbe v višini 50.000 evrov.

Cessna Citation 560XL
Profimedia

Fotografije omenjenega letala, tudi njegove notranjosti, smo zasledili na spletni strani Aviapages.com, kjer je zapisano, da je višina kabine Cessne 1,73 metra, širina pa 1,68 metra. Sedeži so razporejeni levo in desno po kabini. Po pisanju Financ gre za letalo, ki je bilo izdelano leta 2002 in ga je slaba banka prevzela maja lani iz stečaja podjetja Ikar letalstvo. Pred tem naj bi ga stečajni upravitelj prodajal na dražbi po izklicni ceni 700 tisočakov. 

Potovalna hitrost letala znaša 785 km/h, njegov doseg je 3055 kilometrov, za vzlet pa potrebuje pisto dolgo vsaj 1094 metrov. Po informacijah z Wikipedie je ta tip letala prvič poletel 29. februarja 1996, ameriški proizvajalec športnih in poslovnih letal pa naj bi izdelal že blizu 600 letal tega tipa. Finance pišejo, da ima letalo za seboj 9.453 delovnih ur ter 5.760 pristankov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta