SDS želi odstaviti Tatjano Bobnar. Kako se je na interpelacijo odzvala ministrica?

M.R., L.M., STA
20.09.2022 13:02

Notranjo ministrico Tatjano Bobnar je doletela prva interpelacija v tem mandatu. Vložili so jo v opozicijski SDS, zmotilo pa jih je predvsem odstranjevanje ograje na slovensko-hrvaški meji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Grims je dejal, da vlada z odstranjevanjem ograje pošilja napačen signal nezakonitim migrantom.
Andrej Petelinšek

Razloge za prvo interpelacijo v tem mandatu je predstavil poslanec največje opozicijske stranke Branko Grims. V SDS notranji ministrici Tatjani Bobnar očitajo, da je zlorabila funkcijo, opustila dolžnostna ravnanja in zavajala javnost v povezavi z ilegalnimi migracijami in odstranitvijo ograje na slovensko-hrvaški meji. Grims je ocenil, da se število nezakonitih prehodov državne meje letos povečuje, prav tako narašča število izraženih namer za prošnjo za azil. "Slovenija postaja ciljna država ilegalnih migrantov, kar pomeni dodatno varnostno, socialno in finančno obremenitev," je povedal Grims in dodal, da je policija po zakonodaji dolžna preprečiti vsak nezakonit prestop državne meje.

SDS zmotilo ukrepanje policije ob aferi Fotopub

Poslanec SDS je odstranjevanje ograje na južni meji označil kot "napačen signal ilegalnim migrantom", ministrica pa po njegovih besedah načrtno enači nezakonite migrante z begunci. V največji opozicijski stranki Bobnar opustitev dolžnega ravnanja očitajo tudi pri pripravi strokovnih podlag pred začetkom odstranjevanja ograje, moti pa jih tudi nepravočasno ukrepanje policije v zvezi z razkritji domnevnih spolnih zlorab v aferi Fotopub. Grims je ocenil, da policija po vseh dosedanjih informacijah ni pravočasno začela z zbiranjem informacij in zaščito dokazov, da je čakala več dni, preden je začela zakonite postopke in se sklicevala, da za to potrebuje uradno prijavo, čeprav je po njegovih besedah v primeru suma tako hudih kaznivih dejanj sploh ne potrebuje.

Ministrica Tatjana Bobnar zatrjuje, da se vložene interpelacije ne boji.
Bobo

Ministrici Bobnar očitajo tudi odgovornost za dopis, s katerim je notranje ministrstvo zaprosilo upravne enote, nekatere zavode in diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na vidnem mestu objavijo naslov, na katerega lahko volivci pošljejo podpise podpore h kandidaturam nekaterim predsedniških kandidatov. Na ministrstvu so to najprej storili za Natašo Pirc Musar, ki je bila prva, ki je zaprosila za to, nato pa so za to zaprosili tudi nekateri drugi napovedani kandidati. V SDS so na drugi strani prepričani, da bi notranje ministrstvo moralo naslovnikom dopisa posredovati naslove vseh kandidatov hkrati, in to že takoj ob začetku zbiranja podpisov ali pa bi se moralo takšnega dejanja vzdržati. Grims je ob tem dejal, da ne enači postopkov, povezanih z zbiranjem podpisov za razpise referendumov s postopki vlaganja kandidatur na predsedniških volitvah.

Janša interpelacijo Bobnar napovedal že prejšnji mesec

Grims je dejal, da zaradi vseh očitkov predlagajo državnemu zboru, da Bobnar razreši s položaja notranje ministrice. V zadnjih dneh so se v javnosti pojavile informacije, da bi v SDS lahko interpelirali tudi zunanjo ministrico Tanjo Fajon in obrambnega ministra Marjana Šarca. Grims je dejal, da je imela Bobnar pri prvi interpelaciji "hudo konkurenco znotraj vlade", a ni želel pojasniti, ali bodo v stranki interpelirali tudi Fajon in Šarca. Fajon v SDS očitajo zlorabo "diplomatskega komunikacijskega sistema", do Šarca pa so kritični zaradi vladne odločitve o odpovedi pogodbe o nakupu nemških oklepnikov boxer. Da je omenjena poteza "zrela za interpelacijo", je na Twitterju pred dnevi ocenil prvak SDS Janez Janša. Da bi v stranki prvo interpelacijo v tem mandatu lahko vložili proti Bobnar, pa je Janša nakazal že prejšnji mesec, ko se je obregnil ob objavo notranjega ministrstva o migracijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta