Razpad stranke DeSUS: Tomaža Gantarja zamenjali za Aleksandro Pivec

Luka Mlakar Luka Mlakar
19.04.2021 14:45
V senci nesoglasij med poslanci in vodstvom stranke se vrstijo odhodi iz DeSUS. V Radencih so tako nedavno ukinili strankin lokalni odbor, po naših informacijah pa je DeSUS tik pred popolnim propadom tudi v Piranu, kjer je odbor še do nedavnega vodil nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar. Večina članov je iz DeSUS tam izstopila že lani ter se pridružila novi stranki Aleksandre Pivec. V sporu med nekdanjima ministroma so se tako postavili na stran Pivčeve.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
K Aleksandri Pivec je odšlo več nekdanjih članov DeSUS z Obale.
Robert Balen

Občinskega odbora DeSUS v Piranu, ki ga je do svojega izstopa iz stranke upokojencev konec marca vodil nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, po naših informacijah praktično ni več. Ostala je samo še peščica članov, ki jih lahko naštejemo na prste ene roke, preostali so odšli že pred Gantarjem, in sicer pred in po decembrskem volilnem kongresu stranke, po katerem se je na vrh DeSUS za tri mesece spet zavihtel Karl Erjavec.

Primorci v velikem številu k Pivčevi

Tomaž Gantar je konec marca izstopil iz stranke DeSUS.
Robert Balen

Stranki Naša dežela se je tako pridružil večji del nekdanjih članov DeSUS iz Pirana in polovica članov iz Kopra, medtem ko je Izola, ki jo vodi župan DeSUS Danilo Markočič in kjer je bil za poslanca državnega zbora izvoljen Branko Simonovič, ostala zvesta stranki upokojencev. Pivčeva naj bi veliko podporo uživala tudi na Severnem Primorskem, od koder prihaja njena tesna sodelavka in nekdanja podpredsednica DeSUS Anita Manfreda, ki se je prav tako pridružila Naši deželi.

Kaj bo z DeSUS v Mariboru?

V stranki, ki jo vodi Pivčeva, računajo, da se jim bo do prihodnjih državnozborskih volitev pridružila vsaj četrtina nekdanjih članov DeSUS. Na novo ustanovljeno stranko so pred dnevi tudi registrirali, občutnejši prihod novega članstva pričakujejo v prihodnjih mesecih. Ob tem se postavlja vprašanje, kakšno volilno bazo bodo ustvarili v Mariboru, kjer je marca potekal ustanovni kongres nove stranke in kjer so DeSUS že zapustila znana imena.

Aleksandra Pivec je s podporniki nedavno ustanovila novo stranko.
Andrej Petelinsek

Vrste stranke upokojencev so v Mariboru lani jeseni med drugim zapustili tudi nekdanja podpredsednica DeSUS in predsednica mestnega odbora stranke v Mariboru Jelka Kolmanič, ki je bila v stranki aktivna skoraj 19 let, nekdanji uradni strankin govorec Janez Ujčič, nekdanji podpredsednik mariborskega mestnega odbora DeSUS Jože Zorko in eden od ustanovnih članov stranke na Koroškem Jani Kavtičnik.

Za izstop iz stranke so se odločili po tem, ko je to storila Pivčeva, vsi z izjemo Kolmaničeve, ki pravi, da je strankarska politika ne zanima več, pa so se nato pridružili njeni novi stranki. "Od nekdaj so bili vstopi in izstopi. Ljudje se prostovoljno odločajo, da prihajajo in odhajajo. To je razumljivo, tukaj ne vidim nekih velikih pretresov," poudarja prvi mož podravskega pokrajinskega odbora DeSUS Srečko Felix Krope, ki je že najavil kandidaturo za šefa stranke na volilnem kongresu, ki bo 19. junija.

Jelka Kolmanič pravi, da je potegnila črto čez strankarsko politiko.
Andrej Petelinsek

Če je do zdaj veljajo, da je največ razočaranih članov DeSUS odšlo k Pivčevi, bi se lahko to v prihodnjih tednih oziroma po junijskem kongresu spremenilo. Člani stranke upokojencev so namreč v negotovosti, mogoči so prestopi tudi v druge stranke. Spomnimo, da je v Mariboru del članov DeSUS pod vodstvom Uroša Prikla že prestopil k SD.

Za zdaj dve napovedani kandidaturi

Dogajanje v DeSUS v zadnjem obdobju pretresajo zlasti nesoglasja med poslansko skupino, ki jo vodi Franc Jurša, in začasno zastopnico stranke Brigito Čokl. V soboto se sicer izteče rok za vložitev kandidatur za novega predsednika DeSUS. Do zdaj je kandidaturo poleg Kropeta, ki je na decembrskem kongresu izzval Erjavca, javno napovedal še Ljubo Jasnič, medtem ko je Čoklova sporočila, da se ne bo potegovala za položaj predsednice stranke.

Med morebitnimi kandidati za novega šefa stranke se je sicer omenjalo tudi kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, ki naj bi ga na tem mestu videli predvsem poslanci DeSUS. Njegovo kandidaturo bi sicer lahko otežilo dejstvo, da je bil nedavno izključen iz stranke. Kot kandidata za predsednika stranke Podgorška ne morejo predlagati poslanci, lahko pa bi takšen predlog obravnaval kateri od pokrajinskih odborov stranke. Če bi kmetijskega ministra na koncu dejansko predlagali za kandidata za šefa stranke, bi njegovo kandidaturo lahko zavrnila kadrovska komisija stranke.

V javnosti so se sicer pojavila tudi ugibanja, da bi za novega predsednika DeSUS lahko kandidiral predsednik državnega zbora iz vrst nepovezanih poslancev Igor Zorčič, ki je nedavno zapustil SMC. Te špekulacije so sicer v zadnjih dveh tednih tako hitro potihnile, kot so se pred tem tudi pojavile, DeSUS pa medtem tone v javnomnenjskih anketah. Glede na danes objavljeno anketo Ninamedie DeSUS podpira le še 0,3 odstotka vprašanih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.