Rak jajčnikov je zahrbtna bolezen, ki nima značilnih začetnih simptomov: Kaj zdravniki svetujejo vsem ženskam?

Tina Recek Tina Recek
08.05.2024 19:19

Rak jajčnikov je med pogostejšimi raki rodil. Zato je pomembno, da se ženske redno udeležujejo ginekoloških pregledov in opazujejo svoje telo. Vsekakor je dobrodošlo poznavanje družinske obremenjenosti za to bolezen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Govorci na okrogli mizi ob svetovnem dnevu raka jajčnikov: Mateja Krajc, Erik Škof, Nina Kovačević, Tinkara Srnovršnik in Vesna Bregar 
Tina Recek

V Sloveniji vsako leto za rakom jajčnikov zboli več kot 150 žensk. Rak jajčnikov se najpogosteje pojavlja pri ženskah po menopavzi, okoli 20 odstotkov bolnic pa je ob postavitvi diagnoze mlajših od 50 let, so izpostavili strokovnjaki na okrogli mizi Združenja Europa Donna Slovenija ob svetovnem dnevu raka jajčnikov. Na njej so poudarili pomen zgodnjega odkrivanja raka jajčnikov ter poznavanja družinske obremenjenosti za to bolezen.

"Izbrani ginekologi si želimo, da bi bili prva bojna linija, ampak žal je rak jajčnikov ena takšna zahrbtna bolezen, da se dostikrat znaki pojavijo šele takrat, ko je bolezen že precej načela sosednje organe," je opozorila specialistka ginekologije in porodništva Tinkara Srnovršnik. Zaradi nespecifičnih začetnih simptomov in s tem povezanega poznega odkrivanja ima rak jajčnikov najvišjo smrtnost med vsemi ginekološkimi raki. Zato je pomembno, da se ženske redno udeležujejo ginekoloških pregledov in so pozorne na morebitne zgodnje znake raka jajčnikov. Med njimi se pojavljajo: občutek nelagodja, napetosti in pritiska v spodnjem delu trebuha, kar sicer pogosto spremlja prebavne motnje (na primer zaprtje), povečan obseg trebuha, bolečina v hrbtu, trebuhu ali v žlički. Ženske pred menopavzo naj bodo pozorne na predmenstrualne bolečine in motnje menstruacijskega ciklusa. Pozornost ne bo odveč pri splošnem slabem počutju, spremembi apetita in nenamernem hujšanju. "V kolikor težave v dveh tednih ne izzvenijo ali se stopnjujejo, je vsekakor smiseln pregled pri ginekologu," je svetovala Srnovršnikova.

Bolezen odkrili na rutinskem pregledu

Nanizanih težav ob postavitvi diagnoze leta 2016 ni zaznala članica Združenja Europa Donna Slovenija Vesna Bregar. Kot je dejala, se edino sedaj, ko gleda nazaj, spominja, da je nenamerno shujšala. Bolezen pa so ji odkrili ob rutinskem pregledu. Sledili sta operacija in kemoterapija. Rak se je po šestih letih in pol znova pojavil. Bregarjeva sklepa, da kot posledica okvare gena BRCA1 (BReast CAncer gen 1).

Specialistka ginekologije in porodništva Nina Kovačević je nanizala dejavnike tveganja. Med njimi je omenila genetsko predispozicijo oziroma družinsko obremenjenost, starost, povišano telesno težo in tako imenovani reproduktivni dejavnik tveganja, kot je zgodnja prva menstruacija. "Rak jajčnikov je zahtevna bolezen, ki jo navadno odkrijemo šele v napredovalem stadiju. Žal preventivni program za zgodnje odkrivanje raka jajčnikov in jajcevodov ne obstaja. Glede na to, da več kot 75 odstotkov raka jajčnikov in jajcevodov odkrijemo v napredovalem stadiju, kirurško zdravljenje velikokrat zaradi razširjenosti bolezni ni mogoče." Takrat bolnica najprej prejme predoperativno kemoterapijo, nato sledi operativno zdravljenje, kjer odstranijo rodila. Po operaciji sledi še dopolnilno sistemsko zdravljenje.

Obetavne spremembe

Na področju zdravljenja raka jajčnikov pa je v zadnjem času prišlo do obetavnih sprememb, ki bolnicam omogočajo boljšo prognozo. V določenih primerih so se za zelo učinkovita tako pri zdravljenju ponovitve bolezni kot v primarnem zdravljenju bolezni izkazala zdravila iz skupine zdravil, tako imenovanih zaviralcev PARP. "Poleg zaviralcev PARP uporabljamo tudi tarčno zdravilo (bevacizumab), s katerim imamo dobre izkušnje. Za zdaj je čas sledenja naših bolnic, zdravljenih z zaviralci PARP, v primarnem zdravljenju prekratek, zato bo treba počakati še nekaj let, da bomo imeli podatke glede petletnega preživetja. Naše dosedanje izkušnje pa so spodbudne,"  je dejal specialist internistične onkologije Erik Škof.

Določenim bolnikom je na voljo tudi genetska obravnava. Ta se denimo med drugim svetuje posamezniku, pri katerem so odkrili genetsko okvaro, povezano z visoko ogroženostjo za raka oziroma je bila pri njem ali od njegovih krvnih sorodnikov oziroma sorodnic v prvem ali drugem kolenu postavljena denimo katera od naštetih diagnoz: rak debelega črevesa, rak maternice pred 50. letom, rak dojk pred 50. letom, rak jajčnikov, rak trebušne slinavke, metastatski rak prostate.

Preventivna operacija

Ženskam, ki imajo družinsko obremenjenost za raka jajčnikov, se priporoča preventivna ginekološka operacija, in sicer odstranitev obeh jajčnikov in jajcevodov. Taka operacija po besedah specialistke klinične genetike in javnega zdravja Mateje Krajc pri mlajših ženskah vodi v sterilnost in zaplete zgodnje menopavze, zato je indicirana le pri tistih z veliko ogroženostjo za tega raka. Strokovnjaki so še opozorili, naj ženske skrbijo za svoje zdravje in opazujejo svoje telo. V kolikor zaznajo dlje trajajoče spremembe, naj obiščejo ali izbranega ginekologa ali osebnega zdravnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta