Simoniti trdi, da se je s Samoborjem srečal štirikrat, ni pa se z njim želel srečati na štiri oči

STA, M.R.
24.11.2021 22:53

Minister za kulturo Vasko Simoniti je v oddaji Odmevi na TV Slovenija odgovarjal na očitke glede obnove SNG Drama Ljubljana, ki jih je v svojem javnem pismu ob nepreklicni odstopni izjavi zapisal direktor te kulturne ustanove Igor Samobor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Minister Vasko Simoniti je podal nekaj odgovorov na očitke direktorja SNG Drama Igorja Samoborja.

Robert Balen

Igor Samobor je namreč očital Vasku Simonitiju, da se z njim ni želel srečati, da bi se pogovorila glede sprememb načrtov o prenovi SNG Drame. Namesto leta 2022 naj bi bilo v osnutku novega nacionalnega programa za kulturo zapisano, da se bo obnova pričela leto pozneje. Vrednost prenove pa je bila v tem osnutku ocenjena na 21 milijonov evrov in ne več na 43, kot jo je predvideval prejšnji program. 

Simoniti, ki je o sebi govoril v tretji osebi, je odgovoril, da ni prekinil financiranja in tudi ni odrekel svoje naklonjenosti za obnovo, temveč, da si je želel transparentnosti. Povedal je, da so se s Samoborjem sestali štirikrat. Sprejel naj bi ga kot enega prvih direktorjev že v času "največje covid krize". "Enkrat je gospod Samobor, poglejte ga no, prosil in zahteval, da bi se sestala na štiri oči. Minister na to pa seveda res ni odgovoril, ker se ne bo srečeval za take milijonske vrednosti na štiri oči. Le zakaj," je dejal. 

Po njegovih besedah je bil projekt izvorno ocenjen na okoli 60 milijonov evrov brez davka oziroma okoli 75 milijonov evrov z davkom. Nato se je ocena zmanjšala na 45 milijonov brez davka. "To so izredno velike številke, ki zahtevajo seveda tudi natančne odgovore tistega, ki to financira. To je država, za katero pa je seveda odgovoren minister," je pojasnil.

Samo za vzdrževanje SNG Drame je bilo v zadnjem letu in pol po besedah Simonitija namenjenih 2,3 milijona evrov. Ministrstvo je ob letošnjih poplavah, ki so prizadele tudi Dramo, za sanacijo namenilo 330.000 evrov, s čimer da so zagotovili, da "hiša dela naprej nemoteno".

Glede revizije obnove SNG Drame, za katero je Samobor trdil, da je bila končana že septembra, in da jo ministrstvo zadržuje zase, pa je Simoniti dejal, da so jo dobili na ministrstvu šele 18. novembra. Zanimivo se mu zdi, da je Samobor odstopil v ponedeljek, 22. novembra.

Odgovoril je tudi, da gre za zelo širok projekt, ki bi lahko ogrozil tudi samo poslopje Drame ter sosednje Nemške hiše, poleg tega tudi ni bilo jasno, ali so bila za projekt pridobljena soglasja bližnjih stanovalcev. Zato je prosil za zagotovitve, da prenova ne bi bila nezakonita ali škodovala okoliškim objektom. Ob tem je še dodal, da se bo proces prenove nadaljeval, a pod pogoji transparentnosti, jasnosti in nedvoumnosti.

Simoniti je tudi dejal, da osebno nima nič proti Samoborju. "Gospod izraža neka svoja čustvena stanja, ki so, se oproščam, ne preveč dragoceni propagandni prijemi. V teh stvareh o čustvih ne bomo govorili. Nenazadnje, odgovornost je na državi, ki to financira. To ni privatni projekt ministra, še manj pa direktorja. Nikjer v Evropi direktorji ne zidajo hiš, ampak jih po navadi politika, če hočete, z dobrim premišljenim pristopom," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta