Protikadilska akcija v Mariboru: Cigareto zamenjali za smuti

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
04.02.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Bi zamenjali cigareto za osvežilen smuti? "Zakaj pa ne," je odločno dejal Mariborčan Maks Knaflič, hkrati pa odkrito priznal, da na dan pokadi dve škatlici cigaret, zaradi česar sodi med bolj strastne kadilce, in zvrnil napitek iz zmešanega sadja, ki so ga vsakomur v zameno za cigareto danes v mariborskem nakupovalnem centru Supernova Qulandia podarili strokovnjaki Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. Ti so v sodelovanju s Slovensko zvezo za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo z akcijo, ki so jo poimenovali Zamenjaj cigareto za smuti, na simboličen način obeležili dan brez cigarete in dan boja proti raku.

S spirometrijo se oceni kapaciteta in funkcija pljuč.
Andrej Petelinsek

"Cigaret sicer nismo zbrali veliko," na skodelico z nekaj deset cigaretami pokaže predsednica omenjenega društva mag. Metka Nežič. Kljub temu je bila z obiskanostjo stojnic več kot zadovoljna. Prišlo je kar nekaj kadilcev, ki se poskušajo odvaditi, pa potrebujejo nasvet, pa tudi nekdanjih kadilcev, saj se je nekaterim, kot pojasni Nežičeva, uspelo od kajenja povsem posloviti, spet drugim pa ne. Tudi starši z otroci so prišli, kar pa je bil namen organizatorjev akcije, v Sloveniji po besedah Nežičeva najbolj skrbi dejstvo, da vse več mladih posega po nikotinu, pa ne s kajenjem cigaret, danes so, kot poudari, bolj priljubljene modernejše oblike, ki jih na primer predstavlja elektronska cigareta. Slednjo pa, kot opozori diplomirana medicinska sestra Marjana Bratkovič, ki deluje pri Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije in je izvajala spirometrijo, s katero se oceni kapaciteta in funkcija pljuč, starši sploh ne poznajo in jo tako pogosto pri svojem otroku tudi spregledajo. Zelo nevarni, zlasti za otroke, pa so, še doda Bratkovičeva, tudi tako imenovani nikotinski zvečilni gumiji, saj lahko že uživanje v manjših količinah resno ogrozi otrokovo zdravje.

Marjana Bratkovič, diplomirana medicinska sestra, z uporabljenimi ustniki.
Sanja Verovnik

Kadi vsak četrti Slovenec

"Tobačni dim vsebuje več kot 7000 različnih kemičnih snovi, okoli 70 jih povzroča raka, na stotine pa jih je škodljivih zdravju, med njimi tudi ogljikov monoksid," nas še poduči Metka Nežič, medtem, ko pa se pred stojnico ustavita moški in ženska srednjih let. Oba se odločita za spirometrijo. "Nisem izdihnila, kot bi morala," se je po preiskavi potožila Ivanka Korbar iz Radovljice, medtem ko je njenemu partnerju pri izdihovanju zraka iz pljuč skozi ustnik v aparat šlo veliko bolje. Da pokadi pet cigaret na dan, nam še zaupa, pa tudi to, da je kajenje njena "mala razvada", ki se je ne namerava znebiti, saj resno ne ogroža njenega zdravja. Nežičeva pojasni, da mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo kajenje opustiti sami. Zato vsem kadilcem in uporabnikom drugih tobačnih izdelkov, ki želijo to razvado opustiti, svetuje, da se vključijo v številne brezplačne programe za opuščanje kajenja v Sloveniji, ki jih organizirajo. Mihaela Lovše, predsednica Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, kjer si prizadevajo za Slovenijo brez tobaka, pa postreže z zanimivim podatkom: prenehati kaditi uspe v Sloveniji zgolj 30 odstotkov kadilcev, pa še večina od teh se po določenem času ponovno zateče nazaj k cigareti. "Še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec," opozori Lovšetova. Pa tudi na to, da posameznik največkrat začne kaditi že kot otrok, ali mladostnik, po 25. letu pa so novi kadilci redki.

Cigarete so zamenjali za smuti.
Sanja Verovnik

Opustitev kajenja prinaša veliko dobrega

In kaj dobrega prinaša opustitev kajenja, še vprašamo Nežičevo. Veliko, nam zatrdi: "Opustitev kajenja in uporabe drugih tobačnih in povezanih izdelkov prinese številne koristi za zdravje vsem, tudi tistim, ki že vrsto let kadijo. Težave z dihanjem se zmanjšajo, kašelj se umirja. Izboljša se telesna zmogljivost, saj se izboljša oskrba telesa s kisikom. Zmanjša se tveganje za nastanek oz. napredovanje kroničnih bolezni dihal. Zmanjša se tveganje za nastanek srčnega infarkta in možganske kapi. Zmanjša se tveganje za nastanek raka grla, pljuč in sečnega mehurja, tj. rakavih obolenj, ki so povezana s kajenjem." "Morda razmislim, da se od cigaret zdaj resnično poslovim enkrat za vselej," ob naštevanju vsega dobrega, kar prinaša opustitev kajenja, skomigne starejši možakar. Še prej pa se je odločil, da cigareto zamenja za smuti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?