(SEZNAM) Kdo bodo ministri v morebitni tretji vladi Janeza Janše? Napoveduje se urad za demografijo s sedežem v Mariboru

DR
25.02.2020 12:09

Nekaj imen, ki so v igri za člane tretje vlade Janeza Janše. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec sicer pravi, da kadrovsko usklajevanje še ni končano, za razliko od programskega, kjer so stvari usklajene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Danijel Krivec, vodja poslancev SDS, je po sestanku pri predsedniku republike Borutu Pahorju sporočil, da je predsedniku prinesel predlog za imenovanje Janeza Janše za mandatarja. 26 glasov SDS zanj in novo vlado, tako Krivec, je zagotovljenih, ostalo je odvisno od organov drugih strank, predvsem SMC in Desus, ki zasedajo danes. Ni pričakovati, da po programski uskladitvi prioritet nove vlade oblikovanje desnosredinske koalicije ne bi dobilo zadostne podpore, kljub nekaterim pomislekom do Janše in SDS v vseh treh bodočih partnericah, tudi v NSi.
Na sestanku, kjer so predsedniki in pogajalci parafirali osnutek koalicijskega sporazuma, je prvak SMC Zdravko Počivalšek zatrdil, da ima zagotovljenih devet poslanskih glasov. Znano je, da za Janševo vlado ne bo glasoval Jani Möderndorfer. V tem primeru bi imel bodoči desnosredinski koalicijski četverček skupaj 47 glasov, a lahko računajo tudi na glasova manjšinskih poslancev in še najmanj kakšen glas Jelinčičevih nacionalistov. V tem primeru bi se podpora Janši lahko povzpela tudi nad 50 glasov. Podporo Janševi vladi je napovedoval tudi Marko Bandelli, poslanec SAB, čeprav je Alenka Bratušek v ponedeljek na Studiu City vztrajala, da nihče od njenih poslancev ne bo glasoval za Janševo tretjo vlado, češ da ima takšna zagotovila. Koalicijski sporazum je kratek, ne zelo natančno razdelan in vsebuje predvsem nekaj prioritet za naslednje leto. Določen je v skladu z okvirji proračunov, ki jih je za prihodnji dve leti potrdila vlada Marjana Šarca, čeprav je jeseni pričakovati rebalans. V pomembni meri se osredotoča tudi na prihajajoče slovensko predsedovanje svetu EU. 

Andrej Šircelj
Robert Balen
Anže Logar
Robert Balen
Zvonko Černač
Andrej Petelinsek
Andrej Vizjak
Tit Košir
Damjan Damjanovič
Robert Balen
Jernej Vrtovec
Robert Balen
Matej Tonin
Robert Balen
Cveto Uršič
Andrej Petelinšek
Mitja Slavinec
Sašo Bizjak
Igor Zorčič
Robert Balen
Tomaž Gantar
Robert Balen
Janja Sluga
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta