Protikoronski paket številka 2: državna poroštva, vrednotnice, pomoč tudi za izredne študente, za kmete nad 65 let...

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
22.04.2020 19:50

Pri posojilih mikro, malih in srednjih podjetij bo država jamčila do višine 80 odstotkov glavnice, pri velikih podjetjih pa do 70 odstotkov glavnice. V maju Janševa vlada napoveduje tretji paket. Občinam višja povprečnina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finančni minister Šircelj včeraj: "Želimo si, da v Evropi prevladata skupno ukrepanje, solidarnost."
STA

Razmere v gospodarstvu se naglo zaostrujejo, močan je padec gospodarske aktivnosti in položaj na trgu dela je napet, soočamo se z najhujšo krizo po letu 2009 s slabimi napovedmi do konca leta, je po vladni potrditvi drugega protikorona interventnega zakonodajnega paketa in pred obravnavo, ki bo v državnem zboru prihodnji torek in sredo, poudaril minister za finance Andrej Šircelj. Drugi paket prinaša likvidnostno pomoč podjetjem ob garancijski shemi z obsegom dveh milijard evrov, v maju pa bo vlada pripravila še tretji paket, ta bo strukturni oziroma razvojni. Vlada je sicer zdaj omilila pogoje za subvencioniranje plač zaposlenih na čakanju in razširila nabor upravičencev, pri čemer zatrjuje, da je prisluhnila gospodarstvu. Ključni ukrepi bodo po Šircljevi oceni ohranili delovna mesta. Razmerje med dolgom in BDP se bo poslabšalo, vendar so javne finance ne glede na dodatno zadolževanje stabilne, je zagotovil. "Moramo se predvsem zanesti sami nase, upamo pa, da bo EU našla rešitve za vse države, ki bodo v pomoč vsem, da bo stopila skupaj, bo humanitarna in se bo zavedala krize, ki ni tipično finančna, temveč je nastala zaradi tretje sile," je poudaril.

Brez poroštev za podjetja iz davčnih oaz

​​Matej Lahovnik, predstavnik vladne posvetovalne skupine, je pojasnil, da so pri oceni krize in pripravi ukrepov izhajali iz primerljivih institucij, predvsem so upoštevali dogajanje v Nemčiji in Avstriji in ocene OECD in IMF, ki opozarjata, da bo kriza daljša in bo okrevanje trajalo dlje časa, tudi v povezavi z odkrivanjem zdravila. Vladi so predlagali dopolnitve, pri katerih je treba upoštevati, da fiskalni prostor ni neomejen, da gre za državno pomoč gospodarstvu, in se pri različnih zahtevah gospodarstva zavedati, da bo ta sredstva treba vrniti. "To ni pomoč kar tako, ampak zaradi krize, ni namenjena tistim, ki so bili v velikih težavah pred samo krizo," je poudaril. Pri posojilih mikro, malih in srednjih podjetij bo država jamčila do višine 80 odstotkov glavnice, pri velikih podjetjih pa do 70 odstotkov glavnice.

Med strateškimi ukrepi za pomoč gospodarstvu so ključni tisti, ki bodo ohranili delovna mesta in podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti, poudarjajo v vladi.
Sašo Bizjak

Gledajo v prihodnost

Dr. Igor Masten iz posvetovalne skupine je pojasnil, da je obseg garancijske sheme določen na višini dve milijardi evrov, po potrebi se lahko poveča, tip garancij, ki se uvaja, je običajen. "Nabor ukrepov ni zasnovan le z mislijo na trenutne potrebe, ampak gleda v prihodnost," je dejal. Želijo stimulirati podjetja, da svoje dolgove do dobaviteljev rešujejo čim bolj učinkovito. Katera podjetja lahko pridobijo likvidnostno posojilo, bodo odločale banke​. V skladu s pravili začasnega okvirja za ukrepe državne pomoči, ki ga je v podporo gospodarstvu ob izbruhu epidemije sprejela Evropska komisija, so dopolnili tudi določila glede poroštva na odlog kreditov pri bankah in hranilnicah. Rok za posredovanje zahteve banke za izpolnitev poroštvene obveznosti iz šestih mesecev se bo podaljšal za leto dni. Ukrepi so določeni z veljavnostjo do 31. maja 2020, pri čemer pa se veljavnost ukrepov podaljša za 30 dni, če epidemija do 15. maja 2020 ne bo preklicana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta