Prepoved potovanj in meja: Na Gruškovju različna vozila in registrske oznake, a ista zgodba: "Domov v Bosno gremo."

Gregor Grosman
02.04.2021 19:00
V petek dopoldne na mednarodnem mejnem prehodu s Hrvaško ni bilo nobenega primera, ko bi morali policisti izstop iz države zavrniti, pri vstopu pa je bilo nekaj zavrnitev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri nas voznikom na prestop meje ni bilo treba dolgo čakati, več potrpljenja pa so morali imeti na sosednji, hrvaški strani meje. 
Igor Napast

Različna vozila, registrske oznake različnih držav, a ista zgodba. Ko smo danes okoli poldneva na mejnem prehodu Gruškovje preverjali, ali morajo potniki, ki zapuščajo Slovenijo na poti na jug, čakati kaj dlje kot običajno - tudi zaradi koronskih omejitev, smo na vprašanje, od kod prihajajo in kam so namenjeni, kljub prej omenjeni različnosti dobili povsem enako zgodbo. Ne glede na to, ali je vozilo imelo registrsko oznako Avstrije, Nemčije ali Slovenije - skoraj vsi vozniki, ki smo jih ogovorili, so bili namenjeni v Bosno in Hercegovino. Tisti, ki delajo v sosednji Avstriji ali Nemčiji, se za veliko noč vračajo k svojim družinam, a gneča je manjša kot prejšnja leta.

Pri izstopu brez zavrnitev

Komandir Postaje mejne policije Gruškovje Simon Premzl je pojasnil, da je bila gneča na mednarodnem mejnem prehodu nekoliko večja v jutranjih urah, povečano število avtomobilov pa so pričakovali tudi zvečer. Če je zjutraj po njegovih besedah kolona vozil segala vse do konca avtocestnega predora, torej slab kilometer, so vozniki na prestop meje opoldne čakali v zgolj 150-metrski koloni. Glede na podatke policije je mejo ta dan prestopilo največ tujih državljanov, ki opravljajo delo v severnih državah in se za praznike vračajo v južne države. Dopoldne ni bilo nobenega primera, ko bi morali policisti izstop iz države zavrniti, pri vstopu pa je bilo nekaj zavrnitev, šlo je za tujce, odredili so tudi nekaj karanten državljanom Slovenije in tujcem, ki prebivajo pri nas, je dodal komandir Postaje mejne policije Gruškovje.

Pri nas voznikom na prestop meje ni bilo treba dolgo čakati, več potrpljenja pa so morali imeti na sosednji, hrvaški strani meje. Tam so se vozila razvrstila v štiri kolone, prehajanje pa je potekalo vidno počasneje kot pri nas.

Čez praznike pri družinah

Večina avtomobilov je bila naloženih do stropa s kovčki in najrazličnejšimi drugimi rečmi. V vozilih večinoma par ali štirje moški. "Domov v Bosno gremo," je povedal voznik avtomobila z nemško registrsko oznako in pomahal s potnimi listi in štirimi negativnimi izvidi testa na covid-19. "Vse potrebne teste smo opravili. Upam, da bomo do večera doma." Delo v Nemčiji so zaključili, kdaj se nameravajo vrniti, še ni vedel. "Bomo videli, kako se bo razvila situacija. Če bo treba, bomo zahtevani test nazaj grede opravili na Hrvaškem." Četverica v naslednjem vozilu pa je dejala, da so že velikokrat v velikonočnem času odšli domov, tokrat je gneča na cesti bistveno manjša.

V naslednjem avtomobilu z ljubljansko registrsko oznako podobna zgodba. Emir nam je povedal, da za vrnitev v BiH s sodelavcem ne potrebujeta nobenega testiranja, ob ponovnem vstopu v Slovenijo pa bo negativen izvid potreben. "Doma bova ostala dva tedna, nato se vrneva na delo v okolico Maribora."

Eden redkih potnikov, ki so mejo prestopili službeno, je bil Henrich iz Gradca. "Stroj bom dostavil v Zagreb, potem pa se takoj vrnem v Avstrijo." Vsak drugi dan mora opraviti testiranje na okužbo s koronavirusom, negativen izvid ima vedno s seboj. "Menim, da je redno testiranje povsem v redu." Dodal je, da je doslej vse šlo gladko, tudi pri vstopu v Slovenijo ni dolgo čakal.

Par iz kraja Petrinje, ki ga je nedavno prizadel močan potres, se je domov vračal z Dunaja, kjer sta zaposlena: "Hvala bogu, vse teče gladko. V Petrinji nam je porušilo hišo in imamo še veliko dela." Zakonca sta po potresu že bila doma, tokrat bosta ostala zgolj štiri dni, zato jih nameravata dobro izkoristiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta