Preverili smo dokument: Tanja Fajon ni bila vsebinsko vpletena v pripravo poročila, kot je trdila Romana Tomc

Matej Simič Matej Simič
19.11.2021 13:04

Iz zgodovine sprememb osnutka poročila je vidno, da je asistent Tanje Fajon vanj vnesel nekaj slovničnih sprememb in popravil število poslancev, ki predstavljajo večino v državnem zboru, ni pa vplival na vsebino poročila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Romana Tomc in Tanja Fajon

Večer

V četrtek je osemčlanska delegacija odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve v Evropskem parlamentu (LIBE) objavila poročilo z ugotovitvami glede nadzora stanja na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji, ki je v Sloveniji potekal med 13. in 15. oktobrom. Razpravo o poročilu in obisku Slovenije, predvideno za včeraj popoldne, so domnevno zaradi samoizolacije vodje delegacije Sophie in 't Veld preložili na 29. november.

Poročilo se bistveno ne razlikuje od ugotovitev, predstavljenih na novinarski konferenci ob koncu obiska, o katerih smo že poročali. Med drugim je v poročilu delegacija izrazila globoko zaskrbljenost zaradi sovražnega ozračja, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki jo vzpodbujajo tudi politični predstavniki s svojo neprimerno komunikacijo. To je spodkopalo zaupanje v različne javne organe in tudi med njimi, piše v poročilu.

Poročilo delegacije o obisku Slovenije

Ob obravnavi poročila v Evropskem parlamentu je prah z objavo na Twitterju dvignila evropska poslanka iz vrst EPP Romana Tomc (SDS). 18. novembra je zapisala: "Očitno je Tanja Fajon, čeprav ni bila članica misije #DRFMG, vpletena v pripravo poročila. Njen asistent je na dokumentu pustil sledi. Že dolgo je jasno, da ima ta zgodba izvor v Sloveniji in da sploh ne gre za ugotavljanje dejanskega stanja, ampak za napad na vlado RS." Zapis je opremila s ključnikom #Razkrinkani. Iz priložene fotografije tvitu je razviden popravek, ki ga je v Wordov dokument vnesel asistent Tanje Fajon – izbrisal je presledek med odstavkoma v besedilu.

Osnutek poročila v pogajanja prejmejo vse politične skupine

S prošnjo za pojasnila, kako poteka postopek priprave poročila, kdo ima do njega dostop in ali je Romana Tomc, ki je na družbenih omrežjih še 16. novembra zatrjevala, da poročila ni videla, pri njegovi pripravi sodelovala, smo se obrnili na odbor LIBE. Za Večer so pojasnili, da se poročila z misij pripravljajo pod nadzorom predsednika delegacije v sodelovanju z njenimi člani. Prvi osnutek pošljejo vsem političnim skupinam, v katerih strokovni sodelavci običajno po posvetu s svojimi poslanci, aktivnimi v posameznem odboru, podajo odziv na tehnični ravni. Nato dodelan osnutek predsednik delegacije v dokončanje na politični ravni posreduje preostalim njenim članom. Ob koncu postopka se s poročilom na seji odbora seznanijo vsi člani odbora, so pojasnili. Ali je do dokumenta dostopala tudi Romana Tomc, niso eksplicitno odgovorili.

Postopek priprave poročila so za Večer v telefonskem pogovoru dodatno pojasnili še v pisarni Tanje Fajon, ki je namestna članica odbora LIBE. Osnutek poročila je pripravil odbor LIBE in ga v pogajanja poslal političnim skupinam, saj se mora o njegovi vsebini strinjati večina političnih skupin. Praksa je namreč, da se politične skupine redno posvetujejo s poslanci in strokovnimi sodelavci iz obravnavane države članice z namenom preverjanja informacij, dejstev in lažjega premagovanja jezikovnih ovir, so dejali.

V vpogled so nam kot dokaz poslali osnutek poročila, ki se je v naslednjih dneh še spreminjal. Kot je razvidno iz zgodovine sprememb dokumenta, je bila zadnja narejena 12. novembra. Iz seznama sprememb je razvidno tudi, kaj je v dokumentu spremenil asistent Tanje Fajon. Zaradi diskretnosti vseh ostalih vpletenih tujih strokovnih sodelavcev v pripravo poročila smo njihove komentarje zabrisali.

Asistent je vnesel nekaj manjših sprememb. Popravil je število poslancev, ki predstavljajo večino v državnem zboru. Prej napačno napisano število 47 je zamenjal s pravilnim 46.

Spremenil je število sprejetih vladnih odlokov o ukrepih proti koronavirusu. Prvotno zapisanemu številu 2000 je dodal znak "+", kasneje je nekdo dikcijo spremenil v "več kot 2000".

Prav tako je slovnično popravil besedo "Programming", ki je bila prej napačno zapisana z eno črko "m".

Asistent je v besedilo vnesel še tri presledke in iz njega enega izbrisal. Slednjega je Romana Tomc objavila na družbenem omrežju. 

"Poročilo o stanju demokracije je za vladajočo politiko močno neugodno. Edini namen Romane Tomc je preusmeriti pozornost in kompromitirati vsebino poročila. To Romana Tomc poizkuša doseči že ves čas," so v pisarni Tanje Fajon še komentirali Tomčevo objavo.

Romana Tomc bi glede na opisan postopek kot namestna članica odbora LIBE in ena od članic misije, ki je obiskala Slovenijo, do osnutka dokumenta morala imeti dostop. Na naša novinarska vprašanja, ali so v politični skupini EPP prejeli osnutek in ali je pri pripravi tega sodelovala tudi sama, še ni odgovorila. Odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.