Ravnatelji v pričakovanju vladne odločitve, ali bodo prihodnji teden odprli vrtce in šole za prvo triado

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
20.01.2021 11:50
V primeru odprtja pričakujejo jasna navodila pristojnih že jutri zjutraj. Svarila pred neizvedljivimi priporočili, kot je tisto o 1,5 metra razdalje med otroki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodo najmlajši šolarji spet sedli v šolske klopi?
Igor Napast

Poleg staršev ter najmlajših otrok in šolarjev tudi ravnatelji vrtcev in šol že nestrpno pričakujejo odločitev vlade, ki bo predvidoma ob 18. uri začela s sejo, po kateri bo jasno, ali bodo prihodnji teden vrtci odprli vrata za vse otroke in ali bodo po več kot treh mesecih pouka na daljavo v šolo odšli tudi učenci prve triade, v regijah, ki so že dosegle kriterije za rdečo fazo. Trenutno sedemdnevno povprečje je za prehod v rdečo fazo izpolnjujemo, saj je okuženih 1327, hospitaliziranih pa 1178 oseb. Nekaj je gotovo, četudi bo vlada soglašala z omenjenim odprtjem, bodo otroci vsaj še v ponedeljek zagotovo doma, saj bodo vzgojitelji in učitelji ter drugi zaposleni, tako kot je bilo v primeru šol s prilagojenim programom, najprej opravili testiranja s hitrimi testi na covid-19.

"V primeru, da se bodo šole odprle za prvo triado, pričakujem jasna navodila, katera priporočila so zdaj v veljavi. In predvsem naj bodo taka, da bodo uresničljiva," pravi ravnateljica OŠ Rada Robiča Limbuš Mojca Kirbiš in pri tem pojasni, da med omenjena neizvedljiva priporočila sodi zahteva po 1,5 metrski razdalji med otroki v razredu. "Če bodo vztrajali na tem razmiku, pa naj povedo, kje bomo dobili kader, da bomo posamezen razred razdelili na dva." Kirbiševa sicer doda, da se bodo kadrovsko, dokler bo šola odprta le za 1. triado, še lahko znašli z lastnim kadrom, kasneje, ko bodo v šolo odšli tudi učenci 2. in 3. triade, pa bi v primeru delitve razredov potrebovali ne le dodaten kader, temveč tudi dodaten prostor. Tudi ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca v Ljubljani Marjan Gorup pravi, da zahteva po 1,5. razdalji ni izvedljiva. "Lahko pa so razredi v mehurčkih, kot zahteva C model, in z maskami. Tudi podaljšano bivanje je izvedljivo v mehurčkih, če z njimi ostane učitelj," pove Gorup, ki opozori, da bi dodatno zaposlovanje pedagoškega kadra zahtevalo sistematizacijo delovnih mest, sicer šole ne bi dobile kadra zanj. Sicer pa bodo starše zaradi lažjih spoštovanj priporočil in zaščitnih ukrepov zaprosili, da otroke, če je le možno, pripeljejo v šolo tik pred začetkom pouka in jih po njem takoj tudi odpeljejo, pojasnita oba ravnatelja. Kirbiševa še pove, da ob odprtju za 1. triado težav s šolskim prevozom in spoštovanjem priporočil ne bo, saj je vozačev v tej starosti malo, težave pa lahko nastopijo ob odprtju šol za vse.

Ravnatelji, ki poudarjajo, da rabijo vsaj dva dni za to, da očistijo prostore in naročijo živila za prehrano, izpostavljajo tudi željo po jasnih navodil, kje in kdaj bodo učitelji testirani. "Glede tega smo se že obrnili na našo ustanoviteljico, mariborsko občino, in zaenkrat kaže, da se je pripravljena vključiti pri organizaciji testiranj," pove Kirbiševa, Gorup pa doda, da celotno organizacijo dogovorov z zdravstvenim domom vodi občina in da sam glede tega nima skrbi. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da je protokol o izvedbi testiranja s hitrimi testi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju še v nastajanju in da bodo šolniki o tem pravočasno obveščeni.

Tudi predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj svari, da morajo v primeru odprtja s prihodnjim tednom vrtci dobiti navodila in usmeritve že jutri zjutraj. "Smo v stalni napetosti, kaj bo, in ne želimo si, da se bomo morali spet organizirati čez vikend." Sedanji normativ, da naj bi bilo v skupinah le po 6 do 8 otrok, je prenizek. Lahko pa so skupine v mehurčkih, na način, da bo v popoldanskem času z njimi ostala bodisi njihova vzgojiteljica bodisi pomočnica vzgojiteljice, pojasnjuje Bogatajeva. Bodo pa tudi v vrtcih starše zaprosili, da pridejo po otroke čim prej, da se vrtci ob priporočilih ne bi znašli v kadrovski stiski. Bogatajeva sicer meni, da večjih težav s kadrom ne bi smelo biti prav zaradi hkratnega vračanja 1. triade v šole. Si pa tudi v vrtcih želijo jasnih navodil, kaj in kako bo s testiranji zaposlenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta