Presejalni programi Svit, Dora in Zora nadaljujejo svojo pomembno vlogo pri varovanju zdravja

Saša Britovšek
12.01.2021 06:15
Lani so v državnem presejalnemu programu za odkrivanje raka na dojkah Dora pregledali skoraj 100.000 žensk med 50. in 69. letom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V drugi polovici leta 2020 se je na povabilo odzvalo kar 75 odstotkov povabljenih žensk, na letni ravni je bila udeležba 74-odstotna.
Foto: Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Sredi oktobra je ministrstvo za zdravje objavilo odredbo, v kateri je bilo določeno, da kljub začasnim ukrepom na področju organizacije zdravstvene dejavnosti presejalni programi Svit, Zora in Dora tečejo naprej. Breme raka se v Sloveniji iz leta v leto povečuje, zato so udeleževanje presejalnih programov prepoznali kot neodložljivo. Njihovi izvajalci so se prilagodili epidemiološki situaciji in jeseni dosledno še naprej vabili k udeležbi in upoštevanju novih navodil.

Presejalna programa za ženske Dora in Zora

Tako so lani v državnem presejalnemu programu za odkrivanje raka na dojkah Dora pregledali skoraj 100.000 žensk med 50. in 69. letom. Kar je kljub dvainpolmesečnemu mirovanju skoraj toliko kot leto prej. Z mamografijo so rakave spremembe odkrili pri 575 Slovenkah in tako že v zgodnji fazi začeli zdraviti bolezen, za katero letno zboli okoli 1400 žensk, umre pa jih okoli 400. Na srečo se je kljub dodatnim zaščitnim ukrepom v drugi polovici leta na povabilo odzvalo kar 75 odstotkov povabljenih žensk, na letni ravni pa je bila udeležba 74-odstotna. Zato pri Dori ne glede na okoliščine preteklo leto ocenjujejo kot uspešno.

Presejalne preglede so oktobra nadaljevali tudi pri zgodnjem odkrivanju raka na materničnem vratu, to je v programu Zora. Pred tem je bilo do konca septembra sicer opravljenih 16 odstotkov manj preiskav in ob tem 13 odstotkov manj odkritih rakavih sprememb visoke stopnje kot v enakem obdobju preteklih let. Tako so začeli pozivati ženske, da se odzovejo vabilu na presejalni pregled, saj da se ta izvaja ob vseh ukrepih za preprečitev okužbe z novim koronavirusom.

Program Svit: zaostanki minimalni

Kako pa je minulo leto v zaostrenih razmerah delo izvajal Svit, presejalni program za odkrivanje raka na danki in debelem črevesu, ki je tretji najpogostejši rak pri ženskah in četrti najpogostejši pri moških? V letu 2019 je bilo presejanih 180.685 ljudi ali 61odstotkov povabljene populacije, ob tem pa je bilo izvedenih 10.736 kolonoskopij v 23 pooblaščenih kolonoskopskih centrih po Sloveniji.

"V letošnjem letu smo zaradi epidemije covida-19 nekaj časa delovali v omejenem obsegu, vendar pričakujemo, da končni podatki o presejanosti populacije v letu 2020 ne bodo bistveno drugačni od podatkov za leto 2019. Podatki za prvih šest mesecev leta 2020 kažejo, da je bila presejanost populacije 54-odstotna, izvedenih pa je bilo 4549 kolonoskopij. V spomladanski epidemiji se je v programu Svit prekinilo pošiljanje testnih kompletov za odvzem vzorcev blata, a je bilo takrat na terenu že več 10.000 testnih kompletov, ki so bili poslani pred 16. marcem, in so zatem po pošti prihajali na analizo v naš laboratorij," pravi Dominika Novak Mlakar, predstojnica Centra za zgodnje odkrivanje raka in vodja programa Svit. Medtem so preiskovanci na dom še prejemali izvide preiskav, a je za dober mesec dni večina kolonoskopskih centrov prenehala izvajati preiskave za presejalni program. Kolonoskopije so po navodilu ministrstva za zdravje ponovno začeli izvajati v drugi polovici aprila, v popolnosti pa se je izvajanje preventivnih storitev nadaljevalo v začetku maja. "Zaradi tega je nastalo nekaj zamud pri pošiljanju testerjev, a smo jih čez poletje odpravili in tako zaostankov pri pošiljanju testnih kompletov ni več, zaostanki pri naročanju na presejalne kolonoskopije pa so minimalni."

V preteklih letih beleži program Svit najboljšo odzivnost v zdravstvenih regijah Nova Gorica in Kranj, najmanjšo pa v koprski in murskosoboški, a je v vseh zdravstvenih regijah odzivnost na vabila v program Svit več kot 60-odstotna.

Prihodnost bo pokazala vpliv covida-19 na zdravje prebivalstva

O slabši odzivnosti v program Svit zaradi covida-19 ne poročajo, saj še nimajo popolne analize za leto 2020. Novak Mlakarjeva še doda, da tudi po podatkih raziskave, ki so jo izvedli lani jeseni in v kateri so udeležence med drugim spraševali, ali na njihov odziv na vabilo preventivnega programa vpliva covid-19, kaže, da ta ni imel bistvenega vpliva.

"Šele leta, ki prihajajo, bodo pokazala, kakšne posledice bo imela epidemija covida-19 na zdravje prebivalstva. Že danes pa lahko predvidimo, da se bo poslabšalo zdravje prebivalstva zaradi zaostankov pri obravnavi bolnikov, ki so nastali zaradi odložitve nenujnih storitev v epidemiji, in zaradi odlašanja z obiskom pri zdravniku ob bolezenskih simptomih," meni predstojnica Centra za zgodnje odkrivanje raka.

"Poslabšanje zdravstvenega stanja lahko pričakujemo tudi na področju raka. Da bi bile dolgoročne posledice manjše, je izjemno pomembno, da se v program Svit odzovejo vsi, ki vabilo dobijo, oddajo vzorce blata po prejemu testnega kompleta, in če je potrebno, se tudi udeležijo kolonoskopije." Ob tem poudari, da je sodelovanje v programu Svit varno tako za tiste, ki pridejo na pregled, kot za zdravstvene delavce, saj so dosledno upoštevani vsi higienski in varnostni ukrepi. Pri vabljenju v program in oddaji testerjev z vzorci blata posamezniki namreč nimajo stika z drugimi ljudmi, na kolonoskopijo pa prihajajo le zdravi posamezniki z zaščitno masko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta