RTVS: Očitki inšpektorata za delo se nanašajo na okoliščine, ki pomenijo večjo korist za delavca

STA, A.L.
21.03.2023 07:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Nekateri primeri pa da so nastali v času nekdanjega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Ta očitke zavrača.

Iz RTVS so sporočili, da je inšpektorat za delo v mesecu marcu v dveh ločenih postopkih pri njih trikrat izvajal nadzor. En postopek se je začel že septembra lani na podlagi prijave zaradi stavke novinarskega sindikata, drugi pa se je začel v marcu z nenapovedanim obiskom inšpektoric, ki so začele preiskovati enake primere kot inšpektorici, ki sta nadzor začeli že v septembru. "Oba postopka sta še vedno v teku, zato podrobnosti oziroma posamičnih primerov ne moremo komentirati," so zapisali v odzivu za STA.

"Lahko pa pojasnimo, da se pomemben del preliminarnih ugotovitev inšpektorata nanaša na honorarne sodelavce, ki so dolgoletna problematika RTVS," so zapisali. Problematika je bila leta 2015 razrešena tako, da se je večje število, kot pojasnjujejo okoli 500, "t. i. stalnih honorarnih sodelavcev zaposlilo na RTVS". S to problematiko se periodično, nazadnje leta 2021, seznani tudi nadzorni svet RTVS, dodajajo.

V primerih, ki jih inšpektorat preiskuje letos, se očitki nanašajo na okoliščine, ki pomenijo večjo korist za delavca, odpravljajo večletno problematiko, s katero je nadzorni svet seznanjen in potekajo v skladu s postopki, ki jih je za naslovitev večletne problematike sprejel nekdanji generalni direktor Igor Kadunc, so zapisali.

Na RTVS opozarjajo, da nadzor še ni končan

"Nekateri primeri so nastali v času nekdanjega generalnega direktorja in so bili v skladu z internimi postopki, ki jih je sprejel Kadunc, celo že v celoti predhodno rešeni v korist delavca v času zdajšnjega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in še pred začetkom inšpekcijskega postopka," so zapisali na RTVS.

"Lepo je, da me je Andrej Grah Whatmough pohvalil, da smo praktično zgledno uredili problematiko vseh več kot 500 prekarcev, ki so delali na RTV," pa se je na zapis odzval Kadunc. Spomnil je, da že skoraj dve leti ni več generalni direktor RTVS, zato po njegovih navedbah ni jasno, kaj naj bi imel s primeri, ki jih inšpektorat preiskuje letos. "Tako res ne vem, zakaj se mu vedno znova prikazujem," je zapisal za STA in še dodal, da bo inšpektoratu z veseljem dal pojasnilo, če ga bodo potrebovali.

Ob tem na RTVS opozarjajo, da nadzor še ni končan. V četrtek, 16. marca, je RTVS prejela zahtevo za predložitev dodatne dokumentacije, zato pričakujejo, da bo nadzor razširjen. Prav tako je še odprt rok za pripombe na zapisnik, kar pomeni, da organ še ugotavlja dejansko stanje, so zapisali.

"Prav zato smo presenečeni nad izjavami vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja Inšpektorata RS za delo Luke Lukića, ki je komentiral in javnost obvestil o ugotovitvah še ne zaključenega inšpekcijskega postopka," so še dodali.

Delovna inšpekcija je namreč po neuradnih informacijah STA v nadzoru na RTVS ugotovila več kršitev delovne zakonodaje. Med njimi prikrita delovna razmerja, zaposlovanje brez razpisa in z neustreznimi pogoji, prekomerno nadurno delo, onemogočanje tedenskega počitka, v enem primeru pa celo posredovanje delavcev.

Na inšpektoratu za delo so za STA potrdili izvedbo nadzora, a odprtih postopkov ne komentirajo. So pa pojasnili, da že prve ugotovitve kažejo na večje število prekrškov s področja delovnih razmerij. "Po ugotovitvah v tem nadzoru se je RTVS z vidika delavskih pravic vrnil dobro desetletje nazaj, preden so se aktivirali sindikalni boji," je za STA dejal vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta