Se spomnite, kako so policisti s trga odnašali protestnike, ki so brali ustavo? Andreju Rozmanu - Rozi je uspelo na sodišču

M.R.
22.11.2021 16:01

Sodišče je ustavilo prekrškovni postopek, ki so ga policisti junija lani uvedli proti umetniku Andreju Rozmanu - Rozi, ker je pred državnim zborom protestno bral ustavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Profesor z ljubljanske FDV Aleš Črnič

Borut Živulovič/BOBO

Andrej Rozman - Roza

Andrej Petelinšek

Ob tem je bila med drugim Rozmanu izrečena globa v višini 333,83 evra zaradi "neupoštevanja zakonitega ukrepa uradne osebe". Policisti so mu namreč očitali, da je kršil 22. člen zakona o varstvu javnega reda in miru. 

Rozman je nato preko Pravne mreže za varstvo demokracije (PMVD) vložil zahtevo za sodno varstvo, okrajno ljubljansko sodišče pa je 15. oktobra letos sklenilo, da je šlo v konkretnem primeru za prekršek neznatnega pomena in je postopek proti Rozmanu ustavilo. 

Borut Živulovič/Bobo

Hkrati je sodišče presodilo, da je "pravica do zbiranja in združevanja ena od temeljnih ustavnih pravic, ki jo je storilec manifestiral na način, da je pred parlamentom mirno bral Ustavo RS, s svojim ravnanjem pa varovanega objekta (parlamenta) ni ogrožal, prav tako pa ni ogrožal drugih ljudi, ki so se v majhnem številu zbrali v njegovi bližini", so sporočil s PMVD. 

Anuška Podvršič je za Večer komentirala, da so v PMVD zadovoljni z odločitvijo sodišča, predvsem zato, ker je sodišče poudarilo pomen pravice do javnega zbiranja. Hkrati je dodala, da ji ni znano, ali je še kdo izmed ostalih protestnikov, ki so takrat prejeli globe zaradi omenjenega protesta, vložil zahtevo za sodno varstvo.

Branje ustave pred državnim zborom 19. junija 2020. 

Borut Živulovič/Bobo

Junija lani je sicer policija sporočila, da je bilo na tem protestu izdanih 27 plačilnih nalogov zaradi kršenja zakona o varstvu reda in miru, ker so prestopili ograjo na Trgu republike. V ograjenem območju so na glas brali ustavo, posebej glasno pa so opozorili na ustavno pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta