Rabin pisal Tanji Fajon glede vile, ona odgovarja: Z Judovsko skupnostjo Slovenije so odnosi urejeni

M.R.
16.04.2021 15:45
Predsednik Evropske judovske skupnosti je pisal predsednici SD Tanji Fajon in jo pozval, naj sodeluje s skupnostjo pri dogovoru glede vile, v kateri ima stranka sedež.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Spletni portal Siol je poročal o pozivu Evropske judovske skupnosti slovenskim Socialnim demokratom, naj popravijo zgodovinsko napako in hišo, v kateri ima stranka sedež, "vrnejo" Judovski skupnosti Slovenije. Poziv predsednici SD Tanji Fajon je podpisal predsednik Evropske judovske skupnosti rabin Menachem Margolin, ki poudarja, da je bila do leta 1943 hiša v lasti Felixa Moskovića, ki je bil pozneje z družino prepeljan v koncentracijsko taborišče Auschwitz. 

Margolin nadaljuje, da je bila vila nato po smrti Moskoviča in njegovih bližnjih v času nekdanje Jugoslavije "v vprašljivih okoliščinah prodana in nacionalizirana ter nato predana vplivnim organizacijam komunistične partije". 

Tanja Fajon je odgovorila 

"Zgodovina prenosov lastništva nad nepremičnino sedeža stranke SD na Levstikovi 15 v Ljubljani je povsem jasna tako s pravnega kot tudi iz zgodovinskega vidika. Po tragično preminuli družini Moskovič jo je dedoval njihov zakoniti dedič, ki jo je kmalu po dedovanju prodal novi lastnici, ta pa jo je leta 1961 prodala državi. Stranka SD je leta 1993 z darilno in menjalno pogodbo z državo postala zakonita lastnica hiše. Z Judovsko skupnostjo Slovenije ima v zvezi s tem urejene odnose," je danes sporočila Fajonova. 

Na pismo je že odgovorila, svoj odgovor z vabilom na srečanje pa je posredovala tudi Evropskemu judovskemu Kongresu (European Jewish Congress), krovni organizaciji judovskih združenj v Evropi, in Judovski skupnosti Slovenije. "Vrata stranke SD so vedno odprta vsem, ki želijo preveriti dejstva in preveriti resnico," so zapisali v stranki.

Dodali so, da so časovnico glede lastništva vile, v kateri je sedež stranke, že pred časom objavili tudi na svoji spletni strani.  Zgodbo o vili stranke SD je namreč v javnosti že večkrat pogrel predsednik SDS in sedanji premier Janez Janša

Nazadnje pa je bila vila v središču pozornosti širše javnosti 15. februarja letos, torej ravno na dan, ko je državni zbor obravnaval konstruktivno nezaupnico proti Janševi vladi. Fasada na vili je bila namreč popackana z rdečo barvo. "Umetniška instalacija ali akt vandalov," so se ob tem spraševali v stranki SD. Zadevo so obravnavali tudi policisti, ki pa preiskave še niso zaključili.

Sicer pa tudi odkar Janša vodi vlado, je stranki SD na Twitterju večkrat očital lastništvo te hiše. 

V SD so že pred tremi leti sporočili, da Janša ve, kako je z njihovim ljubljanskim sedežem, ker je bil leta 1993 v takratni vladi minister za obrambo, s svojimi sporočili pa da želi diskreditirati stranko in njeno vodstvo. 

Hiša v Ljubljani ni bila odvzeta ali zaplenjena Judom oziroma ni samodejno pripadla tako imenovanemu splošnemu ljudskemu premoženju. Prav tako po drugi svetovni vojni naj ne bi bila nacionalizirana, pravijo v SD.

Direktor Ukoma o tem, kdo o čem ne poroča

Spletni portal Siol, ki mu, odkar je na oblasti Janševa vlada, urednikuje Peter Jančič, je novico o pismu objavil v četrtek, ko je tudi direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija problematiziral (ne)poročanje o tej zadevi. "A si kdo predstavlja, koliko dni bi v medijih poročali, če bi Evropska judovska zveza poslala pismo Janezu Janši, da naj vrnejo vilo na Trstenjakovi ... no to," je zapisal in dodal, da RTV Slovenija in 24ur o tem ne poročata. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta