Protikorupcijska komisija zaradi zaposlitve Vesne Zadravec oglobila Andreja Graha Whatmougha

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
20.10.2023 06:00

Komisija za preprečevanje korupcije je prejela več prijav, iz katerih so izhajali očitki o nepravilnostih pri zaposlitvi oziroma imenovanju Vesne Zadravec, v postopku pa je pridobila tudi dokumentacijo RTV Slovenija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvakrat nezakonito imenovani generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.
Robert Balen

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je vendarle zaključila postopek v zvezi s sumom nasprotja interesov nekdanjega direktorja Radiotelevizije Slovenija Andreja Graha Whatmougha pri zaposlitvi strokovne direktorice za področje trženjskih dejavnosti in programskih vsebin Vesne Zadravec.

Spomnimo, Andrej Grah Whatmough in Vesna Zadravec sta sodelovala že v nadzornem svetu javnega zavoda, ko je tega vodil Igor Kadunc, Grah Whatmough pa jo je kmalu po nastopu mandata generalnega direktorja imenoval v svojo ožjo ekipo. S tem imenovanjem se je Vesna Zadravec, nekdanja novinarka in voditeljica, povzpela v 58. plačni razred (bruto plača 4.118,41 evra). "Je tudi glavna svetovalka generalnega direktorja za kadrovske zadeve - njeni osebni prijatelji z njeno pomočjo prevzemajo vodilna mesta na RTV-ju. S programom in trženjem pred zasedbo položaja ni imela izkušenj, položaj na RTV-ju pa je izkoristila, da je postala članica nadzornega odbora Slovenske oglaševalske zbornice," je o svoji kolegici na odmevnem portalu, ki je javnost nedavno obveščal o zaostrenih razmerah na RTV Slovenija in o pomenu javnega servisa za demokratično družbo, med drugim zapisal Kolektiv RTV SMO. Takrat je v javnosti zaokrožila tudi fotografija, kako se Vesna Zadravec na kavi druži z operativcem iz stranke SDS Dragom Zadergalom. Slednji se je tedaj zaposlil v Kolodvorski kot vodja pravne službe, pred tem pa je delal v Janševem kabinetu.

Komisija za preprečevanje korupcije je tako v drugi polovici leta 2021 prejela več prijav, iz katerih so izhajali očitki o nepravilnostih pri zaposlitvi oziroma imenovanju Vesne Zadravec, v postopku pa je pridobila tudi dokumentacijo RTV Slovenija. Del očitkov iz prijave, ki so se nanašali na sume nepravilnosti pri sistemizaciji delovnih mest, neizpolnjevanje pogojev za zaposlitev ter nepravilnosti pri postopku zaposlitve, je KPK aprila 2022 odstopila inšpektoratoma za delo in javni sektor.

Ker pa je na podlagi pridobljene dokumentacije zaznala sum kršitev določb protikorupcijske zakonodaje, je maja 2022 zoper Andreja Graha Whatmougha uvedla postopek ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov. Ugotovila je, da se ni v celoti izločil iz odločanja in je podpisal sklep o imenovanju ter pogodbo o zaposlitvi osebe, s katero je imel poslovni stik, s čimer se je znašel v okoliščinah, ki ustvarjajo videz nasprotja interesov. Ker je šlo za okoliščine obstoja videza in ne dejanskega nasprotja interesov, je komisija julija 2023 postopek ustavila in ni izdala ugotovitvenega akta, saj je hkrati zoper kršitelja že vodila prekrškovni postopek.

Zakaj je Vesna Zadravec, najtesnejša sodelavka Andreja Graha Whatmougha, prevzela drugo delovno mesto?

"V omenjenem prekrškovnem postopku, ki je pravnomočno zaključen, smo ugotovili kršitev. Prekršek se je nanašal na dejanje, ko se uradna oseba ne izloči iz postopka obravnave in odločanja v zadevi ter pisno ne obvesti nadrejenega oziroma predstojnika. Za takšno ravnanje, ki je v nasprotju z določbo prvega odstavka 38. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije​ (ta ureja način izogibanja nasprotju interesov), je na podlagi 9. alineje prvega odstavka 77. člena zakona za fizično osebo določena globa od 400 do 1200 evrov. Podrobnejših informacij pa vam zaradi varstva osebnih podatkov (obravnavana oseba ni funkcionar, za katere veljajo drugačna pravila glede javnih objav prekrškov) ne moremo posredovati," so nam še pojasnili na komisiji, kjer nam tudi višine globe v tem primeru niso razkrili. Sicer pa velja na KPK praksa, da ob prvem prekršku izdajo najnižjo globo. 

Igor Pirkovič z odstopno izjavo, Vesni Zadravec ukinili delovno mesto

Spomnimo še, da je Vesna Zadravec s prvim oktobrom lani prevzela vodenje službe za korporativni marketing"Razlog za spremembo je osebne narave," so nam tedaj, ko je javni zavod še vodil Andrej Grah Whatmough in ko so si v Kolodvorski pred vodstvenimi spremembami že delili službe, sporočili z javnega servisa in dodali: "Njeno delovno mesto je bilo vzpostavljeno s spremembo statuta javnega zavoda RTV Slovenija. Vodje služb niso vezani na mandat, ampak imajo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas na delovnem mestu vodje službe. Služba za korporativni marketing je neposredno podrejena generalnemu direktorju, ki izbira ustreznega kandidata na podlagi razpisa." 

Kot nam je uspelo neuradno izvedeti, namerava uprava javnega zavoda, ki ji predseduje Zvezdan Martič, službo za korporativni marketing ukiniti. Ta že sedaj po nekaterih informacijah sploh ne deluje več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta