Se bodo v domovih za starejše zvišale oskrbnine zaradi plačljivih testov?

20.08.2021 06:00
Po anketi, ki jo je Skupnost socialnih zavodov v domovih opravila sredi junija, je bilo do takrat cepljenih 83 odstotkov stanovalcev in okoli polovica zaposlenih v domovih. Se bodo zvišale oskrbnine zaradi plačljivih testov?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina stanovalcev je precepljena.
 
Andrej Petelinšek

Število okužb ponovno narašča, stroka napoveduje, da je pred nami četrti val epidemije covida-19. Kako so nanj pripravljeni v domovih za starejše, kjer je bilo do zdaj največ množičnih izbruhov okužb? Odkar so decembra lani začeli v domovih cepiti stanovalce, je začelo upadati tudi število okužb in zbolelih. Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je bilo prejšnji teden devet potrjenih okužb med stanovalci domov, ki jih je vseh skupaj 19.729, in šest okužb med 13.033 zaposlenimi, nobeden zaradi covida-19 ni umrl.

"Verjamemo, da so domovi zaradi cepljenja in z znanjem, ki so ga od marca lani pridobili zaposleni, bolje pripravljeni na novi val epidemije in da se tako zahtevno obdobje, kot smo mu bili priča v drugem valu, ne bo ponovilo. Seveda pa je prihodnost ob tako negotovih razmerah in ob pojavu novih, bolj nalezljivih različic virusa težko napovedati," odgovarja sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik.

Denis Sahernik: "Zaradi cepljenja in pridobljenega znanja se tako zahtevno obdobje ne bo ponovilo."
 
Osebni arhiv

Cepljenje naj bi bila najbolj učinkovita zaščita, a uradnih podatkov o tem, koliko stanovalcev in zaposlenih v domovih je cepljenih, ni. Tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo ga nimata.

Znan je le podatek, da je po anketi, ki jo je skupnost socialnih zavodov v domovih opravila sredi junija, bilo takrat cepljenih 83 odstotkov stanovalcev in okoli polovica zaposlenih v domovih. Sahernik opozarja, da v to številko niso všteti vsi tisti, ki so covid preboleli. Teh naj bi bilo po njihovih ocenah okoli 40 odstotkov zaposlenih. Prav tako ne vedo, koliko zaposlenih se je še odločilo za cepljenje v zadnjih dveh mesecih in pol.

​Tezno, Pod gorco, SeneCura: Necepljeni zaposleni kot "grožnja"za vnos

V Domu starejših občanov Tezno denimo je precepljenih 95,5 odstotka stanovalcev in 42 odstotkov zaposlenih, 30 odstotkov zaposlenih pa je prebolelo covid, je povedala direktorica Jasna Cajnko.

Jasna Cajnko: "Nadzorniki pravijo, da da smo opravljali enake storitve nege pri za covidom obolelih in pri zdravih nepokretnih stanovalcih."
Igor Napast

V Domu pod gorco v Mariboru je po zadnjih podatkih, ki jih ima direktor Gregor Žigon, precepljenih 95 odstotkov stanovalcev in 54 odstotkov zaposlenih. V vseh treh domovih SeneCura v Sloveniji je trenutni delež cepljenih stanovalcev 86-odstoten, med zaposlenimi pa je precepljenost 29-odstotna.

V domovih spodbujajo cepljenje med zaposlenimi, tudi zato, ker so prav zaposleni, kljub vsem drugim zaščitnim ukrepom, največja grožnja za vnos okužbe, a hkrati se zavedajo, da bi bila uvedba obveznega cepljenja zaposlenih dvorezni meč. "Želimo si, da bi bilo več zaposlenih cepljenih. Vendar pa, glede na visok odstotek precepljenih stanovalcev v naših domovih, upamo na zaščito stanovalcev ob morebitnem novem valu okužb, predvsem pa na lažji potek bolezni ob morebitni okužbi posameznega cepljenega stanovalca," pravi Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica SeneCure Slovenija.

 

​Še vedno podcenjeni, zato odhajajo

Na to, da odločitev o obveznem cepljenju zaposlenih ni v njihovi domeni, ampak mora o tem odločiti zdravstvena stroka, opozarja tudi Sahernik. Pravi, da prisila med nekaterimi zaposlenimi zagotovo ne bo dobro sprejeta. Boji se, da bo v tem primeru vsaj del zaposlenih poiskal delo v drugih poklicih, kar bo še zaostrilo že tako veliko pomanjkanje kadrov v domovih. "Pravzaprav so nekateri delavci to že storili. Podobne so tudi izkušnje v državah, ki so že uvedle obvezno cepljenje v zdravstvenih in socialnovarstvenih organizacijah," dodaja.

Prav pomanjkanje kadra, če pride ponovno do množičnih okužb, pa je tisto, česar se v domovih najbolj bojijo. Resda so dobili nekaj denarja od ministrstva za delo za nove zaposlitve na socialnem področju. Prav tako je v teku razpis za 93 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev za preureditve prostorov, na katerega se je prijavilo 39 domov. "Zelo podhranjeni ostajamo pri kadrih na zdravstvenem področju. Dejstvo je, da je kader v domovih izredno podcenjen, hkrati pa je tudi zaposlenih premalo. Vzrok za fluktuacijo kadra ni samo slabo plačilo, ampak tudi preobremenjenost kadra. Covid situacija je k temu še pripomogla, saj so zaposleni odhajali na druga delovna mesta kljub izplačilu dodatkov v času epidemije," pravi Gregor Žigon. Dodajmo, da so bili ti dodatki občutneje nižji od tistih v zdravstvu, a vendarle so zagotavljali vsaj neko spodobno plačilo za opravljeno delo. Rdeče in sive cone v domovih namreč ostajajo.

 

​Oskrbeli več za covidom obolelih starostnikov kot vse bolnišnice skupaj

"Dejstvo je, da smo v domovih ob prvem in drugem valu oskrbeli več obolelih starostnikov kot vse bolnišnice skupaj. Bolnišnične kapacitete pa so bile tudi proste. Oskrba obolelih starostnikov v domovih je potekala v težjih pogojih kot v zdravstvenih ustanovah, kjer so ves čas na razpolago zdravniki in kjer je medicinskega negovalnega kadra odstotkovno neprimerljivo več, pa tudi bivalno domsko okolje ni prilagojeno vzpostavitvi izolacijskih con. Pa vendar je vlada priznala bolnišnicam strošek za obolelega pacienta brez zapletov osem tisoč evrov, za pacienta z zapleti 16 tisoč in za zdravljenje z ventilatorjem preko 46 tisoč evrov. Vlada ni odločila, da je oskrba istega pacienta, ki je v domu stanovalec, 'kar koli vredna'. Ob nadzorih ZZZS, ki sedaj potekajo v domovih, se preverja upravičenost nege najtežje obolelih, ki v domovih znaša borih 70 evrov. Razlage nadzornikov ZZZS na nadzorih so, da smo v domovih opravljali prav enake storitve zdravstvene nege pri obolelih stanovalcih z okužbo s koronavirusom kot pri zdravih nepokretnih stanovalcih," pojasnjuje Cajnkova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta