S posteljami za covidne bolnike smo na kritičnih mejah. Bolnišnicam na pomoč medicinci iz Slovenske vojske

A.L., STA, Va
12.11.2021 09:38

V četrtek so ob 9118 PCR-testih potrdili 3431 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 37,6 odstotka. Po oceni NIJZ je v državi 40.869 aktivnih primerov okužb. V bolnišnicah zdravijo 954 covidnih bolnikov, 215 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 14 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Robert Balen

Pred natanko tednom dni je bilo opravljenih 9982 PCR-testiranj, potrjenih je bilo 3778 okužb na novi koronavirus. Takrat je bilo pozitivnih 37,8 odstotka testiranih. 

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov znaša 3140, kar je 48 manj kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1938, kar je 44 več kot dan prej.

V četrtek so opravili tudi 48.712 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.204.152 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.129.385.

Logarjeva: Zmanjšan pritisk na bolnišnice pričakujemo šele teden dni po umirjanju epidemiološke situacije

Infektologinja Mateja Logar je opozorila, da je stanje v bolnišnicah zaradi slabe epidemiološke slike v populaciji izjemno resno. Zmanjšan pritisk na bolnišnice pričakujejo sedem dni po umirjanju epidemije, na intenzivnih oddelkih pa šele 10 dni kasneje. O učinkih zadnjih ukrepov še ne moremo govoriti, saj so v veljavi premalo časa, je še povedala.

Anže Malovrh/sta

"Število bolniških postelj je na kritičnih mejah in z vsakodnevnimi napori skušamo zagotoviti bolniške postelje za vse bolnike," je na včerajšnji vladni novinarski konferenci povedala vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Logarjeva. Dodala je, da so postelje v intenzivnih enotah omejene, povečujejo jih lahko le do določenega števila, ob tem pa se že sedaj zatika pri kadru.

Zdravstveni sistem bo po besedah Logarjeve kmalu na kritični točki, in če se breme bolezni ne bo kmalu zmanjšalo, se lahko zgodi tudi katastrofa v zdravstvu. "Nihče v zdravstvu si ne želi, da bi bil postavljen v pozicijo, ko bi se moral odločiti, koga bo priključil na aparat za mehansko predihavanje, in koga ne. Vse moči moramo zato usmeriti v to, da čim prej dosežemo vrh krivulje in nato padanje okužb v populaciji," je pozvala.

Po njenih besedah smo se v skoraj dveh letih epidemije covida-19 naučili, da novi koronavirus ne izbira in da bo izkoristil vsako možnost, da se bo širil. Poudarila je, da je trenutno res pomembno, da vsak izmed nas razume, zakaj so ukrepi, ki niso usmerjeni proti ljudem, ampak proti virusu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta